Nebezpečné dědictví: královská krev přináší neštěstí

Nebezpečné dědictví: královská krev přináší neštěstí

Tisk

200 obrNakladatelství BB/art přináší především čtenářkám milujícím historické příběhy z tudorovské Anglie další román jedné v současnosti z nejčtenějších britských spisovatelek Alison Weirové Nebezpečné dědictví (A Dangerous Inheritance, 2012), jehož hrdinkami jsou dvě dívky, v jejichž žilách koluje královská krev.



Vypravěčkou a hlavní hrdinkou je Katherine Greyová (1540-1568), mladší sestra „devítidenní královny“ Jane Greyové, popravené Alžbětou I. Tudorovnou. Katherinin příběh začíná v květnu 1553, kdy je provdána za Henryho Herberta, syna hraběte z Pembroke. I když se do krásného a milého mladíka ihned zamiluje a on její lásku opětuje, jejich manželství není naplněno a kvůli politickým machinacím, které způsobily její rodině zkázu, je sňatek anulován a Katherine je vrácena domů. Jelikož patří mezi možné dědičky anglické koruny, královna Alžběta ji chce mít pod dozorem, a proto ji povolá na svůj dvůr jako dvorní dámu. Katherine zde zažije chvíle štěstí, neboť i přes královnin zákaz nalézá novou lásku.

S vyprávěním Katherine Greyové se prolínají osudy Kate Plantagenetové, nemanželské dcery krále Richarda III., jejíž příběh začíná v roce 1483, kdy se její otec po smrti svého bratra Eduarda nechal korunovat anglickým králem a převzal do péče své dva malé synovce - následníky trůnu. Kate je pohlcena vírem událostí a politickými intrikami. I ona zažije nenaplněnou lásku a vynucené manželství.

Obě ženy nespojuje jen stejné jméno, královská krev a osudová láska, ale i tajemství, po němž pátrají – co se v Toweru stalo s oběma princi? Kam zmizeli? Nechal je „hrbáč“ Richard III. zavraždit, aby se sám zmocnil trůnu? Kate chce očistit milovaného otce od podezření z jejich vraždy. Katherine zase touží rozluštit tajemství starých listin, které nalezla a jejichž pisatelkou byla Kate. Paradoxně záhadu zmizení obou princů vyřeší, když je sama z rozkazu královny vězněna v Toweru.

obr

V barvitém vyprávění ožívají historické postavy dvou různých dob – konce 15. století a poloviny 16. století – a skrze jejich životní příběhy čtenář sleduje dramatické události závěru válek dvou růží a nástupu Tudorovců na anglický trůn i počátky vlády Alžběty I. o sedmdesát let později.

Alison Weirová vytvořila zajímavou paralelu osudů dvou Kateřin, které obětovaly vše za lásku. Jako historička čtenářům předkládá věrohodné vykreslení životních příběhů u nás téměř neznámých žen, spjatých s anglickým trůnem. V této čtivé knize nechybí láska, intriky ani zrada. Pokud se nezaleknete počtu stran (470) a budete nahlížet do přiložených rodokmenů, životní osudy obou Kateřin vás jistě zaujmou i dojmou.

O autorce:
Alison Weirová se narodila v roce 1951. Žije a pracuje v hrabství Surrey nedaleko Londýna. Je známa především jako historička, která má na svém kontě celou řadu obsáhlých publikací literatury faktu, mimo jiné knihy Děti Anglie (Ikar 2001), Šest žen Jindřicha VIII. (BB/art 2009) či Pád Anny Boleynové (BB/art 2011). Dále napsala tři historické romány: Nevinnou zrádkyni (BB/art 2011), Princeznu Alžbětu (BB/art 2011) a Zajatou královnu (BB/art 2012). Pro milovníky historie také pořádá zájezdy po místech, kde se psaly anglické dějiny 16. století a o nichž ve svých knihách nejčastěji píše, a sama je na nich zasvěcenou průvodkyní,

Název: Nebezpečné dědictví
Autor: Alison Weirová
Překlad: Eva Křístková
Žánr: historický román
Vydáno: 2013
Stran: 470
Vydalo nakladatelství: BB/art s r.o.
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: bbart.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Snažím se hledat témata, která souvisí se společenským děním“, říká režisér David Šiktanc

siktanc perexŠvandovo divadlo uvedlo premiéru hry ze 70.let na motivy románu Heinricha Bölla, která je díky svému kontroverznímu tématu poplatná i dnešní době. Co o ní říká její režisér David Šiktanc a co by podle něj měli diváci brát na zřetel?...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jubilejní pohádkové Mýty 10 představují Dobrého prince

myty200Továrna na komiksy Crew nám v říjnu přinesla přímo pohádkový poklad – již desátý díl komiksové série Mýty, tentokráte s podtitulem Dobrý princ. Pořádná porce jedné z nejlepších komiksových sérií, co u nás nyní vychází, se zaměří na poměrně nenápadnou, ...


Literatura

Jižní louka Astrid Lindgrenové vyšla poprvé česky

Když se řekne Astrid Lindgrenová, určitě každého napadne: veselé příběhy pro děti. Tak vyznívá většina autorčiných knížek – od Dětí z Bullerbynu po Lottu z Rošťácké uličky. Málo se ví, že tato švédská autorka psala i příběhy smutné, až ponur...

Divadlo

Příběhy a postavy Bohumila Hrabala ožijí na scéně Divadla Kolowrat

Dum foto perexInscenaci Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet uvede na scéně Divadla Kolowrat v pondělí 21. května v 19 hodin pod produkční záštitou ArtWay, z. s. herecké kvarteto Milan Mikulčík, Simona Vrbická, Jiří Bartoň a Kateřina Březinová -...

Film

Krimi thriller Promlčeno hlásí dotočeno

promlceno 200Promlčeno je natočeno. Diváci budou mít možnost spatřit vynikající herecké výkony a malý zázrak, který se stal během natáčení celovečerního krimi thrilleru Promlčeno s hvězdným obsazením. Film mimo jiné otevírá kontroverzní společenské téma p...