Živí mrtví hlásají, že Není cesty zpět!

Živí mrtví hlásají, že Není cesty zpět!

Tisk

zm25 200Se čtyřmi komiksovými sešity ročně, kterými nás nakladatelství Crew zásobuje, jsme se se ságou Živí mrtví v květnu dostali na úctyhodné číslo 25. Nejen, že autorům nedochází dech ani nápady, ono to pořád dává smysl a přináší napětí a hlavně syrové emoce!

 

Robert Kirkman (*1978) je americkým komiksovým scénáristou a největší slávu získal právě za sérii Živí mrtví, která světla světa spatřila v roce 2003 a k dnešnímu dni čítá úctyhodných 29 svazků. Do češtiny se začala překládat v roce 2009 a díky popularitě této nejen komiksové série Crew nyní vydává dokonce 4 knihy ročně.

Od okamžiku, kdy se mi rento díl dostal do rukou, jsem byla plná očekávání, co po hrůzostrašném závěru předešlého dílu, přinese tento příběh. Obálka s Rickem a Neganem v popředí našeptává, že by mohlo jít o střet těchto dvou vůdců, nicméně pravda je někde jinde. Začátek vypravování je jakási rekapitulace a zhodnocení toho, co Šeptači Rickově skupině provedli. A celý svazek se nese v duchu vyrovnávání se se ztrátou a uvažováním, co dál. Dějově se toho zrovna moc nestane, ale autoři dokázali mistrně pracovat s emocemi a vytěžit maximum z motivu žalu, vzteku a pomsty.

V táboře po zjištění masakru a faktu, že místo oslavy pořádání trhu přišli o dvanáct lidí, panují vyostřené vztahy a oprávněná nedůvěra vůči Šeptačům se střetává se slepým hněvem a touhou po pomstě. Vše se však musí důkladně promyslet, aby o život nepřišli další lidé. Autoři umně dokázali pracovat s hlubokými emocemi a způsob, jak se se zármutkem a ztrátou blízkých každý vypořádává po svém, se mě dotkl. A určitě v tom nebudu sama. A přesně tohle by dobrý příběh měl se čtenářem dělat – vyvolat emoce, reakci, vztah k příběhu nebo postavám.


zm25 c
Sama se třeba přikláním na stranu Maggie, která si umí sjednat respekt a nebojí se dělat těžká rozhodnutí. I když třeba nejsou v souladu s Rickovými plány a záměry, její myšlenkové pochody a jednání se mi zdají logické. Nebo třeba další postava – Carl. Ten je třeba nejenom v tomhle díle na facku. Poblázněný mladý kluk, který neuvažuje logicky a za vzniklou situaci, kdy se pobláznil do dcery Alfy, nese v podstatě zodpovědnost on.

Tento díl mě nadmíru překvapil a potěšil. Nejen vykreslením emocí a gradací zápletky z minulého dílu, ale celkovou pochmurnou atmosférou a také rozvržením panelů, že jsme měli možnost například nahlédnout i do tábora Šeptačů, nebo jak je na tom Dwight. Mocný finiš jen celé dění umocňuje. V srpnu nás čeká číslo 26 s názvem Volání do zbraně.

zm25 cover

Název: Není cesty zpět
Autor námětu a scénáře: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard
Stínování: Cliff Rathburn
Obálka: Charlie Adlard , Dave Stewart
Překlad: Martin D. Antonín
Žánr: komiks, 25. díl série Živí mrtví
Název originálu: The Walking Dead #25: No Turning Back
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2018, brožované
Počet stran: 144
Hodnocení: 100 %

Zdroj: www.crew.cz

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kultura pro mě znamená čtení v posteli a fascinaci lidskou tvořivostí

Radka perexŠéfredaktorka Kultury 21 Radka Mothejzíková toho stíhá opravdu hodně. Kromě civilního zaměstnání, má spoustu koníčků a svůj vlastní krámek v České Lípě. Obětavě se věnuje i vedení magazínu K21, což všichni maximálně oceňujeme. Možná vás bude zajímat,...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Deník plný vulgarismů. Rok se sprostou matkou

Denik-sproste-matky200Vytvořit literární dílo, jehož poetika stojí na kumulaci pravidelně se opakujících vulgarismů, nadávek a capslockových odstavců soustavy sprostých slov, je nepopiratelně originálním počinem.


Literatura

Jiří Hájíček Vzpomínkami na jednu vesnickou tancovačku dal vědět o svém talentu

Hajicek 200Po dvou letech se pachatel vrátil na místo činu. Jiří Hájíček se opět spisovatelsky zatoulal do vesnic a měst jižních Čech, na místa, kde se odehrávají příběhy jeho nových povídek. Do kraje, ze kterého vzešel před dvěma lety jeho oceněný román Ry...

Divadlo

Městské divadlo Brno oslaví Velikonoce hudbou

Velikonocni koncert200Proslulé pěvecké hvězdy, věhlasní hudebníci, monumentální orchestr i vynikající pěvecký sbor – to vše dohromady vytváří jedinečný Velikonoční koncert, který pro diváky připravuje Městské divadlo Brno.

...

Film

Před osmdesáti lety vyhrál anketu českých žen Rolf Wanka, "nejušlechtilejší z českých filmových milovníků"

wanka 200Pokud by se v polovině třicátých let minulého století vyhlašovala anketa o nejkrásnějšího filmového herce či milovníka, zvítězil by Rolf Wanka. Patřil k filmovým idolům, kterého milovaly služky, úřednice stejně jako dámy z vyšší společnosti. Potvrdil...