Jaké byly manželky nacistů?

Jaké byly manželky nacistů?

Tisk

Manzelky nacistu perexGöring, Goebbels, Himmler, Heydrich, Heß, Bormann – tato jména zná každý, kdo se alespoň trochu zajímá o druhou světovou válku. Jména jako Carin, Emmy, Magda, Margaret, Lina, Ilse a Gerda však už tak známá nejsou.

 


Na tyto dámy bylo až doposud nahlíženo jako na vedlejší postavy. Jejich význam se opomíjel. Je ale možné, že o tom, co dělali jejich manželé, vůbec nic nevěděly? Důkazy byly přece všude kolem nich: ukradená umělecká díla zdobící jejich pokoje, nábytek z lidské kůže a kostí, otrocká práce… Příběhy těchto žen nabízejí nový pohled na klíčové události, které ovlivnily vzestup i pád nacismu.

O autorovi
Autorem knihy Manželky nacistů, která v českém překladu vyšla v Nakladatelství Universum, je britský spisovatel, oceňovaný scenárista a televizní hlasatel James Wyllie. Ten pracoval na mnoha filmech pro BBC a Film4 a napsal také scénáře k řadě dramatických seriálů pro televizi.

Detailně zpracované portréty žen
Autor v knize představuje ženy, které se provdaly za významné přívržence nacismu. Vypráví o nejdůležitějších chvílích v jejich životech, o tom, jak se poznaly se svými manžely, jak se dostaly k nacistické ideologii a jak ji vnímaly. Vyprávění se zaměřuje i na nejrůznější detaily, jako je například okultismus nebo osobní a duševní problémy. Zkoumány jsou i vztahy mezi muži a jejich manželkami a milenkami i to, jak se v průběhu času měnilo postavení jednotlivých Hitlerových spolupracovníků.

Kniha je psaná chronologicky. Protože se ale příběhy manželek prolínají, je občas těžší orientovat se v tom, kdo je kdo. Autor navíc často používá jména žen bez příjmení, a tak je nutné si pamatovat, kdo ke komu patří. Čtivý text je doplněný množstvím černobílých fotografií.

Manzelky nacistu

MANŽELKY NACISTŮ
Autor: James Wyllie
Originální název: Nazi Wives: The Women at the Top of Hitler's Germany
Překlad: Manfred Strnad
Žánr: literatura faktu
Vydáno: Universum, 2023
Počet stran: 280

Hodnocení: 85 %

www.knizniklub.cz/knihy/602185-manzelky-nacistu-zeny-na-spicce-hitlerova-nemecka.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Žák: „Prosím seniory, aby nic nebrali osobně“

Zak perexU příležitosti premiéry laskavé komedie Kvartet v Divadle Bez zábradlí jsme vyzpovídali jednoho z protagonistů – Zdeňka Žáka. Hra nás zavede do penzionu pro vysloužilé operní umělce a bránice potěší typický britský hu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Myslel si, že jeho život už nemůže být horší. Ale pak ho spolknul eskalátor

eskalator perexDamián je obyčejný kluk. Nevyniká krásou, inteligencí, talentem, smyslem pro humor ani roztomilostí. To by možná ani nevadilo, kdyby nebyl jediným průměrným a nezajímavým dítětem ve skupince sedmi sourozenců.


Literatura

Inspektor Zastávka vyšetřuje

zlocin200Vloni uplynulo 90 let od úmrtí jednoho z našich nejlepších malířů, Jakuba Schikanedera. V rámci připomínkových akcí, kdy byla například otevřena velká retrospektivní výstava ve Valdštejnské jízdárně, se nakladatelství Albatros připojilo se svou „troš...

Divadlo

Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž

ceskolipsky divadelni podzimLetošní, již 36. ročník festivalu Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž, kterou měla před lety, kdy se do České Lípy sjížděly amatérské soubory z celých Čech i ...

Film

Vymazlené DVD Super 8
ImageSuper 8, film režiséra J. J. Abramse, který se proslavil seriálem Ztraceni a natočil například Mission: Impossible III a Star Trek, byl dychtivě očekávaným blockbusterem, který vsadil na strategii přitáhnout do...