Neil Cross: Pohřeb – britský krimi skvost

Neil Cross: Pohřeb – britský krimi skvost

Tisk


pohreb 200Nakladatelství Moba sází na kvalitní moderní britskou literaturu. Přede dvěma lety vydala Moba knihu Posedlost od Neila Crosse, která si u nás našla příznivce hlavně díky poutavému seriálu Luther. A Crossovi zůstali věrní, neboť v únoru vyšlo jeho dílo s mrazivým názvem Pohřeb.

 

 

Neil Cross (* 1969) je britský spisovatel a scénárista, držitel Ceny Edgara Allana Poea, známý zejména jako tvůrce úspěšného a cenami ověnčeného seriálu Luther z produkce stanice BBC a hororového filmu Mama. The Guardian ho tituluje jako britského Stephena Kinga a o jeho knize Posedlost mluví jako o chorobně čtivém románu.

Zápletka Pohřbu se špatně vysvětluje, aniž bych vyzradila nechtěné spoilery a zkazila tak prožitek z knihy. Ale aspoň něco vám prozradím: Nathanův život neodvratně poznamenala nejhorší noc jeho života. Původně mělo jít o neškodný vánoční večírek u jeho hrozného šéfa, kam šel na popud přítelkyně Sarah, se kterou měl v plánu se brzy rozejít. Narazil však na mladou dívku Elise, se kterou si spolu se svým podivným přítelem Bobem nejprve dali drogy a pak spolu měli sex. Šílený večer končí smrtí mladé ženy. Nathanovi se převrátil celý svět – vyhazov z práce, rozchod, odchod z bytu a co je nejhorší, neodbytné výčitky a pocit provinilosti. Po nějaké době se postaví na nohy a dá si život do kupy a dalo by se říct, že je spokojený. Ovšem jen do doby, než u něj doba zazvoní Bob.

Odvykla jsem číst britské autory s jejich krátkými nerozvitými větami a rychlými věcnými dialogy.  Jímalo mne však podivné nutkání, číst dál a dál a při tom jsem podvědomě odmítala zjistit, jak se příběh blížil konci a jak napětí gradovalo, jak tohle nakonec dopadne. A konec mě zaskočil nepřipravenou a autor mě závěrem velmi překvapil.

Britských kriminálních příběhů je na výběr celkem dost, ovšem jen pár z nich se může honosit tak drsnou atmosférou, až je čtenáři nepříjemné číst dál. Pohřeb nese všechny znaky chmurné britské krimi. Jádrem příběhu však není případ a jeho řešení. Soustředíme se spíše na lidskou psychiku, a jak s ní dokáže zamávat to nejhorší, co člověk v životě vykonal.  Příznivcům drsnější školy přijde Pohřeb jistě vhod!

pohreb 1


Název: Pohřeb
Autor: Neil Cross
Žánr: psychologický thriller
Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 288
Hodnocení:  90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Vydru překvapilo, jak dlouho trvalo, než se Michal Hrůza stal tím, čím je dnes

vydra200Petr Vydra (*1972) vystudoval dramaturgii na pražské DAMU. Jako stand-up komik vystupuje v internetových a klubových pořadech Na stojáka a v televizním Comedy clubu. Jeho divadelní hry a adaptace uvádělo Městské divadlo Kladno a Švandovo divadlo. V Dejvick...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Magistrála Tima Postovita je melodickou sondou do pražských ulic

big magistrala-lvn-410799Magistrála je sbírka veršů, které porozumím, a neztrácím se ve slovech, jež mi nedávají smysl. Magistrála nepostrádá melodii. Naopak je plná harmonie, libozvučnosti a příběhu. Černobílý a pochmurný grafický výraz knihy skr...


Literatura

Jak dnes probíhá bitva o samotnou „duši Ruska“?

znicim jim zivot 200V posledních letech se na českém trhu vyrojila řada titulů věnovaných osobnosti současného ruského prezidenta či vztahu Ruska k Západu. Nyní vychází publikace, která se z tohoto scénáře vymyká – ZNIČÍM JIM ŽIVOT. Putinova válka s ...

Divadlo

Herec Jan Mazák oslaví životní jubileum

Jan Mazak200Nezaměnitelný hlas a soustředěné herectví – to jsou typické znaky Jana Mazáka, který ve čtvrtek 30. června 2022 oslaví své šedesáté páté narozeniny.

...

Film

Jiřího Menzela léta rozmarná i hořká

menzelobalka perexObčas se i mezi režiséry vyskytne takový, který zatouží svým divákům sdělit, co všechno prožil a jak se kdy zachoval, zpravidla s výraznou tendencí hájit svá někdejší rozhodnutí a počiny. Tak si počínali pánové Jiří Weiss, Otakar Vá...