Láska kvete v každém věku

Láska kvete v každém věku

Tisk

posledni romance 200Divadlo Ungelt uvedlo začátkem tohoto roku na své scéně hru Joea DiPietra Poslední romance, ve které se sešly vyzrálé herecké osobnosti Alena Vránová, Petr Kostka a Carmen Mayerová pod režijní taktovkou Petra Slavíka, který se doposud zaměřoval pouze na dokumentární a televizní režii (seriály Obchoďák, Život je ples, Soukromé pasti, 13. komnata,…)

 Ani dramatik Joe DiPietro není pro české publikum žádným neznámým autorem. Představil se s hudební komedií Miluju tě, ale … v Divadle J. K. Tyla v Plzni a jako autor divadelní hry Famílie aneb Dědictví otců zachovej nám, pane, kterou uvádělo na své scéně Divadlo na Vinohradech. DiPietro se ve Famílii i v Posední romanci zabývá s humorem i vážnějšími prvky stářím a jeho slastmi i strastmi. Především pak pocity osamělosti, které rostou s věkem.

 

Za vše může Broskvička

Ralph (Petr Kostka) posedává v parku pro psy, kde se setká s Carol, která tam chodí venčit Broskvičku. Osloví ji hovorem o opeře, a tak se začínají seznamovat.

Ralph je v podání Petra Kostky energický, vtipný a neskutečně hravý. V jemných nástinech, zato přesně mířených, dokáže rozehrát svá trápení a stesk po zesnulé manželce i vzpomínky na nenaplněnou kariéru operního pěvce.

Alenou Vránovou vytvořené postavy v Divadle Ungelt byly vždy velice rozhodné a silné ženy, které se dokáží rychle vzchopit. V postavě Carol se Alena Vránová dostává do úplně jiných poloh svého hereckého rejstříku. Carol je zpočátku velice ostýchavá, nedůvěřivá, uzavřená a svázaná svými konzervativními názory. Když však do života Carol vstoupí Ralph, začne svou obrannou strategii pomalu přetvářet do prožitků znovu nacházejícího štěstí a lásky, které si nechce nechat utéct.

posledni romance1

 

Osudný den 25. října

Po smrti Ralphovy manželky se k němu přestěhuje nejmladší sestra Rose (Carmen Mayerová), aby se o něj mohla starat. Ochranářský pud vygraduje po osudném 25. říjnu a od té doby ho střeží na každém kroku. Proto také nesouhlasí se vztahem svého bratra a Carol. A ke všemu se musí potýkat se svým vlastním tragickým manželstvím, před kterým myslela, že uteče.

Inscenace je podbarvena operními áriemi v podání sólisty Dětské opery Praha Jana Bochňáka, který také představuje mladé Ralphovo alter ego .

Uměleckému řediteli Milanu Heinovi se opět podařilo vybrat vynikající hru pro repertoár svého divadla a dát tak příležitost i třem výjimečným hereckým talentům. A i když je Poslední romance hra o stáří, doporučuji ji i mladé generaci, protože kdo by si chtěl nechat ujít rapujícího Petra Kostku?

posledni romance3
Zdroj foto: divadloungelt.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Celosvětový úspěch Fifty Shades stvořil jednoznačně internet“

Tychtl Petr 200Nejúspěšnější knižní série posledních let, romanticko-erotická trilogie Fifty Shades od E L James, se dočkala pokračování. Po Padesáti odstínech šedi, Padesáti odstínech temnoty a Padesáti odstínech svobody získalo nakladatelství XYZ práva...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Legendární titul BASTARD se v Brně vrací v novém hávu

BASTARD 200„Autorská dvojice Merta–Moša je u nás jediná schopná konkurovat zahraničním dílům“, psalo se v roce 1993, poté co proběhla 11. listopadu na jevišti Městského divadla Brno premiéra vizualizovaného oratoria Bastard. Inscenace zaznamenala 201 repríz, s...


Literatura

Vydejte se po stopách Torzového vraha a odhalte jeho identitu

zbytecna obet perexCleveland, rok 1938. Velká hospodářská krize propukla naplno. To však není jediný problém, se kterým se město musí vypořádat. Vraždící šílenec si vybírá své oběti z těch nejubožejších členů společnosti, z nichž po jeho řáděn...

Divadlo

Život je kabaret

Cabaret 200Muzikál. To jest dramatický žánr, který vyvolává rozporuplné emoce. Jedni ho považují za vysoké umění, neboť jeho provedení klade na interprety notné nároky (muzikáloví herci musí být velmi dobří činoherci, zpěváci i tanečníci), jiní jím opovrhuj...

Film

Michelangelo Antonioni prozkoumal hlubiny lidských citů

michelangelo antonioniNení snadné vtěsnat do několika odstavců postřehy o životě a tvorbě jednoho z klasiků světové kinematografie, Michelangela ANTONIONIHO. Narodil se před rovným stoletím - 29. září 1912 - ve Ferraře, vystudov...