Melos – Étos sa stal hostiteľom Svetových dní novej hudby ISCM

Melos – Étos sa stal hostiteľom Svetových dní novej hudby ISCM

Tisk

2000hudDvanásty ročník Medzinárodného festivalu súčasnej hudby Melos – Étos sa začal 8. novembra koncertom Melos Ethos Ensemble v malej sále v Slovenskej filharmónii v Bratislave. Celý program slávností novej hudby potrvá až do 14. novembra. Organizuje ho Hudobné centrum pod sloganom "Hudba je všade". Tento rok je významný aj tým, že je súčasťou Svetových dní novej hudby ISCM, čo ovplyvnilo aj dramaturgiu festivalu. Privítajú na ňom delegátov ISCM a medzinárodných manažérov IAMIC z celého sveta. Predstavia sa hudobníci zo Spojených štátov Amerických, Ukrajiny, Ruska, Nemecka, ale mnohí iní. Na návštevníkov čaká hudobný program, na ktorý by ich rada pozvala aj riaditeľka Hudobného centra Oľga Smetanová. „Všetkých povzbudzujem, aby prišli. Ponúkame aj niekoľko koncertov grátis - organové koncerty v obedňajších hodinách, podobne ako zvukovú inštaláciu Kolokoly na hodinách obchodného domu Tesco. Voľný vstup je aj na Nox Borealis - inštaláciu polárnej žiary na nádvorí Slovenskej filharmónie, ktorá bude trvať počas celého festivalu,“ uzavrela riaditeľka Oľga Smetanová, ktorú sme zastihli na otváracom koncerte a položili jej niekoľko otázok.

 

 

Ktorý štýl vám je k srdu najbližší?

Zaujímavé je pre mňa počúvať niečo nové. Podobne ako nechodím stále do rovnakej reštaurácie a nejem stále rovnaké jedlá, aj v hudbe rada skúšam niečo nové a tento festival je príležitosťou pre objavovanie nových myšlienok, koncepcií, hudby z iných krajín z celého sveta, a to je na tomto festivale najvzrušujúcejšie.

huu

Na koho sa najviac tešíte?

Veľmi sa teším na premiéru opery Ľubice Čekovskej, pretože opera nevzniká každý deň. Takúto veľkú operu na Slovensku posledných 10 rokov nikto nenapísal. Teším sa na hosťa festivalu, slávnu fínsku skladateľku Kaiju Saariaho. Je to milá dáma, píše nádhernú hudbu a na Slovensku je prvýkrát. Patrí medzi najúspešnejších skladateľov súčasnosti.

Máte aj trému z celkového festivalu?

Skôr ako trému mám očakávanie. Som rada, že to už začalo a opadla nervozita. Najhoršie napätie je vždy tesne pred začiatkom. Ale všetko je nachystané, umelci pripravení, tešíme sa na publikum.

 

 

 

Keby ste mali návštevníkom niečo z programu odporučiť, čo by si nemali nechať ujsť?

Mali by prísť na svetovú premiéru "La Passion de Simone" od Kaije Saariaho. Týmto predstavením píšeme históriu hudby na Slovensku. Oratórium je o filozofke a mystičke Simone Weilovej. Je to veľmi zaujímavá postava z histórie, ktorá u nás nie je veľmi známa. Príbeh o jej živote a utrpení spracoval Amin Maloof. Na pozadí jej života odzrkadľuje ďalšie utrpenie a životné osudy mnohých anonymných ľudí v Európe. Simon Weilová kládla na prvé miesto súcit s trpiacimi ľuďmi. Zaujímavé bude hudobné a vizuálne spracovanie príbehu v podaní vynikajúcich sólistov a hudobníkov. Toto predstavenie sa oplatí vidieť.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hedvika

hed 200Třiašedesátiletá hrdinka Hedvika se pár měsíců po smrti svého manžela Vladimíra dozvídá tajemství, které její muž skrýval celý život nejen před ní, ale i před celou rodinou a přáteli. Po vyřízení dědictví přestává truchlit a její poklidný život se díky rad...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Had nie je tvor ako mačka alebo pes

oravec hadi 200Andrej Oravec zo Starej Turej si bez svojich domácich miláčikov nevie predstaviť život. Je ním had, ktorý mu prirástol k srdcu a nevymenil by ho za žiadne iné domáce zvieratko. Nie každý z nás by s ním, ale súhlasil. Často...

Z archivu...


Literatura

Nesbo nechává svého hrdinu trpět

nuz200Když vyjde kniha oblíbeného severského spisovatele v Česku, jsou to pro čtenáře takové menší Vánoce. Dvanáctá “holeovka” přináší vybroušený děj a jak sám autor podotknul, nechá tentokrát svého hrdinu Harryho Holea trpět. Vůbec nepřeháněl.

Divadlo

Umělecký šéf zlínského divadla Patrik Lančarič získal cenu Trilobit 2023

Trilobit200Umělecký šéf Městského divadla Zlín Patrik Lančarič dostal cenu Trilobit za režii svého dokumentárního filmu DEŽO HOFFMANN - FOTOGRAF BEATLES.

...

Film

Dovolená v protektorátu (TV pořad)

Protektorat 200Ve středu 6. května  se konala v pražské kavárně Campus novinářská projekce k novému typu Cross žánru Situační drama s názvem Dovolená v protektorátu od tvůrců České televize. Přítomní byli nejen autorka projektu, scénáristka Zora Cejnkov...