Pojďme se podívat, co obal knížky slibuje a co opravdu dává. Skóre je skvělé! Je nepříjemným zvykem psát na KAŽDOU knihu, že je nejlepší a skvělá a prostě jinak NEJ. Mnohé jsou, ale mnohé také nejsou.
V záplavě ezoterické literatury není vždy snadné se orientovat a tak jsem v knížce Štěstí, láska, čokoláda, hledala především nějakou odlišnost. Zhruba 80% duchovního moudra, které Menna Van Prag více či méně nápadně zasouvá do příběhu, je již celkem známo. Něco mi však vůbec nedošlo a přitom jsem cítila, že píše přesně o tom, co znám. Co JE pravda. Příběh Mayi, která žije v zajetí svých vlastních předsudků a cukrárny, jež byla vlastně snem spíš její matky, nám otevírá oči. Co tedy slibuje obálka a jaká je skutečnost?
Milá
Milý je především její obal. Nakladatelství ho pro české čtenáře zgruntu změnilo a naladilo do čokoládova. Sama autorka byla touto českou verzí knihy nadšená! Je čemu se divit? Myslím, že nikoliv.
Dojemná
To URČITĚ. Zejména tehdy, když jde o lásku, o pochopení principu lásky a o lásku k sobě samé. Jak moc týráme svá těla, jak moc si ubližujeme. O dojemné okamžiky se postaralo také pár lidí, kteří Maye vešli do života, aby jí duchovně posunuli někam dál. A možná v každém z nich byl kus její milované matky.
Vtipně poučná
Že bych se u tohoto příběhu nějak řehtala smíchy, to snad ani ne. Přesto tento nedodržený slib ráda přejdu, protože náznak úsměvu občas proběhl. Ale spíš než nad třeskutým vtipem to bylo nad krásně zaobalenou, dávno zapomenutou pravdou.
Jako čokoláda – sladká a lahodná
A to VELMI. Až moc. Jelikož jsem knížku četla právě v období, kdy mě sladkosti vůbec nelákaly, byla tam na mě přemíra čokoládových dobrot, muffínů, dortů a všelijakých zákusků, které byly popsány tak barvitě, že jsem prostě měla kliku. Kdybych kliku neměla a jela zrovna v nějakém režimu „vlčí hlad po sladkém,“ tak jsem schopna asi vyjíst i kostky cukru v celé domácnosti. Posouzení míry Mayina mlsání nechám zcela na vás. Korunu tomu všemu nasazuje závěr knihy, který je plný receptů na sladké (a pro odlehčení i nesladké) dobroty. Miminálně budete v pokušení zkusit naprosto jednoduché ovesné čokoládové sušenky.
Knížka o cestě od cynismu a hořkosti k sebedůvěře a štěstí
To ANO. Jednoznačně. Proměna hlavní hrdinky je tak výrazná, leč pozvolná a uvěřitelná, že čtenářka opravdu alespoň na chvíli uvěří, že ona sama je schopna téhož. Z tohoto důvodu doporučuju mít knížku někde poblíž nočního stolku. Přečtete ji jednou, ale nezaložíte. Je přesně tou, kterou je vhodné čas od času vytáhnout ve chvíli, kdy vám dochází životní odvaha a jiskra.
Menna Van Praag je absolventka Oxfordu, žurnalistka a milovnice čokolády (!!!). Žije v Anglii se svým gurmánským manželem Arturem, který provozuje vegetariánskou kavárnu. Před sedmi lety byla Menna servírkou, bojující s nadváhou. Její vlastní máma a učitelka života Vicky ji inspirovala k velké změně. Z třídenního osvícení, které Menna zažila, se zrodil její debut, kniha Štěstí, láska, čokoláda. V roce 2011 pak vydala její pokračování Happier Than She´s Ever Been (Šťastnější, než kdy dříve).
Ovšem, co lze snad trošku považovat za CHYBU, paní Menna Van Praag miluje čokoládové sušenky svého manžela a vůbec, ale vůbec se za to nestydí. Bezčokoládová asketa to tedy není. Nu dobrá, ono nakonec, proč si odpírat drobné radosti, vždyť z nich se skládá život! Jen se z radostí nesmí stát náhražky a závislosti.
A i tom tato kniha je…
Máte-li ovšem zájem o nějakou z dobrot, které autorku dělají šťastnou, pak příjemné překvapení čeká na konci knihy – soubor několika receptů.
Vydalo nakladatelství Synergie, 2012, www.synergiepublishing.com
< Předchozí | Další > |
---|