Do Zlína se díky Ballerine vrací balet

Do Zlína se díky Ballerine vrací balet

Tisk

Ballerine 200Ballerine je poměrně nová baletní škola, která díky paní Vladimíře Podlezové vznikla ve zlínském areálu Svitu. Kromě toho, že se tady rodí baletní talenty, je zde možnost navštívit také kurzy fit baletu, seniorfitness nebo capoieru. Nechte se nalákat k návštěvě v našem článku.

 

Ve Zlíně má balet dlouholetou tradici, která však zanikla před 20 lety s odchodem baletek lektorek. Vznikaly různé kroužky a pokusy o výuku baletu, ale nebylo to ono. V červenci roku 2014 proto založila Vladimíra Podlezová baletní školu Ballerine a splnila si tak svůj sen. Balet ji očaroval už ve dvou letech, kdy shlédla Louskáčka a díky podpoře rodičů a svému nadšení u něj zůstala. Studovala na taneční konzervatoři v Brně a později pak na Baletní škole I. V. Psoty při Národním divadle v Brně. Časem došla k rozhodnutí, že chce předávat baletní umění i dalším.

Ballerine 1

„Některé lidi už dneska nudí aerobicy, zumby a tyhle jiné sporty. Já bych balet ani neřadila mezi sporty. Podle mě je to umění a to člověka naplňuje rovnováhou a harmonií. To tam ti lidi najdou,“ zdůraznila paní Vladimíra Podlezová v rozhovoru pro Český Rozhlas Brno.

Baletní školu Ballerine od září navštěvovalo 38 děvčat, dnes je jich téměř 50, a to ve věku 18 měsíců až 18 let.

Ballerine 2

Na hodinách používají v Ballerine francouzskou terminologii, vzdělávají děti v oblasti klasické hudby a celkově jdou uměleckou cestou. Také se snaží připravit děti na konzervatoř a speciální průpravou tady procházejí krasobruslařky a gymnastky, které zde získávají základní baletní pohybové dovednosti jako doplněk k jejich sportovnímu tréninku. „Věřím tomu, že z naší školy vychováme budoucí profesionály, které třeba jednou potkáme na prknech velkých divadelních scén,“ dodává Vladimíra Podlezová.

Ballerine 3

Baletních tříd je dohromady pět a jsou určeny opravdu pro děti od 18 měsíců do dospělosti. První třída nese název Baletní batolení a děti se zde společně s rodiči učí správné držení těla a z batolení se posléze stává opravdová chůze. Nechybí ani baletní hry a vážná hudba, které lekce doprovází.  Druhá třída je pro děti od 3 do 5 let a je zaměřena na klasický balet a taneční gymnastiku. Jde v ní o správné držení těla a vnímání rytmu hudby a její součástí je například cvičení na zemi nebo u tyče. Děti se přirozenou formou naučí baletní terminologii ve francouzském jazyce, něco o historii baletu a klasické hudbě, ale především základní baletní prvky a pozice rukou a nohou.

Ballerine 4

Pro děvčata od 5 do 8 let je určena třetí třída představující běžnou lekci baletu zaměřenou na klasický balet, taneční gymnastiku i historický tanec.  Zde se učí i různé variace baletů. Čtvrtá třída je pro slečny od 8 do 15 let a zahrnuje jak klasický balet, taneční gymnastiku, historický tanec, tak lidový tanec, moderní balet a základy taneční tvorby. V rámci cvičení u tyče tato děvčata zvládají až 30 prvků. Poslední třída je určena pro starší 15 let a probíhá s ohledem pokročilost uchazečů. Její součástí může být i tanec na špičkách.

Ballerine 5

Pro širokou veřejnost jsou určeny hodiny fit baletu, které nejsou zaměřené na výkonnost, ale na základy držení těla, které upevní postavu a také zvednou přirozené sebevědomí. Hodina je vedena s ohledem na fyzické možnosti účastníků a cvičení doprovází klasická hudba z vybraných baletních děl světových mistrů.

Ballerine 6

V sobotu 11. 4. 2015 dvě z nejnadanějších žaček Baletní školy Ballerine absolvovaly svou první velkou soutěž, Pardubickou arabesku. Ve své kategorii získaly krásné ocenění - 14. a 15. místo, což je úžasné vzhledem k tomu, že se baletu věnují necelý rok. Jde o druhý velký úspěch Ballerine a její pedagožky Vladimíry Podlezové. Tím prvním bylo přijetí dvou žaček na baletní konzervatoř letos v únoru.

„Naše škola je připravena vychovávat další baletní talenty, jsem na děvčata hrdá a s manažerkou školy Petrou Benešovou se snažíme dát jim co nejvíce příležitostí k prezentaci, což je hodně motivuje,“ uzavírá Vladimíra Podlezová.

Ballerine 7

Na vystoupení baletek se můžete podívat například zde:

25. 4. Akce v divadle a ve Staré Městě Den Země
9.5. Moravia talent - soutěž Zlínský kraj
23. 5 Pochod pro AVON Luhačovice
30.5. Sazovice Filipojakubská noc
29.5. Zlínský filmový festival
30. 5. Moraviatalent - soutěž Zlínský kraj
31.5. Zlínský filmový festival
2.6. Zlínský filmový festival
Konec července - baletní tábor v Moravském krasu
6. a 7. 8. vystoupení na Akademii Václava Hudečka v Luhačovicích v rámci závěrečných koncertů.

Více informací: www.baletzlin.cz nebo na facebooku Baletní škola Ballerine

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Juraj Hnilica: V našich textech písní převládá hodně emocí, o sexu, bláznivých věcech a pro teenagery

DSC 1314webSlovenský úspěšný zpěvák Juraj „Ďuro“ Hnilica se vydal v tomto měsíci na turné po českých městech. Pro náš magazín nám poskytl v minulých dnech rozhovor.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kniha Život ide ako má. O co v životě a vztazích jde

Život ide ako má - - kópiaKniha Život ide ako má přišla na svět postupně, po částech, věta za větou, myšlenka za myšlenkou. „Vždycky jsem se pokoušela zjistit podstatu," říká autorka knihy Maja Kadlečíková. Nejednou měla pocit,...


Literatura

Tak chutná štěstí aneb chuťově vytříbená kuchařka!

Tak chutna stesti perexPřiznám se, že od této knihy jsem jako obyčejná ženská, trpící čtenářka, musela často odcházet. Nejprv si totiž přečtete jakýsi cheesecake na newyorský způsob, což je dobrota s vůní vanilky a pekanových ořechů, hebká a šťa...

Divadlo

Hledá se vrah

posledni vikend 200V české premiéře se ve Východočeském divadle v Pardubicích představila detektivní hra Agathy Christie Poslední víkend.

...

Film

Nový film BUKO režisérky Alice Nellis se představuje v upoutávce a na plakátu

Buko 200Nový film Buko režisérky a scenáristky Alice Nellis bude mít v kinech premiéru 29. září a nyní se představuje pomocí upoutávky a filmového plakátu. Tato komedie vypráví o tom, že štěstí přeje připraveným a taky těm, kteří se svému strachu dokážou postavit...