Ochutnejte pokrmy, na kterých si pochutnával i Leonardo da Vinci

Ochutnejte pokrmy, na kterých si pochutnával i Leonardo da Vinci

Tisk

kucharka perexZdravá strava a životní styl je už delší dobou trend, ke kterému se přidává stále více lidí. Možná se dočkáme i toho, že tento způsob života nebude výjimečným, ale naprosto běžným. V představované kuchařce najdete stovku receptů, které sesbírala Academia Barilla, která má za úkol zachovávat tradiční italské recepty a propagovat je ve světě.

 


Hned v úvodu se můžeme dozvědět, že vegetariánství je v Itálii oblíbené už dlouhá staletí. Vždyť mezi nejslavnější osobnosti z historie, které se vzdaly masa, patří třeba Pythagoras, Seneca nebo Leonardo da Vinci.
Italská kuchařka je rozdělena do tradičních kapitol – předkrmy, polévky, hlavní jídla, dezerty. Zvlášť jsou zde pokrmy z těstovin a rýže. Pro jazykové fanoušky jsou zde uvedeny nejen české názvy, ale můžete se potěšit i originální italštinou. Některé z receptů jsou ještě doplněny informacemi z historie (např. jak se časem vyvíjely dnes velmi oblíbené gnocchi) nebo tipem od kuchařů, jak jídlo vylepšit.
Potraviny, ze kterých se připraví a uvaří většina pokrmů, jsou samozřejmě těstoviny, dále pak rajčata (klasická, cherry, sušená…), lilek, cukety, vejce, nesmí chybět panenský olivový olej a bazalka. Můžete ale narazit i na v Česku méně tradiční zeleninu, jako je artyčok nebo fenykl. Pro mě úplnou novinkou bylo objevení zeleniny rapini, která je vzhledem podobná špenátu. Znáte ji? Ochutnali jste ji? Podělte se s námi v komentářích.
Jak možná víte, Italové se zaměřují ve svých pokrmech na jednotlivé chutě, české chlebíčky jsou pro ně kulinářskou záhadou. Co mě obzvlášť zaujalo, jsou smažené cuketové květy, které se dají připravit jak na slano, tak i na sladko.  I přesto, že je kuchařka pojmenovaná jako vegetariánská, najdou si tu své i vegani a celiaci, mohou si pochutnat třeba na netradičním salátu z růžového grepu a špenátu s vlašskými ořechy nebo cizrnové chlebové placce. Jistě jste už slyšeli a v lepším případě i ochutnali čokoládové suflé, a v této kuchařce najdete recept na parmazánové suflé.

kucharka


Kuchařka ukazuje, že italská kuchyně nejsou jen těstoviny, pizza nebo focaccia („fokáča“), ale je toho ještě mnoho, co může český gurmán ochutnat. Tak zavázat zástěry, hrnce na sporák a hurá do toho!


Vegetariánská středomořská kuchařka - 100 originálních italských receptů/Vegetarian Mediterranean Style
Autor: Kolektiv autorů
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2015
Počet stran: 240
Hodnocení: 80 %                 

Zdroj foto: www.kosmas.cz


http://www.kniha.cz/vegetarianska-stredomorska-kucharka/d-312696/


 
Banner

Přihlášení



Slavná herečka a její studentka. Která z nich si zahraje v nově otevřeném Národním divadle?

Eliška Pešková (Miroslava Pleštilová) je divadelní hvězda, úspěšná učitelka herectví a žena divadelního podnikatele Pavla Švandy ze Semčic. Otýlie Malá (Iveta Hlubučková) je zas mladá dívka, která ze všeho nejvíc touží stát se herečkou.

Začala jsem svým snům rozumět a vykládat je i druhým

Nejdříve psala básničky, které, jak sama přiznává, byly spíše jakési přetlaky emocí a jejího silného vnímání. Pak přišly novelky ze života, v nichž mohla uplatnit svoji fantazii, která pracovala na plné obrátky. Později si jen tak vydala básnickou sbírku Proudy, novelku Mimo prostor a čas a v roce 2021 již pod nakladatelstvím Albatros Media knihu Tajemství snů a jak ho rozluštit, na jejímž pokračování pracuje. Také má rozepsaných několik románů a jako šéfredaktorka vede internetový magazín Kultura21.cz.

Tapír

  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
  • Tapír 5/2023
    Páté číslo Tapíra je od 6. 9. 2023 v prodeji! Tentokrát se můžete těšit na indiánský speciál plný kresleného i...
  • Tapír 4/2023
    Léto je tady v plné síle a s ním i prázdninové číslo časopisu Tapír. Na dovolenou to pravé čtení pro...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniel Čech: „Já zcela nepatrioticky na české filmy vůbec nechodím. Přijde mi to všechno na jedno brdo a pořád s těmi stejnými herci.“

daniel-cech 200Daniel Čech je na českém uměleckém poli jako doma. Nejvíce vešel do podvědomí televizních diváků v zábavném pořadu Na stojáka. Jeho stand-upy jsou nezapomenutelnými zážitky každého návštěvníka. Kromě toho se věnuje i film...

Tvrdý jak voda - varování před totalitou "kulturních revolucí"

Tvrdý jak voda je tvrdá politická satira, román, kde se mísí humor a emoce. Univerzální lidské drama o povaze moci, nebezpečí pýchy a síly touhy, jež se valí navzdory všemu a všem, jen směr nikdo z nás nezná. Román Tvrdý jak voda se odehrává v místech, kde se autor narodil, na Oradelské vrchovině uprostřed Číny. Je jaro roku 1968, zuří kulturní revoluce a hlavní hrdina, Kao Radboj odchází z armády, aby "přenesl plamen nového myšlení na rodnou hroudu".

Čtěte také...

Dáte si Sansiny oblíbené citronové zákusky?

GoT kucharka 200Čekání na šestou řadu seriálu (nemluvě o knižním pokračování) Hry o trůny vyvolávala ve fanoušcích obrovské vlny vášně. Na internetu kolovala videa s mnohými teoriemi, jak se bude příběh vyvíjet dále a jak na tom budou oblíbené postavy....


Literatura

Pšenica – áno či nie?

pseniAj vy máte radi vôňu čerstvého chleba? A možno vám je po chlebe ťažko aj bez toho, aby ste trpeli celiakiou. Odpoveď je alergia alebo intolerancia na pšenicu. Ale ako sa mám vzdať pšenice, veď je predsa vo všetkom!

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby

altDevátý ročník výjimečné události pro všechny milovníky malých hudebních a divadelních skupin se už blíží. Druhý srpnový víkend v Miroticích bude patřit loutkám, performerům, alternativní hudbě a především příjemné atmosféře. Na co všechno se návšt...

Film

Moje kino LIVE nabízí filmy i v době omezeného pohybu

kinoVybraná menší kina se rozhodla zprostředkovat filmy online a zajímavým způsobem nabídnout i další program. V pátek 27. března to byla třeba beseda s Vítem Klusákem, režisérem filmu V síti. Program bude pokračovat i během dubna. Projekt nese název Moje kino LIV...