Sladký život šestatřicetkrát

Sladký život šestatřicetkrát

Tisk

Sladky-zivot-box-na-webperexSladkosti a zdraví jdou dohromady! Naprosto skvěle. Minikuchařka složená z brilantně inspirativních kartiček doslova rozdráždí chuťové buňky na maximum. Byla jsem skeptik a předpokládám, že když člověk chytne nezvladatelná chuť na pistáciovou Deli, tak ani nejbravurnější zdejší recept neobstojí, ale při pozorném pročítání jsem přišla na jednu věc. Stojí za to se zakousnout a mlsací chutě trochu proměnit.


Zařadila bych tyhle recepty někam mezi nezdravé a zdravé
Uspokojí vás lívance, když vás dere chuť na sladké? Pokud ano, máte vyhráno. Ty jsou zrovna dobrým mezistupněm od přeslazené čokoládové tyčinky třeba k domácí praženým ovesným vločkám nebo k hutném kávovému koktejlu. O ten se v závěru podělím, protože je to asi nejokatější příklad, kterak nechat cukrem otupělé chuťové buňky změnit orientaci od Kofily zrovna sem. Ono totiž kombinace pomeranče a kávy… No, nebudu předbíhat!



Mění se způsob vaření, mění se chutě!
Vím to sama od sebe velmi dobře a možná mi mnozí dají za pravdu. Chce to kus odříkání a pevné vůle, ale jednoho dne se to stane. Najednou vám tohle všechno bude stačit – a tady je řeč i o takových dobrotách jako rebarborovém dezertu, mirabelkovém koláči, citronovém koláči nebo řezech s želatinou, které patří vždycky k těm, kterým se říká „žravé“… Strašlivé slovo pro tak nádherný a návykový dezert! Ano, tak i ten tady je.



Jakmile přesedláte na jemnější chutě, věřte mi, že ty výše zmiňované čokoládové tyčinky už pro vás budou příliš sladké, ostré a bez jakékoliv jiné chuti. Jen cukr, cukr a cosi umělého. Škoda jen, že patřím k těm, kterým tenhle svěží stav pracně vydolovaný dlouho nevydrží a stresové situace mě vrhnou zpátky do náruče těch sladkých hrůz a chipsů.



A snad i proto jsem tuhle minikuchařku uvítala!



Je povzbuzující a rozšiřuje obzory!



Autorky této malé, praktické kuchařky vsadily na jednoduchost a kombinaci různých příchutí, na jednoduchost a minimum ingrediencí. Cukr nahrazují hnědým cukrem, kokosovým cukrem, špaldou nebo rýžovou moukou nahrazují mouku klasickou, i když nic se nestane, když tohle někde dodržet nejde. A především jde o kvalitní suroviny, čerstvý sýr, kůra z biocitronu, exotické koření typu kardamon, hřebíček, skořice, máslo (och jaká slast, že není nahrazeno nějakou umělohmotnou zrůdností!) a v hojné míře tu najdete také oříšky či vločky. Co jsem dlouho už v kuchyni nepoužívala, jsem najednou měla šanci znovu vytáhnout a začít mlsat!

sladky zivot

Chcete taky?
Tak se podělíme pro začátek alespoň o ten Kávový koktejl
500 ml vody, 4 vrchovaté lžičky kávy, kůra z 1 biopomeranče, 4 lžičky hnědého cukru, 6 hřebíčků, 1 celá skořice, 80 ml pomerančového likéru (například Cointreau), několik kostek ledu, mletá skořice na posypání.
V malém hrnci svaříme vodu, čerstvě umletou kávu, cukr, pomerančovou kůru, celou skořici a hřebíčky. Scedíme přes jemné sítko a necháme minimálně 2 hodiny chladit.
Koktejlové sklenice dáme na 15 minut do mrazáku.
Smetanu vyšleháme na nadýchaný, takřka ještě tekutý krém. Dáme stranou.
Ke kávě přidáme pomerančový likér. Dáme do šejkru s několika kostkami ledu kvůli vychlazení a promíchání. Razantně mixujeme asi 20 sekund. Abychom se zbavili ledu (koktejl se nesmí naředit), scedíme tekutinu přes jemné sítko do vychlazených koktejlových sklenic.
Na koktejl dáme opatrně lžíci šlehačky. Posypeme skořicí.



A pak že zdravé mlsání zavání ústupky! Kdeže! A ještě mě to přinutilo pozorněji vybírat ingredience a dbát na kvalitu!

Sladky-zivot-box-na-web

36x Sladký život (36 x Susses Leben)
Autor: Claudia Lazar, Monika Cordes
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Synergie Publishing SE
Rok vydání: 2017
Počet stran: 40
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: Synergie
www.synergiepublishing.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudební skladatel, klavírista a spisovatel Zdenek Merta zažívá napínavé pracovní léto

zdenek merta 200Zatímco 23. srpna představí Zdenek Merta v závěru Chopinova festivalu v Mariánských Lázních nový šansonový projekt s Helenou Vondráčkovou, na podzim to bude jedna premiéra za druhou. Budou to nejen dva nové filmy s jeho hudbou, ale aktiv...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Praktická moudrost tarotu

Praktická moudrost tarotuKultovní karty Rider-Waite Tarot jsou tady snad v nejjednodušší podobě, jakou si umíte představit. Ideální pro rychlé výklady, rychlá pochopení a pro výklady s jednou kartou. Díky textům přímo na kartě máte po ruce okamžitě jak obrázkový vhled, tak i ten textov...


Literatura

Nová kniha Blanky Faltové Nezvi si vraha do života

NezviSiVrahaDoZivotaKniha Blanky Faltové Nezvi si vraha do života je označená jako kniha plná napětí a erotiky. Pod tím bych si představila úplně něco jiného, než ve skutečnosti je. Napětí je celkem jasné – občas se ráda bojím....

Divadlo

Pérka, drátky, kolečka: Dvě sestry, jedna role, jeden muž

Pérky, drátky, kolečkaSpolečenský román o herečce, která hledá opět cestu ke své sestře, vás zatáhne do divadelního prostředí a dotkne se jak sourozenecké rivality, tak také sesterské lásky. Ústředním motivem knihy pln...

Film

Jak se Ježíše zmocnili filmaři

200filmNa rozdíl od islámu, kde zákaz zpodobnění - nejen - proroka Mohameda dodnes zabraňuje vzniku filmů, které by se věnovaly jeho zakladatelské osobnosti (a zlobný, v Americe natočený pamflet Nevinnost muslimů vyvolal krvavé nepokoje), křesťanství takové záb...