Doteky zabitých – detektivka od Ivy Procházkové

Doteky zabitých – detektivka od Ivy Procházkové

Tisk

doteky zabitych perex„U stolu sedí žena s plavými vlasy. Dalo se čekat, že přijde. Zabití přicházejí. Touží po pozornosti, touží po doteku. Plavovláska má roztržené šaty a pořezaný krk, je bledá. Ptá se: „A kdo umře teď?“

Čtvrtý příběh ze série Vraždy v kruhu s majorem Holinou v hlavní roli je umístěný do kulis staré Prahy a světa hudebníků z Rudolfina. Holina vyšetřuje smrt krásné a úspěšné klarinetistky Olgy, femme fatale, kterou většina mužů miluje a ženy vesměs nenávidí.

Vražda omylem?

Autorka šikovně rozvíjí komplikovanou zápletku, kdy detektiv dlouho tápe, zda první oběť nebyla zavražděna omylem. Podezřelých je mnoho, motiv měl kdekdo. Rozuzlení překvapí i pozorného čtenáře.

Tempově je příběh rozdělen do dvou vět – počáteční moderato klasické detektivky, ve kterém se vyšetřování dlouho nehýbá z místa se v rychlém crescendu změní na presto thrilleru. Čtyři úmrtí nestačí, vrah hodlá pokračovat. Do poslední chvíle není jasné, zda se Holina probere ze svého vyšetřovatelského váhání včas.

V hlavní roli jed

Určitou rezervovanost mohou vyvolat zvláštní náhody posunující děj, především příspěvek Holinovy přítelkyně Sabiny k nalezení pachatele. Otazníky vzbuzuje i motivace vraha (odkládá pomstu za starý zločin bez jasného důvodu šest let) a reakce jeho obětí – neobrátit se na policii, když vám někdo vyhrožuje smrtí, je přinejmenším zvláštní. Na druhou stranu milovníka detektivek potěší v současné krimi literatuře trochu opomíjená vražda jedem.

Postavy Ivy Procházkové jsou i tentokrát dobře vykreslené, zaujme líčení vztahových propletenců mezi umělci, prozrazující důvěrnou znalost prostředí. Astrologii je tentokrát přidělen pouhý štěk – naštěstí neřeší, kdo zabíjel, zůstává jen ornamentem.

Doteky zabitých stojí za přečtení, vypravěčský um autorky potěší. Milovníci akce si, pokud překonají zdlouhavější rozjezd, přijdou na své v druhé části knihy.

doteky zabitych

Doteky zabitých
Autor: Iva Procházková¨
Žánr: beletrie, krimi
Nakladatelství: Práh
Rok vydání: 2021
Počet stran: 284

Hodnocení: 65 %

www.prah.cz/doteky-zabitych-iva-prochazkova


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr a Pavel Baťkovi aneb velký rozhovor nejen o umění

batkovi 200Herci a muzikanti Petr a Pavel Baťkovi. Můžeme je vidět jak na divadelních prknech, tak působí v kapele The End of Colours, která je lidmi velice dobře přijímána. Coverová kapela se soustřeďuje na skladby jedné z...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Co odkáže Clara v dědictví své rodině?

Clařino dědictví, perexTentokrát mne na čtení knihy Clařino dědictví nalákala hezky zpracovaná obálka z rukou Roberta Imrycha. Je z ní cítit tajemství, nostalgie a do toho všeho voní francouzský venkov. Hned jsem byla zvědavá, co a jaké dědic...


Literatura

Coolinářka: Kuchařka testovaná na rodině


coolinarka 200Foodblogerů, tedy blogerů zaměřených na jídlo a vše kolem něho, neustále přibývá a není tak divu, že se na našem trhu stále více objevují také jejich knihy. Pro autory blogů je to největší pocta, což v úvodu přiznává i Svatava Vaško...

Divadlo

Rukojmí bez rizika

IMG 20170814 193557V letním období jsou v kamenných divadlech prázdniny, ale milovníci divadelních představení kvůli tomu smutnit nemusí, protože se mohou kulturním zážitkům oddávat mimo ...

Film

Děti moje – jednoduchost, která neupoutá!
ImageFilm oceněný Zlatým glóbem vstupuje 19. ledna do kin, ale nepřináší s sebou příliš zajímavou podívanou. Film je natočen podle románu Kaui Hart Hemmings a vypráví o muži, jehož žena umírá a on musí urovnat svůj vztah s dote...