Vombat Jirka – Knížka na nočník

Vombat Jirka – Knížka na nočník

Tisk

vombat200Tahle překrásná knížka, určená pro nejmenší děti a jejich zoufalé rodiče v případě, že se ne a nedaří jejich dítěti vykakat se na nočníku, mě velmi zaujala. O vombatech se zcela běžně v dětských knížkách nedočtete. A tenhle vombatí kluk Jirka se značně podobá lidským kamarádům: rád si hraje (hrozně rád hrabe díry), ale předtím musí splnit nemilou povinnost. Jirkova vombatí maminka si přeje, aby se nejprve vykakal. A tak nastává maminkám dobře známá situace: vombat Jirka sedí na nočníku, velice se nudí a bobek nikde. Kamarádi, klokan Fred, husa Anka a myška Líza mu radí, co by měl udělat, aby situaci uspíšil a mohl si jít s nimi ven hrát. Ale jejich rady nezabírají. Až zasáhne vombat táta a tasmánský čert, situace se zdárně ke spokojenosti celé vombatí rodiny vyřeší.

 

 

Vombat obecný (Vombatus ursinus) je vzácné, chlupaté, mírně zavalité zvíře s krátkýma nohama, žijící v Austrálii. Je chráněný. Možná i proto, že jako jediný na světě kaká hranaté bobky. Jak poznamenávají autorky: každý jsme něčím jedinečný. Galina Miklínová jej krásně v této knížce vystihla a připodobnila k malým dětem. Úplně vidíte svého potomka v podobných pózách, otráveného, znechuceného, nudícího se, toužícího zmizet… Nad obrázky se zasmějete a celý den budete mít dobrou náladu. Texty Evy Papouškové taky potěší: „Kdo je vombat? Vombat je tak zvláštní zvíře / hodně spí a žije v díře. / Protinožci v Tasmánii /vědí, jak je vombat milý. / Když upadneš do bláta, / volej honem vombata. / A když musíš na nočník / (což je mámin známý trik), / je tu, než bys řekl švec, / vombat – přítel na hrnec!“ Text není celý zveršovaný, má svůj rytmus a postupně graduje. Velmi se hodí k prvnímu čtení a své čtenáře zcela jistě zaujme a pobaví.

Tento typ knížek mám velmi ráda. Baví děti i jejich rodiče a hodí se ke čtení do ouška. Právě takovými knihami lze naše děti přilákat k aktivnímu čtení a vychovat další generaci inteligentních čtenářů.

 

Hodnocení: 100 %

Název: Vombat Jirka

Autoři: Eva Papoušková a Galina Miklínová

Žánr: literatura pro děti

Nakladatelství: Mladá fronta, a. s.

Rok vydání: 2016

Počet stran: 32

Zdroj foto: Mladá fronta, a. s.

vombat


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

V divadle se ten čas úplně nezastavil, míní herečka Bohdana Pavlíková

bohdana perexCo poslední rok dělala a čím se zabývala herečka Bohdana Pavlíková, ale také o tom, jaké má mimoherecké vlohy či koníčky, jaké filmy či seriály ráda sleduje anebo o tom, co jí třeba už v další sezóně čeká, je následující rozhovor. I když působi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Naboso s Ninou Karen

naboso200Zaplaveni jeden druhým. Hledám tě, ztrácím tě, jsi v těchto řádcích, jsi mou přenošenou trýzní. Básnickou sbírku Niny Karen Naboso vydalo nakladatelství Monika Le Fay.

...

Literatura

Kladivo na čaroděje udeřilo již po osmé a vznikla tak Pekelná šleha

sleha perexNakladatelství Epocha nám přináší další díl knižní seriálu akční městské fantasy s týmem netradičních detektivů, kteří bojují proti nadpřirozeným silám a zvráceným bytostem. Co se odehrává v osmém příběhu a jak to na čtenáře působí, se dočtete v n...

Divadlo

Zora Jandová a její hosté vzdají v Městském divadle Brno poctu šansonu

Pocta šansonu vizuálZora Jandová, muzikálová herečka a šansoniérka, bude v září 2023 slavit 65. narozeniny. V říjnu téhož roku uplyne 60 let od úmrtí Édith Piaf. Koncert Pocta šansonu tak připomene nejenom francouzskou zpěvačku nejznámějšími písněmi z...

Film

Filmaři odhalují první ukázku z filmu Tancuj, Matyldo inspirovaného skutečnou událostí

Regina Rázlová jako Matylda LRKdyž se scenáristka Nataša Slavíková a režisér Petra Slavík rozhodli natočit film o příběhu rodiny, do jejíhož osudu vstoupila vážná nemoc, dotýkalo se jich to přímo osobně....