Nonstop knihkupectví pana Penumbry aneb Tajemství mezi regály

Nonstop knihkupectví pana Penumbry aneb Tajemství mezi regály

Tisk

penumbry perexAž skoro fenomén posledních měsíců okupuje žebříčky prodejnosti i obsahy stránek kritiků. S grácií a elagancí, stejnou jaká je mezi oněmi úspěšnými řádky. Robin Sloan nacpal inteligentní mainstream do několika set stran. A neobyčejný příběh do malého knihkupectví.  

 

V originále Mr. Penumbra’s 24-hour bookstore se od loňského roku skloňuje celým světem literatury. Původně krátký e-book za 99 centů se dnes objevuje v knihkupectvích pětadvaceti zemí po všech kontinentech. Na konto si titul připsal řadu zahraničních ocenění prestižních deníků a recenzenti nešetří chvalozpěvy. Dialog mezi digitální a tištěnou kulturou protkaný údernou stylistikou se tak dostává do toho nejširšího povědomí.

 ‚Clay Jannon, těší mě. A je mi asi tolik, jako vám‘  

Mainstreamová kniha o nerdech, geecích a knihomolech. Paradox? Ne, jen zatraceně dobrý nápad, vyšperkovaný lehkostí, nezbytnou inteligencí a diskrétním odstupem. Robin Sloan, kdysi zaměstnanec Twitteru, novinář a vystudovaný ekonom, vdechl život typickému zástupci z řad dnešních ‚young adulst‘. Chytrému, samostatnému a univerzálně milému sympaťákovi, který pocítil dopad ekonomické krize tak, jako většina populace. Sloan totiž nechává čtenáře seznámit se s oním novodobým hrdinou právě ve chvíli, kdy přišel o svou práci. San Francisco vždycky ale bude dost velké na to, aby se nějaká další našla. Clay Jannon náhodou narazí na nonstop knihkupectví podivínského staříka, kde odstartuje dráhu nočního prodavače knih. A dobrodružství moderní doby může začít.  

Do detailů promyšlený příběh zachytí pozornost už od úvodních zápletek. Stejně tak zaujme specifický humor. Inteligentní, vždy na místě a zlehka sarkastický připomíná skutečný život i za stránkami a občas přinutí zasmát se i nahlas. Silnou devízou se pak stává i pestrobarevná škála charakterů, která je zhruba úměrná paletě čtenářské základy. Respektive, ztotožnit se s některým z hrdinů, není problém (a obzvlášť pak s ústřední postavou). Zároveň kniha propojuje zdánlivě neslučitelné. Protíná červené nitě současnosti i minulosti (a dost možná i budoucnosti) v nenásilných poselstvích i chvilkách očekávání. Sloanovi se daří držet příběh v jedné rovině, v překvapivém vývoji a i přesto udržet smysluplnost. V průběhu několika set stran sice nechává o duchaplnosti rozehraného čtenáře místy zaváhat, aby pak s následnou lehkostí potvrdil svůj vypravěčský um.  

Knihkupectví se jen těžko zapíše do kolonky nejvýznamnějších literárních děl současnosti, přesto se setkává s úspěchem. Pokud Sloan zvládne v dohledné době načrtnout nové obrysy postav, vybarvit je zajímavým charakterem a zakomponovat je v dalším příběhu moderního světa, mohl by se stát jedním z úspěšných současných autorů. Takovým, kterého si oblíbí i geeci.  

Nonstop knihkupectví pana Penumbry  

penumbry

Robin Sloan  
Překlad: Petra Jelínková  
Počet stran: 320, vázaná vazba  
Rok vydání: 2013  
Český vydavatel: Host  
Hodnocení: 90%  

Zdroj foto: www.nakladatelstvi.hostbrno.cz 

( 0 hlasů )

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Občas to hraničí s akousi schizofréniou, říká o své práci operní pěvec Šimon Svitok

simon svitok perexBylo to začátkem loňského roku,  co barytonista Šimon Svitok, sólista a zároveň umělecký šéf Státní opery Banská Bystrica, oslavil dvacet let působení na divadelní scéně. Bylo to pěkné výročí a tak jsem tomu věnoval několik člán...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Matky pořádají sabat s tématem potomci. Nematky, utečte

Zeny-na-tahu 200Kniha o ženách pro ženy. Skupinka přítelkyň - všechny mezi čtyřiceti a padesáti lety – vyrazí na víkend z města. Doma nechají své životy, své děti, své rodiny a svou práci. S odstupem mají možnost pohlé...


Literatura

Zander podruhé a lépe

bratr hostPřiznávám, že první kniha Joakima Zandera pro mě nebyla úplně třešinkou na dortu. Propagace obrovská, očekávání tedy vysoké, výsledek byl horší, než jsem předpokládala. Nicméně mě to neodradilo se Zanderovi znovu podívat na zoubek a vyplatilo se!

Divadlo

Svět podle Amanitas – tentokrát s názvem Destinace

Amanitas divadlo 200Prostranství před pražským Cross klubem se v úterý 29. července promění v tak trochu jiný svět, a to svět nového cirkusu. Budete zde moci shlédnout premiéru pouličního divadla s názvem Destinace v podání skvostných Amanitas.

Film

Babovřesky vypráví o etapě české historie

babovresky 1Snímek Babovřesky (2013) je filmem populárního českého režiséra Zdeňka Trošky. Ten, tak jako vždycky, vsadil nejenom na osvědčené postupy a situace, ale zároveň i na trochu toho zajímavého podtextu. Lidé jsou...