Legenda The Beatles

Legenda The Beatles

Tisk

TheBeatles perexKdo by je neznal – čtyři sympaťáci z Liverpoolu dobyli v šedesátých letech svět: promlouvali svými písněmi, stali se hvězdami snad ze dne na den. Fanynky je zbožňovaly, sály praskaly ve švech. Jejich písničky měly co říct tenkrát, mají co říct i dnes. A tak není divu, že ojedinělý projekt, jehož autorem byl v roce 1969 osobní přítel Beatles Alan Aldridge, našel své místo mezi fanoušky tenkrát a jistě je nachází i dnes.

 

V čem je tato legendární kniha s názvem The Beatles v písních a obrazech, která spatřila poprvé světlo světa v roce 1969, jiná?

Pojetím. Editor se tenkrát rozhodl, že vyzve přední britské výtvarníky, aby svými ilustracemi doprovodili texty skupiny. Zdařilo se. Vznikla nádherná kniha-artefakt, ikona šedesátých let.

TheBeatles 4

Každý písňový příběh je doplněn ilustrací, jež má duši, která s ním tvoří jedinečný kompilát. Nejde přímo o ilustrace k textu, každý obrázek vypovídá sám o sobě – o vztahu výtvarníka k zpívanému, k Beatles jako celku, k jejím jednotlivým členům.

V současné době vyšla tato kultovní kniha v novém, rozšířeném vydání (na českém trhu se ocitla péčí nakladatelství Svojtka & Co.) Co nás čeká? Publikace se dělí na tři části, které postupně mapují léta 1962 až 1970. V každé části postupně najdeme jednotlivé písničky, které nás zavedou do té správné doby, k nim se přidává patřičný výtvarný doprovod a také jakási poznámka pod čarou – jen krátké postřehy jednotlivých členů Beatles, jak, kdy a kde to které dílo vzniklo. Listujete, bavíte se a v hlavě vám zní písničky let šedesátých, písničky, které se neztratily, které jsou stále živé…Vedle ilustrací renovovaných autorů najdeme ještě vizuální návrhy fanoušků Beatles a fotografie zachycující neopakovatelného ducha doby.

TheBeatles 2

O knize, která se hned při prvním vydání stala kultovní a jejíž první české vydání roku 1969 bylo doslova jakousi biblí fanoušků této skupiny, není potřeba psát více. Nejvíc vám poví její stránky samy…

Podívejte se na ukázky a zajděte do knihkupectví, knihovny, nahlédněte, listujte a uvidíte, že tenhle poklad budete chtít mít doma. 

Název: The Beatles v písních a obrazech/ The Beatles Illustrated Lyrics

Editor: Alan Aldridge
Překladatel: Vít Malinovský
Vydáno: 2013
Vydalo nakladatelství: Svojtka & Co.
Hodnocení:  99 % 

Zdroj foto:  www.svojtka.c

 

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Andrea Buršová: „Chci zpívat s patřičným ponorem i nadhledem.“

aandrea-bursova200Herečka brněnské scény Husa na provázku Andrea Buršová nedávno vydala báječné album s názvem Nůž na ticho. Dvaadvacet písní svědčí o silném vztahu k šansonu a poezii. Pokud hledáte něco, co se jen tak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tajuplný svět pod povrchem jazyka

podzemi-slov perex

Také se občas pozastavíte nad významem nějakého slova? Český bohemista Jakub Marek se nad tím, proč danou skutečnost označujeme zrovna daným výrazem, zamýšlí rád a často. Noří se do tajuplného sv...


Literatura

Kéž bys tu byl, píše oblíbená autorka Jodi Picoultová

Kéž bys tu byl

Oblíbená autorka světových bestsellerů Jodi Picoult napsala další knihu, kterou nyní vydalo nakladatelství Ikar pod názvem Kéž bys tu byl. Opět můžeme očekávat zajímavý příběh, dobrou psychologii postav a kvalitně napsaný román. T...

Divadlo

Na podzim do divadla: HRA LÁSKY A NÁHODY

200divDivadla měla dost času připravit se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Dalším tipem je Hra lásky a náhody v Divadle scéna ve Zlíně.

...

Film

Dvě slova jako klíč

Dvě slova jako klíč - PLAKÁTVolné pokračování diváckého hitu Úsměvy smutných mužů, v režii Dana Svátka, podle knihy Josefa Formánka, s Davidem Švehlíkem a Ivanem Fraňkem v hlavních rolích. Film Dvě slova...