Pokochejte se kouzelným Charisma

Pokochejte se kouzelným Charisma

Tisk

charisma 200Nakladatelství Presco Group vydalo jedenáctou knihu fotografa Adolfa Ziky. Ten se specializuje především na motosport, akty a portréty a tentokrát svou knihu a pozornost zaměřil na Charisma.

 

 

Dílo je nepřehlédnutelné svou výškou (32 centimetrů) a také portrétem Johnyho Deppa na obálce. Název knihy a jméno autora zde není nijak výrazné, ale jako celek to rozhodně láká k otevření. Samozřejmostí je kvalitní papír s vysokou gramáží, který knize moc sluší.

Na úvod čtenáře čeká definice slova charisma, což představuje od autora i úvod a jeho celkové zaměření: „Charisma je výjimečná lidská vlastnost vyznačující se osobním kouzlem, nezávisle na vzhledu i chování. Takový člověk má vysoce vyvinuté komunikační a přesvědčovací schopnosti, se kterými dokáže ovlivňovat ostatní lidi. Je to určitá konstelace sociálních a emocionálních dovedností, které ale člověk používá zcela přirozeně.“

A pak už je čas zabrat se do fotografií a začíst se do textů. Ty jsou koncipovány tak, že po nadpisu v podobě jména osoby se nachází pár řádků popisující nejčastěji zážitky Adolfa Ziky s daným člověkem nebo přímo z focení. Z těchto slov je nejčastěji cítit obdiv a respekt a jsou to moc pěkné příběhy, u kterých se občas i zasmějete. Ve spodní části stránky se pak nachází stručná charakteristika jednotlivých osobností. Tato fotokniha je mezinárodní, takže veškeré texty jsou česky i anglicky.

charisma 2

Adolf Zika přiznává: „moje staré pravidlo je, že fotografie nemá pravidla“ a možná i díky tomu jsou fotografie tak různorodé a originální. Každá je trochu jiná, ale všechny jsou skvělé. Najdete v nich jak kouzlo a charisma daných osobností, tak ještě něco nepopsatelného navíc, co si musí každý najít sám. Fotografie se s doprovodným textem parádně doplňuje a tvoří neoddělitelný celek.

V knize najdete nejrůznější osobnosti z různých oborů, nejčastěji tedy z oblasti motosportu a F1, ale také herce, fotografy, hudebníky mnoho dalších. Jsou to jak lidé důležití pro autora, tak právě lidi s nějakým osobním kouzlem. V tom mě nejvíce zaujali právě ti „obyčejní“ jako například dědeček Adolf Polák, farmář Lance Sim nebo hned první fotografie Rebeccy Mc Keown ze služebnictva, ze kterých lidskost a charisma úplně zářilo. Dále mě potěšil zpěvák skupiny Krucipüsk Tomáš Hájiček, zaujala mě osobnost skateboardingového světa Duana Peterse a moc na mě zapůsobila atmosféra fotografií Jana Saudka. Ale je toho mnohem víc, text a fotografie manželky Stanislavy Zikové, portrét hvězdy z filmu Krokodýl Dundee, Lukáš Krpálek a mnoho, mnoho dalších fotografií.

Charisma je mou první fotoknihou a kdyby měly být všechny takové, jako právě tato, musela bych je sbírat. Čtení a procházení fotografií mě moc bavilo, a to opakovaně. Nenalezla jsem žádnou chybičku, takže tleskám Adolfu Zikovi a děkuji Presco Group, že dali tento skvost dohromady.

Adolf Zika se narodil v roce 1972 v Prachaticích a fotografovat začal v roce 1994. Jeho fotografie se prodaly v pařížském Louvru na Parisphoto, ale také v mnoha jiných zemích světa. Na českých a slovenských pultech naleznete černobílou částečně retrospektivní publikaci fotografií Adolf Zika - Luxurious Luminescence. K jeho dalším knihám patří: IN THE SHADOW OF LIGHT (2010), ONE YEAR OF MY LIFE (2009), 6 DAYS AND 24 HOURS OF LE MANS (2007), PORTFOLIO – ADOLF ZIKA, 1997-2003 a PORTFOLIO – ADOLF ZIKA, 1995-1999. V roce 2006 natočil také dokumentární film o světově uznávaném fotografovi Janu Saudkovi a o dva roky později natočil dokument o nejslavnějším automobilovém závodě světa 24 hodin Le Mans, Le Mans Phenomenon.

charisma

Charisma
Autor: Adolf Zika
Žánr: kniha fotografií
Nakladatelství: Presco Group, a. s.
Rok vydání: 2018
Počet stran: 113
Hodnocení: 97 %

https://www.presco.cz/charisma/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mistryně ČR v Pole Dance Lucie Šimková: „Šplh na tyči jsem ve škole nenáviděla.“

simkova5 200Pole dance, neboli tanec u tyče, je moderní taneční disciplína, která spojuje dohromady hned několik prvků jako jsou např. balet, akrobacie nebo gymnastika. Tento netradiční sport si na svou stranu získává stále více nadšenců. Svědčí o tom i ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Fašismus a figurace - výstava děl umělecké skupiny Nová věčnost

expozice200Fašismus a figurace. Takový název nese výstava realizovaná uměleckou skupinou Nová věčnost. Instalována je až do 5. února v galerii White Pearl, nacházející se v prvním patře bývalé tovární haly (Kolbenova 34/A, Praha 9-Vysočany).

...

Literatura

Co všechno ovlivňuje lidské DNA?

konec retezce 200Máte rádi hrdiny katastrofických příběhů, kteří zachraňují z různých patálií celé lidstvo? Bavil vás například film Den poté? Tak to jste klikli správně, ale příchod další doby ledové nečekejte. Knižní prvotina švédského spisovatele...

Divadlo

Sváteční představení v Národním divadle

nd pan z praseckova 200Na období Vánočních svátků připravil soubor činohry Národního divadla pestrou nabídku inscenací, které vám mohou zpříjemnit atmosféru tohoto jedinečného ročního období.

...

Film

Tři bratři se vydali hledat nevěsty

Tri bratri 200Na počátku bylo i z televize známé jevištní pásmo pro děti, poskládané z hudebních variací na čtyři známé pohádky - o Šípkové Růžence, o Červené Karkulce, o Marušce s dvanácti měsíčky a o Budulínkovi. Hudbu složil Ja...