Ďáblova kolonie: Fakta s fantazií

Ďáblova kolonie: Fakta s fantazií

Tisk

james rollins dablova kolonieDěj knihy Jamese Rollinse „Ďáblova kolonie“ začíná rituální vraždou mladého indiána jeho dědečkem. Postupně do děje vstupují další postavy, státní organizace, tajné společnosti, které k uchování svého tajemství jdou přes mrtvoly. Jedná se zde o dvě skupiny lidí. První z nich chce záhadu objasnit a druhá skupina se ji snaží utajit. Autor se opírá o historická fakta, ale zároveň zdařile experimentuje s fantazií.


Po celé Severní Americe se našly ostatky lidí, které vypadaly bělošsky a které dosud nebyly pořádně prozkoumány. Proč indiánské kmeny a tajné spolky chtějí za každou cenu utajit „Bledé indiány“? Emigrovali židé ještě před Kristem z Izraele a byli oni těmi „Bledými indiány“, „Lidmi jitřní hvězdy“? Čtenář užasne nad schopnostmi těchto lidí, jejich kulturou, stavbami, důmyslnými úkryty a hlavně výbornými znalostmi území, na kterém žili.

Co všechno ještě skrývají staré civilizace? Je možné, že užívaly nanotechnologie, které jsou ještě dnes pro nás záhadou?

Celkově román působí uceleným dojmem. Kniha je rozdělena do 4 částí s 44 kapitolami, časově a místně upřesněnými. Příběh se odehrává ve Spojených státech a na Islandu. Děj má spád od první stránky a všech 382 stran přečtete doslova jedním dechem. Události se dynamicky doplňují, čtenář si je snadno zařadí do skládačky, prakticky neexistují žádná prázdná místa. Je zajímavé pozorovat různé povahy postav, jejich morální postoje, co rychlost jejich rozhodování ovlivňuje.

james rollins dablova kolonie

Autorovi bych vytknula snad pouze „nesmrtelnost“ hlavních hrdinů, hraničící s akčním filmem. Jsou to prostě jen ti nejlepší z nejlepších.

Román ocení všichni pokročilí čtenáři, kteří mají rádi napětí na historickém podkladu. Kniha mé očekávání splnila. Chtěla jsem se dozvědět něco nového, trochu snít, pobavit se a hlavně si odpočinout. V žádném případě jsem nebyla zklamaná.

Autor: Jana Slámová

Zdroj foto: BB Art


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

HANKA KŘÍŽKOVÁ: „S úsměvem jde všechno líp…“

Krizkova 200Muzikálová herečka, zpěvačka Hanka Křížková, která momentálně účinkuje v Mamma Mia!, Dracula, připravuje se na znovuobnovenou Carmen je ve svém živlu. Začalo jaro a ona, milovnice květin, všeho barevného a voňavého ožila. Jak přiznává, od jara ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Šílenství davů a obrana svobody slova

silenstvi davu perex"Naše doba propadla masovému šílenství... Něco se pokazilo a je nejvyšší čas, abychom se zamysleli nad hlubšími příčinami... Aktivisté politické korektnosti ná...


Literatura

Jerome Klapka Jerome nikdy nezklame

oni i ja 200O prázdninách se člověk nechce zabývat příliš vážnými věcmi. Povalovat se u vody, odpočívat, přečíst si něco odpočinkového, co pobaví a potěší, to je moje představa pohodové dovolené. Anglický spisovatel Jerome Klapka Jerome mě v takovém příp...

Divadlo

Lidé bez vlastností ožijí v podání činoherců z JAMU

lide bez vlastnosti 200Dvě slavná prozaická díla Roberta Musila propojili inscenátoři z Divadelní fakulty JAMU v novém titulu Lidé bez vlastností, jehož premiéru uvede 24. února brněnské Studio Marta. Inscenace je volnou adaptací Musilovy románové p...

Film

Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary, jíž se oceňují významné osobnosti českého filmu, získá na letošním ročníku kameraman Vladimír Smutný

Smutny perexVLADIMÍR SMUTNÝ patří k našim předním kameramanům, nejnověji je s napětím očekáváno válečné drama Nabarvené ptáče, jehož obrazové pojednání ovlivňuje už použití černobílého materiálu. Měl by změkčit děsivé hrůzy, tak zběsile popsané už ve stej...