Pro nás těžce představitelná čínská realita

Pro nás těžce představitelná čínská realita

Tisk

dokonaly policejni stat200V nakladatelství Universum (Euromedia Group) vyšla kniha Dokonalý policejní stát s podtitulem Čínská digitální totalita a Výprava do děsivé budoucnosti, kde jsou lidé pod neustálým dohledem.

 

 

 

Titul mě zaujal, protože jsem se s některými čínskými praktikami setkala v několika cestopisných knihách, ale nezkoumala jsem je blíže. Také mě velmi lákalo, že jde o dílo investigativního novináře.

Dokonalý policejní stát začíná prologem, u kterého už mě začalo mrazit a nedokázala jsem si vůbec představit, co mě čeká na dalších stránkách. Následuje celkem 20 kapitol, které představují příběhy hned několika lidí z řad Ujgurů a dotýkají se jak technologií, tak převýchovných táborů a podobně. V závěru se kromě epilogu nachází poděkování, poznámky a rejstřík.

V žádném případě se nejedná o lehké čtení, ale musím říct, že mě kniha hodně vtáhla. I když jsem něco musela vydýchávat a většinu popisovaných věcí jsem si vůbec nedokázala představit, tak jsem byla moc zvědavá, jaké budou osudy mladé studentky nebo společností podílejících se například na vývoji sledovacích zařízení. Kapitoly nejsou příliš dlouhé a často se tematicky střídají, navíc autorův jazyk není nijak těžkopádný.

„Nakoupit prosté předměty do domácnosti, jako kuchyňské pomůcky nebo potraviny, začalo být spojeno s nepříjemnostmi. Prodejci nožů byli nuceni pořídit si za tisíce dolarů přístroj, který převedl fotografii ze zákazníkova dokladu totožnosti, údaj o jeho etnické příslušnosti a adresu do QR kódu, který je možné snímat pomocí chytrého telefonu. Tento QR kód byl potom laserem vypálen do nože, který zákazníkovi prodali. Jakmile si tedy zákazník koupil nůž, byly do něj vyleptány jeho identifikační údaje. Mělo to být bezpečnostní opatření zabraňující teroristickému útoku nožem.“ (str. 165)

Dokonalý policejní stát je moc zajímavou a také děsivou knihou, která ukazuje, kam až mohou zajít technologie a „špatná“ politika.

dokonaly policejni stat

Dokonalý policejní stát
Autor: Geoffrey Cain
Překlad: Hana Antonínová
Žánr: populárně-naučná, politika
Nakladatelství: Universum (Euromedia Group)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 328
Hodnocení: 86 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/566079-dokonaly-policejni-stat.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

My Odyssey - mentoringový program pro ženy ve sportu

mentoring perexV květnu 2022 odstartoval druhý ročník mentoringového programu pro ženy působící na manažerských či exekutivních pozicích ve sportovních organizacích, a také pro sportovní trenérky. Tento mentoringový program je organizován Komisí rovných...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Za jasné noci přichází Elizabeth Haran s dalším skvělou knihou

Za jasné noc, perexS Elizabeth Haran jsem měla tu čest již se Sluncem spálenou zemí. Ta kniha mne tenkrát hodně zaujala, a proto jsem už předem věděla, že čtení románu Za jasné noci bude opět skvělým zážitkem. A naštěstí jsem se nemýlila.


Literatura

Naučte se francouzsky s úsměvem

francouzstina perexPokud rádi cestujete, víte, jaký je problém domluvit se v některých zemích včetně evropských anglicky. Příkladem může být Francie. Ten, kdo již Francii navštívil, možná zjistil, že je snadnější naučit se francouzsky, než se s Fran...

Divadlo

Inscenace Leviatan a Everyman uvede Ensemble Opera Diversa v brněnské Staré radnici

barton perex divadloRenomované hudební těleso Ensemble Opera Diversa uvede v pondělí 17. prosince v 19. 30 hodin ve freskovém sále brněnské Staré radnice inscenace Leviatan a Everyman. V obou vytvořil hlavní role dnes už pražs...

Film

Když se Zemi Oz rozhodne místo Dorotky zachránit Oscar

200filmNejslavnější americký animátor Walt Disney dokázal svou fantazií a umem převést na plátno krásné příběhy a postavičky, které si oblíbili malí i velcí diváci. Avšak největším snem a přáním Walta Disneyho bylo vdechnout život knize Lymana Franka Bauma Čarod...