ČESKÉ KORUNOVAČNÍ KLENOTY V ÚSTECKÉM MUZEU

ČESKÉ KORUNOVAČNÍ KLENOTY V ÚSTECKÉM MUZEU

Tisk

korunovacni klenoty2 perexKorunovace, to byl vždy zážitek na celý život jak pro korunované hlavy, tak i pro prostý lid. Jednak korunovace nebyla každý den a tak se hovořilo se o ni dlouho předem a ještě déle po jejím ukončení. Pro tuto jedinečnou příležitost byly ze svého klidu vyrušeny i korunovační klenoty. České korunovační klenoty patří do sbírky Svatovítského pokladu.

 

Ten vznikal po staletí a vždy jen pro určitá významná výročí či události, byly vyzvednuty ze speciální Korunní komory v chrámu svatého Víta v Praze pod dozorem a odemknuty sedmi různými klíči.  Z  počátku to bylo jen při korunovaci českých králů a královny Marie Terezie. Veřejnosti byly představeny teprve v roce 1929 při příležitosti 1000 výročí od smrti patrona českého národa, svatého Václava. Zájem veřejnosti byl ohromný, a na všechny se ani nedostalo. Vždyť ani malíři, kteří zhotovovali obrazy českých vladařů s oznaky královské moci, je většinou neměli možnost ani vidět. Popis klenotů se zachoval až z doby korunovace Leopolda II z roku 1791. První vědecké zkoumání proběhlo v roce 1857, při kterém měl malíř Josef Scheiwl možnost je namalovat. Jeho malby převzaly historické publikace i Ottův naučný slovník, až do doby, kdy je bylo možno vyfotografovat (barevně v roce 1911).

korunovacni klenoty


Nejstarší je Svatováclavská koruna, kterou si dal vyhotovit Karel IV pro svou korunovaci. Zlatá čelenka z ryzosti 22 karátu, je ozdobena 19 safíry, 30 smaragdy, 44 spinely, 20 perlami, akvamarínem a nejvzácnější je velký červený kámen rubelit (dříve se považoval za rubín). Její nejstarší vyobrazení najdeme na portrétu Karla IV v kapli svatého Václava v chrámu svatého Víta v Praze a je datována do roku 1370.

korunovacni klenoty2


Královské jablko pochází z roku 1527 a bylo zhotoveno pro Ferdinanda I. Je z 18 karátového zlata, ozdobeno 8 safíry, 6 spinely a 31 perlami. Pod křížkem jsou latinské nápisy, jablko je zdobeno tepanými scénami ze Starého zákona.


Nejmladší je žezlo z roku 1533 zlatníka Hanse Hallera, také vyrobeno pro Ferdinanda I. Zlato je 18 karátové, žezlo je ozdobeno 4 pyrity, 5 rubíny a 62 křemeny. Vrchol tvoří mimořádně velký spinel. Na rukojeti jsou perly, hlavice ve tvaru květu je osazena safíry a rubíny.

korunovacni klenoty4


 Při představení veřejnosti což bylo devětkrát, bylo na krátkou dobu umožněno odborníkům je zkoumat. Protože jsou klenoty výjimečné, byly zhotoveny i repliky, jako ty co se s úspěchem představily na EXPU 68 v Kanadě. Poslední repliky, které jsou podle odborníků už k nerozeznání od originálů, zhotovil „král“ šperkařů Jiří Urban a slovenští šperkaři manželé Cepkovi.  Toto jejich velmi hodnotné dílo, nezůstává jen uzavřeno v depozitáři, ale v letošním roce, kdy od korunovace Karla IV uplynulo 670 let, se představují veřejnosti.

korunovacni klenoty3


Muzeum v Ústí nad Labem připravilo pro ně časově omezenou expozici (7.4. -28.5.2017), kdy v předsálí, vítá návštěvníky sám Karel IV na trůně, s manželkami a dětmi po boku. Místnost je doplněna replikami oblečení i bot. Jistě nepřehlédnete model 3D hradu Karlštejna s  dalšími dobovými archiváliemi ústeckého muzea. Také se můžete dotknout meče pro štěstí. Ve středověku se zločinci domnívali, že pokud pohladí popravčí meč, vyhnou se trestu. Tato víra zlidověla a i dnes mnozí lidé věří, že jim splní přání. Možná, že štěstí přinese i právě vám.

korunovacni klenoty1


Korunovační klenoty včetně korunního pláště jsou umístěny ve svém modrém sále. Vitrína sice není ta originální z roku 1929 architekta Josefa Gočara, ale nasvícením je možnost detailně si jednotlivé klenoty prohlédnout. Zejména detaily šperkařské práce, ukazují kolik času a umu musel šperkař vynaložit na tak náročnou práci. Není se tedy co divit, že při zahájení stáli čestnou stráž právě zbrojnoši.


Foto z výstavy: autorka
www.muzeumusti.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hana Křížková: „Bez Popelky si nedovedu představit Vánoce“

krizkova 200U příležitosti jarního turné velkolepého projektu Popelka na ledě jsme oslovili optimistickou zpěvačku Hanu Křížkovou. Dozvíte se nejen spoustu zajímavostí o Popelce na ledě, ale také na vás zajisté dýchne ta v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Moderní technologie talent nahradit neumí. Pro mladé tvůrce ale mohou být vítaným pomocníkem

menart perexPraha, 2. 3. 2023 – Upravovat nebo skládat hudbu umožňují budoucím muzikantům nové technologie, které vtrhly jak divoká voda do všech uměleckých oborů. Přesto ale neumí vše a talent je stále to, co činí člověka jedinečným. Své by o tom mohla ří...


Literatura

Šumná architektura knižně

archit200Nakladatelství Grada přichystalo pro milovníky šumných cyklů Davida Vávry a Radovana Lipuse opravdovou lahůdku. Jakýsi cestovní deník průvodce oblíbeným pořadem. A jak je u Davida Vávry zvykem, je výsledný tvar domyšlen vždy do detailů. A to doslova. ...

Divadlo

Jak je důležité míti po ruce Charleyovu tetu

200divCharleyova teta se celosvětově řadí mezi nejhranější a nejoblíbenější komedie. Ze dne na den proslavila autora hry Brandona Thomase, jenž byl do té doby spíše průměrným až podprůměrným dramatikem. Na českém jevišti se hra objevila už v roce 1894, tedy je...

Film

89. ročník Academy Awards, aneb předávání Oskarů 2017

oscars 2017 perexI letošní ročník předávání Oskarových cen byl plný velkých jmen a také snímků. Slavnostní vyhlášení výsledků bylo prvně vysíláno v rádiu v roce 1930 a v televizi poprvé v roce 1953. Nyní je k vidění ži...