Veselý i strastný Rok v Bullerbynu

Veselý i strastný Rok v Bullerbynu

Tisk

rok v bullerbynu 200Pokud jste milovníky Astrid Lingrenové, IKEY a švédské kultury obecně, je pro vás přímo povinnosti sáhnout po této knížečce od Gunnara Hermanna s názvem Rok v Bullerbynu.

 

 

Vypravěčem poutavého příběhu plného nástrah byrokracie i kouzelných zážitků je německý novinář Gunnar Hermann, který se s radostí i s rodinou stěhuje do Stockholmu, aby zde žil a vykonával práci korespondenta jeho novin. Je to německý človíček, kterého vždy dokáže něco překvapit, umí se naštvat i být politováníhodný. Čtenář s tím žije jeho švédský příběh a hned po několika málo stranách s tím velmi soucítí a fandí mu.

Gunnar má matku Švédku, a proto se cítí jako Švéd. Obcházení úřadů i jiná nátura jej však sráží k zemi a cítí, že vše není takové, jaké si představoval. Své příhody však líčí citlivě, s nadhledem a především velmi uvěřitelně. Kniha vychází z jeho zkušeností, přiznává, že pouze zdramatizoval chování některých postav.

Autor v sobě nezapře novináře a tak Rok v Bullerbynu není jen dalším laciným příběhem z ciziny, ale obsahuje i spousty reálií a zajímavostí, ať už z tradic, historie nebo života Švédského království. Dozvíte se tak například o vzniku řetězce IKEA, o školkách nebo o principu přidělování bytů „domov pro všechny“.

S masovými kuličkami V IKEA je to stejné jako s hamburgery u McDonalda – po celém světě chutnají stejně. Někde ve Švédsku patrně stojí gigantická továrna na kuličky „köttbullar“, kde mamky v modrožlutých zástěrách rozesílají tuny masových kuliček do všech obchodů IKEA na světě. Ve Švédsku se tahle kulinářská pochoutka prodává trochu jinak. Masové kuličky s brusinkovou marmeládou a brambory se nabízejí jako produkt smålandské kuchyně – v Německu jako švédská národní pokrm. Ve Švédsku IKEA zdůrazňuje, že své kořeny má několik set kilometrů jižně od Stockholmu v kraji bohatém na lesy a jezera.“ (str. 31)

rok v bullerbynu

Rok v Bullerbynu
Autor: Gunnar Herrmann
Žánr: beletrie, humor
Nakladatelství: Motto ve spolupráci s Albatros Media a.s.
Překlad: Petr Kyncl
Rok vydání: 2014
Počet stran: 312
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Recenze? Učím se z nich nic nedělat, říká herec Ondřej Brett

ondrej brett perexJe nepřehlédnutelný jednak svou výškou, jednak hereckým potenciálem, což stačil prokázat v řadě rolí na jevišti Divadla Petra Bezruče v Ostravě. Charismatický absolvent brněnské JAMU má navíc i jméno, které dobře zní -  Ondřej Br...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

I minuta bez tebe je dlouhá aneb Zamilované povídky do kapsy

I minuta bez tebeNakladatelství Listen, které je součástí velké společnosti Euromedia Group čas od času vydává malé a milé povídky na nejrůznější témata. Právě letos na Valentýna vyšly další zamilované povídky do kapsy, tentokrát pod názvem I minuta bez tebe je dlouhá. A opět se můž...


Literatura

Fleret - Umělci na šňůře

200litFleret - Umělci na šňůře, tak se jmenuje oficiální publikace ke 30. výročí legendární a svébytné kapely z Vizovic. Napsal ji inspicient Městského divadla Zlín Jakub Malovaný, který toho s “ogary” nemálo prožil. Nashromáždit se mu podařilo obdivuhodné množs...

Divadlo

Ježek a sněhulák aneb když zimní spánek nahradí hřejivé přátelství

jezek a snehulak 200Závěrečná sobota zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie patří tradičně dětem, dětským představením a divadelnímu rodinnému pikniku. Letos počasí festivalu nepřálo a offprogram se nemohl odehrávat v š...

Film

Křehká komedie o dívce z továrny na koláčky štěstí

fremont-foto-07

Americký snímek Babaka Jalaliho Fremont nadchl diváky na festivalu Sundance i na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, odkud si odvezl Cenu za režii. Křehká komedie sleduje osudy mladé dívky ...