Identifikačný kód si odnieslo sedemnásť laureátov

Identifikačný kód si odnieslo sedemnásť laureátov

Tisk

Ident kod perexSpoločnosť Artem v spolupráci s Národnou radou Slovenskej republiky a pod záštitou Európskej akadémie vied a umení odovzdal 28. novembra 17 laureátom Identifikačný kód Slovenska. Tohtoročný deviaty ročník sa uskutočnil v priestoroch hudobnej siene Bratislavského hradu. Organizátorom a kurátorom projektu je Ľuboslav Moza, ktorý s radosťou zhodnotil celú udalosť.

 

 

Ident kod 2

„Ročník splnil svoju základnú myšlienku a Slovensko má stále veľké hodnoty, má na čom stavať. Nevznikajú však zo dňa na deň, ale majú určitú kontinuitu, vzťah, bez ktorého to jednoducho nejde. Som presvedčený, že všetci laureáti z umeleckej oblasti alebo čiastočne z vedy aj umenia všetci patria pod krásne slovo kultúra a ocenenie si zaslúžia viac ako iní. Nie sú to jednodňové celebrity, hviezdičky, ktoré prídu a odídu. Všetci z nich sa venujú svojej tvorbe, svojej práci, a to je najvzácnejšia a najväčšia vec pre Slovákov a pre celý svet:“ Cieľom kurátora Ľuboslava Mozu je, aby sa identita, otázka identifikačného kódu, otázka mladosti, naších koreňov, tam kam patríme, šírila do celého sveta pomocou kultúry. „Žiť sa oplatí, lebo je prečo. Život má šťavu, a to je krásne,“ dodal Moza.

Ident kod 1

Jednou z ocenených bola aj Diana Mórová, ktorá sa zúčastnila slávnostneho aktu len čiastočne, keďže ju čakalo predstavenie Bál. Radosť z ocenenia jej ale bola vidieť na tvári. „Je úžasné, že nepadnem do zabudnutia. Budem na nejakom kóde a vždy si ma môžu nájsť. Nestratíte sa, aj keď človek odíde, umrie. Niečo tu po vás zostane,“ povedala s elánom a vášňou k práci Diana. Láska k práci a jej napĺňanie sa ale v dnešnej dobe vytráca Dianu ale práca stále baví. „Mám rada svojich kolegov, veľmi sa teším do práce, lebo keď sa už netešíte do práce, asi treba zmeniť oblasť. Stále niečo vytváram a to ma poháňa dopredu,“ uzavrela Diana Mórová.

Ident kod 3

Ďalšími ocenenémi boli
Ivan Bukovský, Vojtech Farkaš, Bernarda Gradišnik, Milan Greguš, Peter Kalman, David Koller, Marcela Laiferová, Darina Laščiaková, Iveta Ledererová, Izabela Pažítková, Kamil Peteraj, Vladimír Plachý, Richard Rikon, Ivan Rod, Vojtech Rušin, Denisa Žiláková.

Foto: Lenka Meravá


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Kunze (KOFE-IN): "Dnes v muzice ve velké míře rozhodují peníze a mnohem méně talent a usilovná práce"

jan kunze 200Opavská kapela KOFE-IN není na české hudební scéně žádným nováčkem. Má za sebou už dvě alba. První s názvem Osobní vesmír z roku 2009 obsahoval pilotní singl Sebe mi dej. Druhým počinem kapely...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Chcete znát svou budoucnost?

tarotMnozí lidé jsou zapřisáhlými odpůrci nahlížení do budoucnosti. Považují to za hazardování s osudem, popř. si myslí, že je to v rozporu s vírou v Boha. Jenže já si myslím, že je to jen otázka úhlu pohledu. Vždyť různé metody věštění budoucnosti jsou vpodsta...

Z archivu...


Literatura

Makléř = příběh nejen o chamtivosti a strachu

makler 200V nakladatelství Bizbooks ve společnosti Albatros Media vyšla na první pohled nenápadná, ale o to zajímavější kniha s názvem Makléř.

...

Divadlo

Romeo a Julie v divadelním studiu JAMU

romeo200Marta, studio Divadelní fakulty JAMU v Brně dává pravidelně prostor svým studentům, aby se představili před diváky svou tvorbou. Bývají to tvůrčí dílny a různá volná asociativní představení, jsou to (naštěstí) i práce z oblasti klasického dramatu, na kt...

Film

Kdo bude první vrahem pokřivených vztahů? Hodný syn?

altZanedlouho vstoupí do českých kin dramatický snímek z chladného severu s pohledem na pokřivený vztah matky a syna. Kritiky i veřejností ceněné dílo nabízí sondu do křehké pavučiny citů, rodinných vazeb a emocí. Je skutečně prvotina režisérky Zaidy Berg...