Varování - 7 neuvěřitelných příběhů

Varování - 7 neuvěřitelných příběhů

Tisk

varovani perexS Filipem, Lukášem, Denisou, Danem, Vojtou, Radimem a Karolínou jsem prožila sedm příběhů. Každý byl úplně jiný, ale všechny měly jedno společné - tajemno. Možná to taky znáte, takový ten pocit, jakoby nad vámi stál někdo, kdo vám pomáhá, když nevíte jak dál, když máte strach, z něčeho nebo z někoho. Jakoby vám dával sílu ubránit se a varuje vás před nebezpečím, o kterém nemáte ani tušení.

 

 

V takových chvílích smutku se vracíme ve vzpomínkách k těm, které jsme milovali a kteří už tu nejsou. Já se takhle často vracím k mojí babičce, nebo naopak - volám ji k sobě. A i přes to, že se na mě usmívá už jen z fotky, kterou mám na klavíru přesně naproti posteli a vím, že už je dlouhých třináct let v nebi, mám někdy jasný pocit, jako by byla právě se mnou. Někdo se mi směje, někdo to chápe. Někdo je vnímavý více a někdo méně. A věřte, že děti jsou v tomto ohledu velmi senzitivní. Cítí často to "něco mezi nebem a zemí", ale bojí o tom mluvit nahlas, abychom se jim my, dospěláci nevysmáli. Myslím, že je jejich obava úplně zbytečná, ale říkejte jim to. 

Obálka této knihy není barevná, zářivá a veselá, naopak, její motiv je ponurý a název - VAROVÁNÍ - na vás svítí velkými červenými písmeny. Přesto mě ale zaujala motivem. Chodím ráda na hřbitov a tak ty náhrobky na obálce přitáhly moji pozornost. Kniha se v ruce drží pohodlně. Má hladké desky a sympatický formát.

Příběhy jsou různě dlouhé, různě jednoduché a různě složité. Hlavními hrdiny jsou pokaždé děti a každý příběh prožije jedno ze sedmi z nich. Rozhodně nečekejte, že příběh rozečtete a dočtete jej zítra. Mně to nešlo. Musela jsem dočíst až do konce, musela jsem vědět, jak to dopadne a co za tím vším vězí. Četla jsem dlouho do noci a pak ještě dlouho přemýšlela nad obsahem. Potily se mi ruce a bylo mi úzko, když jsem si představila, že tohle všechno se úplně klidně děje. Měla jsem strach spolu s dětmi, protože vím, jak jsou ve svojí důvěřivosti a otevřenosti zranitelné. Žasla jsem nad jejich odvahou a plakala při dobrém konci a rozuzlení. Tohle všechno jsem zažívala.  Věřím tomu, že všechny příběhy jsou reálné a že se snad dokonce i staly. Autorka nejen, že zvolila skvěle téma, ale navíc má dar čtenáře oslovit, zaujmout a rozhodně ho nenudí. Ty stránky se čtou samy.

Pokud máte rádi tajemno a trochu té duchařiny, pak je těchto 176 stránek určených přesně pro vás. Najdete tady i ilustrace z dílny Tomáše Kříkavy, nad kterými jsem se taky zamýšlela. Jsou logicky přiřazené k příběhům a pro mě osobně mají velkou vypovídající hodnotu. Mám ráda české knížky, české autory. Nakladatelství JaS není velkoproducentem knih jako jiná nakladatelství, zato však každá jedna, která opustí JaSné brány, to je trefa do černého!

varovani kr

Varování (7 neuvěřitelných příběhů) 

varovani ob

Autor: Ilona Fryčová
Ilustrace: Tomáš Kříkava
Žánr: Beletrie pro dospělé/ Duchařské povídky
Vydalo: JaS nakladatelství, s. r. o, Praha 5 
Rok vydání: 2013, 11. publikace, vydání první, vázaná 
K vydání připravila: Jana Semelková 
Korektura: Věra Marušková 
Sazba a grafická úprava: Karim Shatat 
Počet stran: 176  ISBN: 978-80-904936-6-7 

Hodnocení:100%

Zdroj foto: nakladatelství JaS, www.jasknihy.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lola běží: „Kapela je o živém hraní, o cestování, poznávání lidí. Je to milenka, který se musíš věnovat.“

lol 200Večer na charitativním festivalu bude patřit mladým klukům z kapely Lola běží. Momentálně finišují práce na nové desce a jsou odhodláni si užít nejenom tento koncert. V tomto rozhovoru se dozvíte informace jak o novém albu, tak o jejich přístupu k muzice.<...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Milostný román v e-mailech

Severak 200Oblíbený milostný román na pokračování – Dobrý proti severáku a Každá sedmá vlna rakouského autora Daniela Glattauera, které vydalo v jednom celku nakladatelství Host Brno, je příjemným odpočinkovým čtením. V obou románech se projevuje autorova s...


Literatura

Oko za oko, zub za zub

rozsudek smrti 200To je podtitulem detektivky Rozsudek smrti od Davida Urbana, která vyšla v nakladatelství Kalibr.

 

...

Divadlo

Rákosníček Divadla Scéna pobaví

Rakosnicek200Asi v polovině odpoledne tříkrálového se v blízkosti Divadla Scéna ve Zlíně zvýšil výskyt těšících se dětí a jejich rodičů, kteří mířili na zlínskou premiéru pohádky Rákosníček a jeho rybník. Těch dětí a jejic...

Film

Král televizních příběhů František Filip

filipVraťme se do časů, kdy byla televize zásobena vynikajícími scénáři Jaroslava Dieta, Jiřího Hubače a dalších, kterých se posléze ujali mistři svého řemesla a pod jejich vedením vznikly ty nejlepší české seriály a televizní filmy. Tento krásný výlet do minul...