Co by se kovbojkám stávat nemělo

Co by se kovbojkám stávat nemělo

Tisk

kovbojky ob LVelmi mě zaujala tato knížka protkaná pavučinou lásky, něhy, přátelství, bolesti, rozchodů a scházení Než ale mohla vzniknout, muselo dojít k významnému životnímu zlomu. Autorka seznamuje čtenáře hned v úvodu s faktem, že onemocněla leukémií. A proto, aby zaměstnala své mozkové závity, které se točily kolem toho jednoho nepříjemného slova, začala psát knížku.

 

 

Vypráví v ní smutné, avšak osobně prožité příběhy, nebalí je do pozlátka, zkrátka je říká tak, jak se opravdu staly. A tak si můžeme prožít zblízka rodící se lásku ke koním, ale i k mužům, především pak ke kovbojům. Prožijeme první vzdor dospívající dívky i cestu za svým snem, navzdory nesouhlasu rodičů.

Hlavní hrdinka má cit pro vyprávění a vykreslení nejmenších detailů. Proto s ní můžeme prožívat životní situace tak, jako bychom tam byli sami. Každý si takovou cestou prošel, ovšem každý po svém a z jiného úhlu pohledu. Ten princip však zůstává stejný.

Knížka menšího formátu s výraznou a líbivou obálkou je členěna do krátkých kapitol, chronologicky seřazených tak, jak šel čas. Proto nás z úsměvných příběhů a vzpomínek na dětství, mládí, svatbu a pokojný život na farmě, vytrhne drsná realita nemocnice a surovost života. A konečně se dozvíme, co by se kovbojkám stávat nemělo.

kovbojka obalka SUVIKA L

Všechno má svoje místo, svůj účel, svoje vysvětlení. Otázku "proč?" vystřídala otázka "kdy?". Ale hlavně tu úplně hmatatelně pocítíme, co všechno je člověk schopen udělat proto, aby si uchoval svoji důstojnost a zdravého ducha, když je s tělem něco v nepořádku. I já sama jsem se opět přesvědčila o tom, že když je stav vážný a není se čemu moc smát, jsou právě pozitivní myšlení a vidina naděje, že bude zase líp, tou nejlepší cestou k uzdravení. A protože tělo má k duši strašně blízko, není žádoucí tyto dvě věci oddělovat.

Pojďte se začíst, třeba pak budete o krok dál a budete se na to dívat stejně jako já, Kamila, kovboj .... 

Název: Co by se kovbojkám stávat nemělo 

Autor: Kamila Nováková 
Žánr: Próza 
Vydavatelství: Hölzelová Eva 
Rok vydání: říjen 2013, vydání první, brožovaná 
Počet stran: 225 
Ilustrace: Martina Aulehlová 
Fotografie: Pavel Vrána 
ISBN: 978-80-739-26-6 

Hodnocení:90%

Zdroj foto/obálka:  www.suvicka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudba je pro mě naprosto přirozenou součástí každodenního života

Marie Kocian Matlova200Odmala se věnovala současně hře na klavír a housle, nakonec se díky tatínkovi soustředila na hru na housle, kterou studovala na několika prestižních hudebních školách. Od sezóny 2015/16 působí houslistka Marie Kocián Mátl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pod svícnem tma je příběhem hrdinství za druhé světové války

Neumann Pod svicnem wPod svícnem tma je netradiční vyprávění Ariany Neumann o holocaustu a životu jedné špatným osudem stíhané rodiny. Nabízí opravdu velice silný příběh plný hrdinství, ale i vyrovnávání se s minulostí.

...

Literatura

Lucas Page se vrací ještě vtipnější než dříve

pod tlakem200Po loňském Městě plném oken vychází další kniha Roberta Pobiho tentokrát s názvem Pod tlakem.

 

...

Divadlo

Slávek Novák aneb Příběh opravdového herce

Slavek Novak perexCo uděláte, když narazíte skutečný příběh o skutečném umělci, který hrával hlavní role v Národním a zároveň sváděl ženy pod taktovkou STB, aby je režim mohl vydírat? Jste-li dramatikem, pravděpodobně napíšete hru. Jste-li vtipným a...

Film

Yes man říká na všechno ano

yes man 200Romantická komedie Yes man (2008) pokračuje směrem, kterým se Jim Carrey vydal už kdysi dávno. Společně s krásnou Zooey Deschanel zažívá tentokrát trochu jiné dobrodružství. Učí se říkat „ano“ v...