Saturnálie: detektivní příběh z antického Říma

Saturnálie: detektivní příběh z antického Říma

Tisk
ImageMilovníci detektivních románů odehrávajících se v různých historických epochách mají nyní možnost vydat se po stopách zločinu ve starověkém Římě, a to na stránkách nové knihy britské spisovatelky Lindsey Davisové Saturnálie, kterou vydalo nakladatelství BB/art. Jedná se již o osmnáctý příběh sympatického detektiva (přesněji řečeno soukromého informátora) Marca Didia Falcona, který má na práci odhalovat nemilé pravdy a zabývat se delikátními situacemi, často z pověření císaře.


Děj románu se odehrává během prosince roku 76 n.l za vlády císaře Vespasiána a vrcholí  při bujarých oslavách sedmidenních římských svátků saturnálií. Falco dostane za úkol  vypátrat vlivnou germánskou kněžku Veledu, která byla internována v Římě v domácím vězení, z něhož uprchla, a zanechala za sebou bezhlavou mrtvolu mladého muže. Ke všemu také zmizel bratr Marcovy manželky Heleny Justiny, který byl před lety do Veledy zamilovaný. Pátrání po obou zmizelých přivádí Marca  mezi římskou spodinu – uprchlé otroky, tuláky a bezdomovce, kteří umírají na ulicích a v příkopech hlady, vyčerpáním a na neléčené choroby a jak Marcus brzy zjistí i násilnou smrtí z rukou masového vraha.
 
Postavu Marca Didia Falcona si jistě zamilujete pro jeho smysl pro humor a klid, jakým řeší problémy v rámci svého početného příbuzenstva – rodin svých pěti sester a rozvedených rodičů. Sympatie čtenářů si jistě získá i jeho praktická a sečtělá manželka Helena Justina, která hravě zvládá vedení domácnosti i péči o tři dcery a Marcovi pomáhá při vyšetřování svým důvtipem a ženským šarmem.

Lindsey Davisová ve své falconovské sérii věrně popisuje reálie starověkého Říma  a nenásilnou formou čtenáře trochu poučí o životě v něm. V tomto příběhu se například seznámí s různými lékařskými školami a metodami a s činností vigilů, předchůdců dnešních hasičů.

Image

Pokud máte rádi historické detektivní příběhy a antický Řím, v němž ožívá pestrá galerie nejrůznějších postav a postaviček, romány Lindsey Davisové vás jistě nezklamou,  i zásluhou kvalitního překladu Aleny Jindrové-Špilarové. A ačkoli se  jedná již  o osmnáctý díl série, není pro plnohodnotný požitek z četby znalost dějů předchozích knih nutná. Autorka vše podstatné čtenáři jen tak mezi řečí ústy hlavní postavy připomene.

O autorce:

Lindsey Davisová se narodila v roce 1949 v Birminghamu. Na Oxfordské univerzitě vystudovala angličtinu, pak pracovala ve státní správě, od roku 1985 se plně věnuje literatuře. Dvacet let vydává prakticky jednu knihu ročně, většina z nich spadá do falconovské série. Autorčiny knihy jsou překládány do řady jazyků, v Británii také dramatizovány pro rozhlas i televizi a získaly významná ocenění. První cenu „CWA Ellis Peters Historical Dagger“ dostala v r. 1995 za svůj román Two for the Lions, který se umístil v první desítce bestselerů. Nedávno byla ve čtenářském průzkumu zařazena mezi 50 nejúspěšnějších autorů a v roce 1999 obdržela „Sherlockovu cenu“ za nejlepšího komického detektiva za vytvoření postavy Marca Didia Falcona. Získala také „Diamantovou dýku od Cartiera 2011“, což je prestižní cena Asociace spisovatelů detektivek (Crime Writers’ Association).

Název: Saturnálie
Autor: Lindsey Davisová
Překlad: Alena Jindrová-Špilarová
Nakladatelství: BB/art s.r.o 2011, 350 stran
Hodnocení: 80%

www.lindseydavis.co.uk
www.bbart.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Strašně nerad se vzdávám, říká textař a zpěvák Vlady Gryc

vlady gryc perexZpívající textař, který se už před lety odstěhoval z Česka do Německa. To je Vlady Gryc. Zpívání, textařinu a muziku ale nikdy neopustil, naplno se tomu i věnuje Berlíně, kdy už nějaký čas žije. Přitom je v čilém pracovním kontaktu ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Tety Radana a Milena vědí o sexu všechno!

OsexuBezostychu perexPři čtení téhle útlé knížky musíte být opravdu ostražití, protože členění textu je malinko nepřehledné. Na stránce je vždycky kus textu a potom pasáže psané kurzívou, jsou tu poznámky v bublinách nebo barevně označené odstav...


Literatura

Podváděná – sonda do života švédských žen

podvadena janouchova 200Román „Podváděná“ se odehrává v nejmenovaném švédském městě. Je pojat jako vyprávění hlavní hrdinky Cecílie Lundové, která je třináct let vdaná a vychovává s manželem Johnem čtyři děti. Finanční situace ro...

Divadlo

Měli bychom se na svět dívat růžovými brýlemi

ruzove bryle 200V Divadle Ungelt se v březnu představily v české premiéře dvě výjimečné herečky – Hana Maciuchová a Zuzana Byndžovská. Milan Hein pro ně vybral hru Růžové brýle...

Film

Kritiky očekávaný film Dítě číslo 44 míří do kin

44 perexFilm Dítě číslo 44 s podtitulem Jak najít vraha v zemi, kde vraždy neexistují, se točil před dvěma lety v Praze a také v dalších českých městech. Na natáčení se významně podílelo pražské filmové studio Barrandov, kde v...