Kruh – francouzská krimi s příchutí severu

Kruh – francouzská krimi s příchutí severu

Tisk

kruh200Vedle mnoha severských či amerických autorů zaujal v letošním roce českou literární komunitu i jeden francouzský tvůrce kriminálek. Jeho jméno je Bernard Minier a nedávno mu vyšla novinka Kruh.

 


Od vydání jeho první knihy v českém překladu s názvem Mráz ještě neuběhl ani rok a už tu máme další lahůdku. Bernard Minier patří v současné době k nejpopulárnější francouzským autorům. Ve své rodné zemi prodal více než 900 000 výtisků a získal i prestižní ocenění Crime Novel Prize. Navíc se rozhodl v rámci turné ke své novince navštívit i Českou republiku. Tyto a mnohé další důvody jsme nemohli ignorovat, a proto se podíváme na Kruh trochu blíže.

V malebném univerzitním městečku Marsac je nalezena mrtvá profesorka. Vražda byla provedena opravdu drastickým způsobem a navíc je téměř jistý pachatel. Její žák se nacházel v inkriminované době na místě činu a na nic si údajně nepamatuje. Zdánlivě jednoduché a rychlé vyřešení případů, řekne si asi většina čtenářů.

Ovšem matkou onoho studenta je dávná láska komisaře Martina Servaze, kterého poprosí o pomoc. Její syn Hugo by prý nic takového rozhodně nespáchal. Velice brzy začíná vyšetřovatel tušit, že se opravdu může jednat jen o nastraženou loutku. Vyřešení celého případu si bude žádat poměrně hodně času a navíc mnoho bolestných vzpomínek. Minulost totiž hraje hlavní roli.
Už prvotina tohoto autora mě přesvědčila o své vysoké kvalitě. Našel jsem v ní lehkou inspiraci severskou krimi, ale zároveň velice chytře promyšlenou a psychologicky silně zaměřenou zápletku. Navíc se odehrávala v mrazivém prostředí nevlídných Pyrenejí. Tentokrát se děj tohoto kriminálního thrilleru přesouvá do univerzitního městečka, ale přesto nabízí neméně chladné prostředí.

Hlavní postavou je opět Martin Servaz. Velice kvalitní policista, který se ovšem umí občas i ukvapit. Vedle něj nechybí ani další osobnosti, které jsme měli možnost poznat v prvním dílu. Jedná se o jeho kolegy a podřízené Espérandieuho, Samiru či Zieglerovou. Protože jsme se s nimi již mohli seznámit, velice rychle nás vtáhnou do děje a svého života. Tentokrát se ještě výrazněji prezentují jejich soukromé záležitosti a některé budou opravdu zásadní. Na samotných postavách se mi líbí především fakt, že každá z nich je jiná a neřídí se běžnými trendy. Především Samira či dcera Servaze jménem Margot se výrazně odlišují od davu a nesnaží se nijak zapadnout do běžných kolejí.

kruh


Samotná zápletka je opět vystavěna na velice pevných a kvalitních základech. Už v prvním dílu jsem musel ocenit dobře promyšlený děj a především jeho vysoce realistickou atmosféru. Ani tentokrát Minier z ničeho neslevil a nabízí důkladně pospojovaný celek, který čtenáře přímo vcucne do příběhu. Z části se opravdu tato kniha podobá oblíbeným skandinávským detektivkám, ale zároveň si zachovává svou typicky francouzskou tvář. Opět se dočkáte více než jedné vraždy a hlavní postavy se dostanou do velkého nebezpečí.

Z významné části navazuje Kruh na předchozí dílo autora s názvem Mráz. Vedle stejných klaďasů sehraje důležitou roli i uprchnuvší pacient z psychiatrické léčebny Julian Hirtmann. Zasvěceným ho jistě nemusím představovat. Tato zpráva dává čtenářům jednoznačně vědět, že se opravdu jedná o určité pokračování předchozího příběhu. To je možná jediný lehký zápor, který by mohli někteří této kvalitní knize vytknout. Bez přečtení prvotiny se opravdu budete lehce ztrácet.

V rámci srovnávání obou knih musím jednoznačně říci, že se Bernard Minier postupně zlepšuje. Přestože již u samotného debutu se jednalo o dílo nejvyšší třídy, tentokrát se dostáváme ještě o kousek výše. Jednotlivé postavy se daleko lépe prezentují a jejich celkové podání je mnohem osobitější. I samotná detektivní zápletka se nám zapletla ještě více. Kruh je sice poměrně velká bichle (má více než šest set stran), ale přesto vám bude čtení ubíhat opravdu rychle. Napětí je všudypřítomné a strach budete mít ještě dlouho po dočtení.

Bernard Minier je právem označován za jednoho z nejlepších autorů Francie současnosti. Jeho knihy vás nenechají na pochybách, že i v těchto koutech světa mohou vzniknout prvotřídní thrillery.

Kruh / Le Cercle
Autor: Bernard Minier
Žánr: Thriller / Krimi
Nakladatelství: XYZ – Albatros media
Rok vydání: 2015
Počet stran: 640
Hodnocení: 95 %
Odkaz na web: http://www.albatrosmedia.cz/kruh-d3.html

Zdroj foto: http://www.stoplusjednicka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Miroslavem Vaňurou o knize a televizním pořadu Legendy kriminalistiky

2817Miroslav Vaňura má za sebou práci na mnoha televizních pořadech. Jmenujme alespoň Na vlastní oči, 112 v ohrožení života nebo Legendy kriminalistiky. A právě poslední jmenovaný seriál věnují se známým vrahům a jejich obětem se dočkal v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

I slavní mají právo na lásku

Osudove lasky 200Láska patří mezi nejryzejší a nejušlechtilejší city, jakými lidská bytost dokáže oplývat. A protože je člověk tvorem jedinečným, tak i samotné jeho prožívání a vnímání lásky má mnoho podob. Někdy však i tato emoce musí být podřízena...


Literatura

Pozor na chyby, přichází Korektor!

korektor 200Důvěru v lidstvo dal do zastavárny a peníze za ni propil, ve znaku má škodolibost a sarkasmus je pro něj univerzální odpověď na všechno. Ano, to je cynický korektor, který své poznatky z opravování cizích paskvilů, rady i názory na život sděl...

Divadlo

Antonius a Kleopatra – premiéra slavného dramatu v Brně

Antonius a Kleopatra perexPandemie a divadelní představení se velmi v lásce nemají. Ale Městské divadlo v Brně již v červnu odehrálo venku, na nádvoří Biskupského dvora, ve své premiéře pohádku O statečném kováři. První skutečnou premiér...

Film

Atlas mraků: touha po svobodě, důstojnosti a pravdě ovlivňuje lidský život

atlas mrakuU počátku filmu Atlas mraků stála mnohovrstevná kniha Davida Mitchella, která nyní vyšla také u nás, dokonce již ve druhém vydání. Film stejně jako kniha souběžně splétá celkem šest příběhů, časově i...