Špička válečného komiksu - Fury: Mírotvůrce

Špička válečného komiksu - Fury: Mírotvůrce

Tisk

fury mirotvurceScénář Gartha Ennise nám přibližuje začátky osudů Nicka Furyho. Marvelovský hrdina se ocitá na vzdálených tuniských pahorkatinách, kde má bojovat proti zákeřným Němčourům. Ocitáme se v období druhé světové války, a proto nás jistě nepřekvapí ani síla, ani počty vražedných vojáků. Fury má ale pro strach uděláno. Byl pro boj zrozen. Jeho jednotka se dostane do přesily a je rozprášena na popel. Fury jako jediný přežívá a bloudí neznámou krajinou. Když už vše vypadá na to, že chcípne jako pouliční pes, je paradoxně zachráněn jedním z největších lídrů německých vojsk, Stephenem Barkhornem, na něhož má později být Furym spáchán atentát. Tak asi takto by se dal jednoduše napsat nástin toho, o čem tato kniha vlastně je.

Nic ale není na první pohled tak, jak by se mohlo zdát. V knize můžete najít, mimo pořádné dávky násilí a krve, různé strategické válečné intriky, dlaždičskou mluvu a dokonce i nějakou tu erotiku. Kresba knihy, za níž je zodpovědný Darick Robertson, vás příjemně pohltí. Dílo se skládá z šesti celkem krátkých kapitol. Dostane se vám však do rukou komiks, v němž nejde o kvantitu, nýbrž o kvalitu.

fury mirotvorce

Garth Ennis není na komiksovém poli žádným nováčkem. Kdo zná komiksový svět, ví, že tento Ir z Belfastu stojí za počiny jako Soudce Dredd, Hellblazer, Preacher, Hitman, Punisher, Waris Hell: The First Fligh to the Phantom Eagle a mnoha dalšími. Americký kreslíř Darick Robertson proslavil své jméno především komiksem Transmetropolitan. Další zkušenosti nabral s Justice League Europe, Wolverinem nebo X-Men Unlimited. Spojte tato dvě jména dohromady a musí vám vzniknout substance, jejíž vlastnosti jsou vražedné.

fury mirotvorce

Co však musím vytknout, je vazba. Někomu to vadí, někomu ne. Co se ale mě týče, myslím si, že když už se jedná o komiksovou knihu (!), tak by měla být v pevných deskách. Vím, že ta klasická komiksová vazba má letitou tradici, ale přece jen… Pro čtenáře je to pohodlnější, nemluvě o tom, jak se potom knihy krásně vyjímají v knihovničce. A pokud něco vydáváme za komiksovou knihu, tak by také tak měla vypadat. Chápu, že se šetří na materiálu etc. Když ale něco už děláme, dělejme to pořádně. Konkrétně u tohoto něco málo přes sto čtyřicet stránek rozsáhlého díla to nevadí. Sami ale dobře víte, vy, kdo komiksy čtete, že číst například pět set a více stránkové komiksy v měkkých deskách není příliš pohodlné. To jen takové malé zamyšlení na závěr.

fury mirotvurce

Na úplný závěr bych dodal, že Fury: Mírotvůrce určitě stojí za peníze, které do něj investujete. Takovéto komiksy nabývají větší hodnoty s přibývajícími léty. Příběhové zvraty jsou na denním pořádku, a proto také dokáže mnohdy překvapit.

Jedná se o špičku válečného komiksu, jenž vám v mnohém může reflektovat i filmového Ramba, jak se to stalo mnohokrát při čtení i mně.

fury mirotvurce

Fury: Mírotvůrce
Vydavatelství: BB Art
Rok: 2012
Počet stran: 144

Zdroj foto: BB Art


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

V civilu nemám na obličeji ráda jakékoliv nánosy make-upu, říká herečka Bohdana Pavlíková

bohdana200Udělat rozhovor s Bohdanou Pavlíkovou je vždycky radost. Fascinuje mě totiž nejen jako tvárná herečka, ale líbí se mi, jak je přímá, na nic si nehraje a má smysl pro humor. A i když jsem měl původně záměr si popovídat o její poslední divadelní premié...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dlouhá noc v Paříži

dlouha noc v parizi perexŠpionážní thriller z prostředí IT, do kterého je vtažen Izrael, Francouzi, čínská mafie i ruské zájmy, zobrazuje konflikt profesní cti s touhou po moci a pen...


Literatura

Kniha Turbulence ukazuje různé perspektivy

 

szalayNakladatelství Akropolis přichází s novinkou nazvanou Turbulence - od úspěšného britského spisovatele Davida Szalaye, který již za svá díla získal řadu ocenění a právem se řadí mezi uznávané britské autory.

...

Divadlo

Švandovo divadlo pořádá Den otevřených dveří: nabídne prohlídky, pátrání po ukradeném předmětu i večerní show před budovou

svandovo divadlo 200Oblíbený Den otevřených dveří s prohlídkami pro veřejnost chystá v úterý 8. září pražské Švandovo divadlo. Divadlem a jeho zákulisím provedou zájemce například herečky Bohdana Pavlíková, Natálie Řehořová, Marie Štípková, herec O...

Film

STALO SE: může se to stát i ve skutečnosti?

altStalo se je celkem nový a dost zajímavý film. I když na něco podobného by šel třeba s holkou do kina asi jenom úchyl nebo někdo, kdo si nepřečetl pořádně o čem to bude.

...