Vaření a všechno s ním spojené je nedílnou součástí mého života. Jak s nadsázkou říkávám, moje rodina je taková malá Fruta s.r.o. Kdokoliv k nám přijde, přichází ve chvíli, kdy se zase něco vaří, peče, smaží nebo zavařuje. Můj táta neuznává téměř žádné uzeniny z obchodu, takže vyrábíme své domácí klobásky, salámy a paštiky, neuznává zavařeniny z obchodu, takže máme velké zahradní latifundie, abychom uvařili domácí sirupy, zavařeniny všeho druhu a tak bych mohla pokračovat dál. I já jsem vařením „postižená“, jelikož je to pro mě relax a věčně hledám nové recepty, aby nebyla nuda na talíři. A...
...před časem jsem u kamarádky objevila novou kuchařskou knihu Deník Dity P. a nemohla si ji nechat ujít. Moc jsem se těšila, až mi pošta doručí balíček. Jako malé a nedočkavé děcko jsem roztrhala obálku a jen jsem hlesla blahem: „Hmm.“
Už samotnou obálkou na mě dýchla krásná, příjemná a rodinná pohoda, která pohladí duši. Nedočkavě jsem začala listovat a hned jsem si prošla obsah, který je rozdělen do 14-ti netradičních skupin. Dětské slasti, Sourozenecká party, Po sexu, … Recepty najdete jak známé: Houbová omáčka, Flíčky, Řízek, tak i neznámé: Parmazánoví pejsci, Řezy z arašídového másla nebo Zapečená vajíčková lavina. Recepty obsahují dostupné ingredience a postupy jsou tak srozumitelné, že i ten největší kuchařský nešika zvládne podle Dity připravit perfektní menu. Kuchařka nepostrádá to, co vždy u kuchařek hledám jako první, a to FOTOGRAFIE! Už ony samé vám způsobí sbíhání slin a chutě. Ale tentokrát nejsou fotografie jen o jídle, ale i o rodině! Což je příjemná změna, která napovídá, že bychom se měli v dnešním hektickém světě sejít u stolu opravdu jako rodina a probrat slasti a strasti dne.
Deník Dity P. je na začátku každé kapitoly uveden Ditinými vzpomínkami, u kterých se mi vybavovaly vzpomínky z mého života. Moje první kuchařské pokusy, pečení nejen vánočního cukroví s maminkou, vaření zvěřinového guláše s tátou, do kterého přidává šálek silného černého čaje!, hodiny strávené s rodiči na zahradě při obdělávání záhonků, rodinné oslavy, a mnoho dalších točících se nejen kolem jídla. Za to Ditě děkuji, protože to dělá její kuchařku neobyčejnou kuchařkou.
Jeden z receptů jsem musela okamžitě vyzkoušet. Žebírka měla velký úspěch a z Deníku čerpám každou chvíli.
Jen jedno je mi líto … že kuchařka není nekonečná, protože bych listovala dál a dál a střídala to se zkoušením receptů!
Milé dámy, milí pánové! Vánoce se kvapem blíží a pokud máte v rodině nebo mezi přáteli nadšence do vaření, tak neváhejte a nadělte jí/jemu Deník Dity P. pod vánoční stromeček. Rozhodně nemůžete nikoho zklamat:
A protože jídlo se má nejen jíst, ale má být i hezky servírované, Dita navrhla vlastní porcelán, který může být také vhodným darem! Vše najdete na Ditiných webových stránkách http://www.ditap.cz nebo e-shopu http://www.ditap.cz/eshop/produkty/.
Deník Dity P. najdete i na facebooku http://www.facebook.com/denikdityp (už jsem proklikla To se mi líbí :-))
O autorce
Dita Pecháčková (*1975) se narodila bez chuti k jídlu. Toto stigma ale naštěstí brzy překonala: svou vášeň pro vaření a jídlo praktikuje od pěti let. Vedle toho vystudovala gymnázium, maturovala v USA, čtyři roky si na pražské právnické fakultě myslela, že jednou bude soudkyně, než ji zlákala produkce amerických filmů. Brzy potom ji dostihla rodinná anamnéza: žurnalistika.
Krátce psala pro iDnes, než konečně vstoupila tam, kam patří: do novinářského světa o jídle. Krátce fungovala v měsíčníku Apetit jako food directorka, za půl roku časopis řídila; vydrželo jí to pět let, kdy byl Apetit několikrát oceněn jako Časopis roku. Nyní vede měsíčník o jídle Albert v kuchyni. Žije v Praze. Miluje Humpolec. Jídlo. A Adinu Mandlovou.
Deník Dity P.
Autor: Dita Pecháčková
Vydala: Dita Pecháčková 2012
Fotografie: Jiří Turek
280 stran
Hodnocení: 100 %!!!
Zdroj foto: ditap.cz, fotograf: Jiří Turek
< Předchozí | Další > |
---|