Vařte s vášní podle Dity P.

Vařte s vášní podle Dity P.

Tisk

kucharka denik dity plechackoveVaření a všechno s ním spojené je nedílnou součástí mého života. Jak s nadsázkou říkávám, moje rodina je taková malá Fruta s.r.o. Kdokoliv k nám přijde, přichází ve chvíli, kdy se zase něco vaří, peče, smaží nebo zavařuje. Můj táta neuznává téměř žádné uzeniny z obchodu, takže vyrábíme své domácí klobásky, salámy a paštiky, neuznává zavařeniny z obchodu, takže máme velké zahradní latifundie, abychom uvařili domácí sirupy, zavařeniny všeho druhu a tak bych mohla pokračovat dál. I já jsem vařením „postižená“, jelikož je to pro mě relax a věčně hledám nové recepty, aby nebyla nuda na talíři. A...

...před časem jsem u kamarádky objevila novou kuchařskou knihu Deník Dity P. a nemohla si ji nechat ujít. Moc jsem se těšila, až mi pošta doručí balíček. Jako malé a nedočkavé děcko jsem roztrhala obálku a jen jsem hlesla blahem: „Hmm.“

Už samotnou obálkou na mě dýchla krásná, příjemná a rodinná pohoda, která pohladí duši. Nedočkavě jsem začala listovat a hned jsem si prošla obsah, který je rozdělen do 14-ti netradičních skupin. Dětské slasti, Sourozenecká party, Po sexu, … Recepty najdete jak známé: Houbová omáčka, Flíčky, Řízek, tak i neznámé: Parmazánoví pejsci, Řezy z arašídového másla nebo Zapečená vajíčková lavina. Recepty obsahují dostupné ingredience a postupy jsou tak srozumitelné, že i ten největší kuchařský nešika zvládne podle Dity připravit perfektní menu. Kuchařka nepostrádá to, co vždy u kuchařek hledám jako první, a to FOTOGRAFIE! Už ony samé vám způsobí sbíhání slin a chutě. Ale tentokrát nejsou fotografie jen o jídle, ale i o rodině! Což je příjemná změna, která napovídá, že bychom se měli v dnešním hektickém světě sejít u stolu opravdu jako rodina a probrat slasti a strasti dne.

kucharka denik dity plechackove

Deník Dity P. je na začátku každé kapitoly uveden Ditinými vzpomínkami, u kterých se mi vybavovaly vzpomínky z mého života. Moje první kuchařské pokusy, pečení nejen vánočního cukroví s maminkou, vaření zvěřinového guláše s tátou, do kterého přidává šálek silného černého čaje!, hodiny strávené s rodiči na zahradě při obdělávání záhonků, rodinné oslavy, a mnoho dalších točících se nejen kolem jídla. Za to Ditě děkuji, protože to dělá její kuchařku neobyčejnou kuchařkou.

Jeden z receptů jsem musela okamžitě vyzkoušet. Žebírka měla velký úspěch a z Deníku čerpám každou chvíli.

kucharka denik dity plechackove

Jen jedno je mi líto … že kuchařka není nekonečná, protože bych listovala dál a dál a střídala to se zkoušením receptů!

Milé dámy, milí pánové! Vánoce se kvapem blíží a pokud máte v rodině nebo mezi přáteli nadšence do vaření, tak neváhejte a nadělte jí/jemu Deník Dity P. pod vánoční stromeček. Rozhodně nemůžete nikoho zklamat:
A protože jídlo se má nejen jíst, ale má být i hezky servírované, Dita navrhla vlastní porcelán, který může být také vhodným darem! Vše najdete na Ditiných webových stránkách http://www.ditap.cz nebo e-shopu http://www.ditap.cz/eshop/produkty/.
Deník Dity P. najdete i na facebooku http://www.facebook.com/denikdityp (už jsem proklikla To se mi líbí :-))

¨kucharka denik dity plechackove

O autorce
Dita Pecháčková (*1975) se narodila bez chuti k jídlu. Toto stigma ale naštěstí brzy překonala: svou vášeň pro vaření a jídlo praktikuje od pěti let. Vedle toho vystudovala gymnázium, maturovala v USA, čtyři roky si na pražské právnické fakultě myslela, že jednou bude soudkyně, než ji zlákala produkce amerických filmů. Brzy potom ji dostihla rodinná anamnéza: žurnalistika.


