Romantický muzikál podle bestselleru Johanny Spyri

Romantický muzikál podle bestselleru Johanny Spyri

Tisk

Heidi200Nejznámější švýcarská spisovatelka Johanna Spyri (1827–1901) se narodila a dětství prožila v malebné vesnici Hirzel. Dodnes zde v domě, kde autorka příběhu o osiřelé holčičce Heidi chodila do školy, působí muzeum, které nese její jméno. Heidi se stala fenoménem, který zná celý svět, a v loňském roce byl odkaz autorky a poselství, které její příběh o „děvčátku z hor“ nese, dokonce zapsáno na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Kniha Heidi vyšla poprvé ve dvou dílech v letech 1880 (Heidi a její roky toulání a učení) a 1881 (Heidi, jak využila, co se naučila). Od té doby byla z němčiny přeložena do více než padesáti jazyků a dosud se po celém světě prodalo více než 50 miliónů výtisků. Příběh byl také několikrát zfilmován a převeden do scénářů pro televizní seriály.

Český čtenář se mohl s Heidi seznámit poprvé v roce 1933 v překladu Boženy Čížkové, české autorky známé pod pseudonymem Fringilla, a podruhé v převyprávění Bohumila Říhy z roku 1971. Čeští dětští, ale i dospělí čtenáři se tak mohli připojit k celosvětovému nadšení z příběhu sirotka Heidi, který díky své bezprostřednosti a dětské čistotě dokáže svět kolem sebe měnit v lepší místo.

Muzikálové zpracování německých autorů Michaela Schanzeho a Hanse Dietera Schreeba vypráví události Heidina života tak, jak je známe z knihy. Teta Edith přivede Heidi k dědovi Konrádovi, starému mrzoutovi, který již dávno zanevřel na celý svět. Setkání s vnučkou, která se skamarádí s místním pasáčkem koz Petrem, v něm ale dokáže znovu probudit chuť a lásku k životu. Heidina pozitivní energie a radost, ale také kouzlo neposkvrněné alpské přírody nakonec pomůže i nemocné Kláře, a tak se diváci mohou těšit vskutku na pohádkový konec.

Městské divadlo Brno, respektive inscenační tým kolem režiséra Stanislava Moši uvedl inscenaci již dvakrát v zahraničí. Poprvé v roce 2019 ve Vídni a následně na začátku roku 2023 v Ingolstadtu. V brněnské premiéře, která bude prvním českým uvedením, budou ovšem poprvé role dětských hrdinů obsazeny dětskými herci. Divadlo tak logicky navazuje na dlouhodobou činnost, která vyvrcholila uvedením světově proslulého muzikálu Matilda a byla završena i založením vlastní Muzikálové školy.

V titulní roli Heidi se představí Viktoria Abrahám nebo Karolína Čtveráčková nebo Karolina Kabele, její kamarádku Kláru si zahrají Gabriela Čtveráčková nebo Marie Juráčková nebo Laura Mohylová a nezbedného pasáčka Petra Kryštof Helbich nebo Prokop Helbich nebo Matyáš Mičulka. O český překlad se postará Zuzana Čtveráčková, kostýmy vytvoří Andrea Kučerová, scénu navrhne Christoph Weyers, choreografkou inscenace bude Aneta Majerová a hudební nastudování mají na starosti zároveň dirigenti Dan Kalousek a Matěj Voda. V dospělých rolích se diváci mohou těšit na Roberta Jíchu nebo Igora Ondříčka (Dědeček Konrád), Nikol Kratochvílovou nebo Elišku Skálovou (Tetička Edith) a Zdenu Herfortovou nebo Eriku Kubálkovou (Babička).

 Heidi

Česká premiéra proběhne na jevišti Hudební scény 20. ledna 2024.

Více informací: www.mdb.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Zazpíváme na podporu léčby rakoviny, pomůžete?“ ptá se Hynek Tomm

Koncert200Hynka Tomma zná veřejnost jako romantického tenora s láskou k hudbě a zpěvu. Teď ale nosí v srdci bolest z odchodu milované maminky. Slávu utlumila ztráta, ale život musí jít dál. Hynek se rozhodl pomáhat lidem, kteří trpí nemocí, která mu sebrala ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Slovácké divadlo uvede v premiéře Deník Anne Frankové

denik perexSlovácké divadlo je od předminulého týdne, kdy byly vyhlášeny Ceny divadelní kritiky, v první desítce nejlepších českých divadel. Do elitní sestavy se ale neprobojovalo jen uváděním ztřeštěných komedií a výpravný...


Literatura

O herectví z pohledu profesora Hyvnara

herec  vmodernim divadleProfesor Jan Hyvnar patří mezi přední znalce moderního divadla našeho i zahraničního, svou pozornost upíná především k herectví jako divácky nejviditelnějšímu a také nejvděčnějšímu prvku divade...

Divadlo

U Bezručů odstartovalo zkoušení Šikmého kostela

sikmy kostel200V březnu začaly v Divadle Petra Bezruče zkoušky Šikmého kostela. Světovou premiéru divadelní inscenace podle románu Karin Lednické, který se mimo jiné stal absolutním vítězem v anketě Kniha roku 2020, uvede divadlo 22. dubna 2022. Adaptaci r...

Film

I tlusté odborné časopisy by mohly zaujmout

kino ikon perexSpecializované časopisy, mnohdy čtvrtletníky nebo jen pololetníky, se k běžnému čtenáři téměř nedostanou. Jednak o jejich existenci neví, a i kdyby věděl, sotva by našel nějaké místo, kde se prodávají, a i kdyby takové místo objevil (třeba...