Opustit klec a milovat svou práci

Opustit klec a milovat svou práci

Tisk

vydelavejte 200Motivačních knih, které slibují totální změnu života a k tomu navíc super plat, je mnoho. Je jich zřejmě tak velké množství, protože asi není nikdo, kdo by s radostí vykonával práci, která ho nebaví a nenaplňuje. Nicméně málokdo z nás je v situaci, která by mu umožnila práci opustit, aneb účty se samy nezaplatí. Marianne Cantwell však přináší velice odvážný pohled na věc, a ví, o čem píše, neboť sama zásadní změnu, o které píše, prožila.

 


Žít podle svého a dělat si, co chcete, v mezích zákona samozřejmě, to je asi kromě dobrého zdraví jedna z nejvyšších met, které by člověk chtěl dosáhnout. Autorka pro takové lidi používá přiléhavý název „free range human“ – tedy člověk, který se vyprostil z pracovní klece a vytváří si život, jaký chce mít a který ho bude těšit a naplňovat a zároveň bude schopen dostát svým finančním závazkům.


Ve spoustě z nás ale jenom při myšlence na změnu vyskočí tisíc věcí, kvůli kterým rozhodně nic jiného dělat nemůžeme, a tak si kolem sebe stavíme nepřekonatelnou hradbu z pochybností a strachu. Autorka ve své knize ale všechny tradiční mýty boří a vysvětluje, proč nejsou pravdivé a jak nad nimi vyzrát. Do knihy také přidává různá cvičení, ve kterých můžete rozvíjet své nápady a zpětně je hodnotit a díky kterým mnoho lidí přišlo na to, v čem jsou opravdu dobří a výjimeční a čím by mohli přispět společnosti a zároveň se to může stát jejich jedinou obživou – bez dojíždění, bez kanceláře, bez nadřízených a nesmyslných nařízení pro nařízení a dalo by se toho vyjmenovat určitě ještě celá řádka.


Je pravda, že kniha není určená univerzálně pro všechny – koncept práce na „svobodné noze“ ze své podstaty některá zaměstnání vylučuje – těžko budete umělecký kovář bez kovů, nástrojů a dílny nebo hasič bez svého sboru a požárního auta a vybavení.  Koncept, který přináší Marianne je určený spíše kreativním a nezávislým povoláním – koučům, poradcům, spisovatelům – prostě těm, kterým k práci povětšinou stačí notebook a připojení k internetu.

vydelavejte


Autorka píše naprosto uvolněným jazykem a díky tomu se kniha čte skoro sama a máte pocit, jako by promlouvala k vám, někde u lahodného dortíku v příjemné kavárně. Je to i jedno z poselství, které kniha přináší – buďte sví a nechtějte kopírovat jiné, zvlášť když takoví opravdu nejste.


Knihu doporučuji ale všem – může vám přinést zcela nový pohled na věc, může ve vás vyvolat změnu myšlení a postoje k světu. Myslím, že nikoho nenechá úplně chladným. Navíc s sebou přináší spoustu příběhů lidí, kteří změnou myšlení, chování a přístupu prošli a můžou vás skvěle inspirovat.  V knize také najdete spoustu odkazů, ze kterých můžete čerpat  - obvykle jsou ale v angličtině. Co se dá najít v českém prostředí, označila a vyhledala skvělá překladatelka Adéla Bartlová – vidíte, další práce, která by se určitě dala zařadit do konceptu „free range human“.


Vydělávejte na tom, co vás baví, a žijte podle svého/Be a Free Range Human, Escape the 9 to 5, Create a Life You Love and Still Pay the Bills
Autor: Marianne Cantwell
Žánr: literatura faktu – osobní rozvoj
Nakladatelství: Grada Publishing, a. s.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 224
Hodnocení:  90 %     

           
Zdroj foto: www.kosmas.cz
www.grada.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s Martinem Dejdarem

martin dejdar 200Herec, moderátor, bavič, dabér, hokejista, … To vše a mnohem víc je Martin Dejdar. V tomto rozhovoru se dozvíte, jaký nový pořad bude na Primě, co pro něj znamenal Comeback a plno zajímavých věcí nejen...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Lucy Cavendish: Karty mořských panen

Morske panny 200Jaké jsou mořské panny? Uvažovali jste někdy nad tím, jaké jsou, jaký je jejich svět a jakým způsobem mořské panny přemýšlí a cítí? Musím říci, že kniha Karty mořských panen (a přiložených 45 karet) má pouze jednu jedinou nevýhodu. Je...

Z archivu...


Literatura

František Niedl: autor temných historických thrillerů

frantisek niedlMilovníkům knih o české historii by nemělo uniknout jméno autora Františka Niedla. Rodák z Českých Budějovic a původní profesí elektrotechnik, který si prošel mimo jiné i praxí majitele cestovní kanceláře, s...

Divadlo

Novým rektorem JAMU bude MgA. Petr Michálek

jamu michalek 200Novým rektorem Janáčkovy akademie múzických umění byl při dnešním zasedání zdejšího akademického senátu zvolený Mg.A. Petr Michálek, který se této vrcholné akademické funkce ujme počátkem února 2022.

...

Film

Vendetu? Nebo něco ostřejšího?

200filmGiovanni Manzoni/Fred Blake (Robert De Niro) byl dříve mafiánským bossem velké rodiny. Nyní je ale už starý, chce mít klid i bezpečí, a to jak pro sebe, tak pro ostatní členy své rodiny – svou impulzivní ženu Maggie (Michelle Pfeiffer), překrásnou dce...