Krátce psala pro iDnes, než konečně vstoupila tam, kam patří: do novinářského světa o jídle. Krátce fungovala v měsíčníku Apetit jako food directorka, za půl roku časopis řídila; vydrželo jí to pět let, kdy byl Apetit několikrát oceněn jako Časopis roku. Nyní vede měsíčník o jídle Albert v kuchyni. Žije v Praze. Miluje Humpolec. Jídlo. A Adinu Mandlovou.

kucharka dita plechackova

Deník Dity P.
Autor: Dita Pecháčková
Vydala: Dita Pecháčková 2012
Fotografie: Jiří Turek
280 stran
Hodnocení: 100 %!!!

Zdroj foto: ditap.cz, fotograf: Jiří Turek


 

Přihlášení



Anketa

Která je vaše nejoblíbenější česká vánoční pohádka?
 

Příběh muže, který přežil tři koncentrační tábory a na konci války unikl z hořícího pekla lodě Cap Arcona

Wim prožil dětství v chudé amsterodamské rodině. Když Nizozemsko obsadili nacisté, musel odjet na nucené práce do Německa. Poté, co se situace v jeho práci zhoršila, uprchl zpátky do Nizozemska a nějakou dobu se ukrýval.

Ignis Fatuus je kniha prosycena mytologií a hororovou atmosférou. Na Šumavu už nejspíše chtít jet nebudete

Na Šumavu asi v životě nepojedu. Autorce Petře Klabouchové se vydařil mistrný mysteriózní thriller, místy až horor, který umně vtáhne čtenáře do děje a už ho nepustí. Paní spisovatelka si šikovně pohrává se čtenářem do poslední chvíle jako kočka s myší, takže čtenář do poslední chvíle neví na čem je, vše však má promyšleno do posledního detailu, každá myšlenka má svou perfektně dotaženou pointu.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Videorecenze knih

Hledat

Rozhovor

Berenika Suchánková: Ráda bych tvořila se skvělými herci něco, co má smysl

Berenika Suchánková - foto Radek ÚlehlaPřed kamerou a na jevišti se objevuje již od dětství. V poslední době se hodně věnuje hudbě a roce 2023 vydala Berenika Suchánková svůj debutový singl Stačí říct a natoči...

Dvojalbum Evergreeny Heleny Vondráčkové přináší žánrové vlny a hudební skvosty

V letošním roce, kdy slaví Helena Vondráčková šedesát let pěvecké kariéry a kdy zaznamenala několik nemalých úspěchů, vychází i dvojalbum Evegreeny, jehož podtitul zní 60 let na scéně. Člověk by řekl, že jde o „bestovku“, ale ono je to trošku jinak. I když jde o 160 minut hudby, tentokrát nezní velké Heleniny hity, nýbrž písně, které jste už možná někdy někde slyšeli, ale na nosičích nikdy nevyšly.

Z archivu...

Čtěte také...

Úklid domácnosti nemusí být žádná věda

Pet domacich prostredku 200V nakladatelství Kazda vyšla před pár dny moc zajímavá kniha nazvaná Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii, která je plná praktických návodů.

...

Divadlo

Parchant v klobouku, víc než „konverzačka“ v BuranTeatru v Brně

BT 2Už je to skoro zvyk. Profesionální divadelní soubor, kterému se říká Burani uvádí na jevišti pravidelně nové, často provokující díla ze světového repertoáru. Tak i divadelní hra pro pět herců, Parchant v klobouku, má zde českou premiéru.

...

Film

Co je otevřené dílo a jak ho vnímat

Otevrene dilo 200Od Umberta Eca u nás vyšly již leckteré spisy, avšak jeho první velký počin - Otevřené dílo - vychází teprve nyní, po více než půlstoletí od napsání, a to opět zásluhou nakladatelství Argo. I sám Eco si této práce zjevně vážil, protož...