V Paměti dívky nobelistka Ernaux dekonstruuje sebe sama a ohledává tím i způsoby psaní

V Paměti dívky nobelistka Ernaux dekonstruuje sebe sama a ohledává tím i způsoby psaní

Tisk

Paměť dívkyPaměť dívky je autofikční dílo od nobelistky Annie Ernaux, v němž zprostředkovává téma zneužití, sociální třídy a problematizování paternalistického světa tehdejší Francie. Nejde o konstrukci fikční postavy, ale naopak o dekonstrukci dívky, kterou Ernaux kdysi byla.

Spekulace s identitou „já“ a „ona“

Nacházíme se ve Francii v roce 1958 a Annie Duchesnová jede na letní tábor v rok své plnoletosti. Chce si užít nově nabyté svobody, nebude tu nikdo, kdo na ni bude dohlížet „jako na malou holku“. Annie Ernaux nám v Paměti dívky vypráví příběh o surovém a neznámém světě, do kterého se dostane na táboře jako vychovatelka. Do té doby je totiž vychovávána s přísnou askezí, navštěvuje školu vedenou jeptiškami, pohybuje se ve vesnickém prostředí, „nikdy neviděla mužské přirození, natož aby se ho dotkla.“ Je to skok do světa sexuality, který ale ženám nedopřává potěšení a rozkoše, ženy jsou tu jako sexuální objekty, nebo jako matky dětí. Nejsou svobodné a ani tak o sobě neumějí uvažovat. Teprve později, až Simone de Beauvoir osvětlí funkčnost patriarchálního systému ve Druhém pohlaví, může i Annie Ernaux začít sama o sobě uvažovat jako o ženě, která se emancipuje ze struktur nadvlády. Může pochopit, co všechno se na táboře stalo. Vypráví nám o zneužití a vynucené ztrátě panenství.

O padesát let se snaží jiná Annie v knize vybavit si všechny ty vzpomínky. „Prostřednictvím její paměti si můžu vybavovat svět padesátých let, vidět lidi a věci v tehdejší realitě […]. Dívka na fotografii je cizinka, která mi odkázala svou paměť.“ A přestože je už jinou Annie, i po padesáti letech mají prožité události „schopnost způsobit spoušť v mém nitru, je tedy ve mně skrytě a nezdolně přítomná“.

Kombinace různých stylů vzpomínání

Ernaux zkouší ohledat tehdejší francouzský venkov a dívku, kterou byla. K vyprávění kombinuje popis fotografií, probírá dopisy, aby nám přiblížila myšlenkový svět dívky, která žije literaturou a francouzštinou, sní o chlapcích a jejich tělech. Hledá onu dívku v básních a citátech vypsaných z knih do diáře. Její svět je plný myšlenek Sartra a Camuse, je naivní a plná očekávání neznámého divokého světa. Nicméně jakmile je „použita“, zjišťuje, že sexuální svoboda je tu pouze pro muže. Nejprve lpí na představě, že jakmile se stane dokonalou, bude opět žádanou jako poprvé. Stane se blonďatou a hubenou a její táborový muž snů o ni opět projeví zájem. Jak pomalu poznává tento patriarchální svět, její postoje se transformují.

Důležitými tématy knihy jsou také problematizování třídní příslušnosti, téma anorexie i pohled na stud jako nástroj kolektivního popírání ženské sexuality. Hlavním sdělením textu se proplétají tyto témata jako nitě a utváří celou skutečnost příběhové linky. Annie zkouší utéct sama před sebou a to se děje nejednou. Poprvé po táboře odjíždí do Londýna jako au-pair, aby unikla verzi sebe sama. Pak ještě několikrát, ale už v aktu psaní, kdy nedokáže Paměť dívky psát a skutečně dopsat. Až po padesáti letech se ji skutečně daří pohlédnout beze studu na onu dívku pomocí své introspekce.

Literatura jako akt revolty

Próza od Ernaux je vždy nějakým způsobem hledáním v sobě samé. Všudypřítomnou touhou zachytit prchavost okamžiků v nichž se cosi děje (a podle ní se neustále něco udává), pokouší se sledovat následný vývoj a dopad toho, co se děje. Zkouší sledovat přerod okamžiků, jak se do nás ukládají a transformují nás.

„Potřebovala jsem osvětlit otázku, s níž se v literatuře setkáváme jen vzácně: jak se my na počátku života vyrovnáváme s povinností udělat něco pro to, abychom mohli žít, jak se vyrovnáváme s okamžikem, kdy si volíme svou budoucnost, a konečně i s pocitem, že jsme nebo nejsme tam, kde bychom měli být?“

Vzpomínání je pro ni vždy nejistým pokusem o poznání deformovaných vzpomínek na prožitou „realitu“. Tvoří tak určité linie myšlenkových procesů pro ni velmi specifických. „Ve svých poznámkách jsem našla zápisek o jakémsi záměru: Prozkoumat propast mezi děsivou realitou toho, co přichází, v okamžiku, kdy to přichází a podivnou ireálností, která po letech povléká to, co přišlo.“

Ernaux nám tvoří určité mapy vzpomínek, které leží mezi prostorem těla, mysli a světa. Ozývají se v jejich textech poststrukturalistické a psychoanalytické náhledy na vlastní život v doteku života ostatních. Jde o nesourodé, nelineární vyprávění, v němž se bez pozornosti můžete lehce ztratit.

Jak už to dělává, propojuje vlastní příběh s dobovým pozadím, byť v Paměti dívky je toto lehce upozaděno na úkor intimnějších zpovědí. Tady totiž vede dialog spíše sama se sebou než se světem, ten je jí pouze kulisou, pomocnou silou k rozpomínání. To, za co byla oceněna v Rocích se nachází i zde – onen prozřetelný pohled smíšený s klidnou a přesto zvídavou vášní pro okamžik.

Oceňuji, že nakladatelství Host zachovalo obálku z francouzského originálu, kde se nachází skutečná fotografie popisována též v knize a můžeme tak okem Ernaux pohlédnout na jednu z pamětí dívky.

Paměť dívky

Název: Paměť dívky
Autor: Annie Ernaux
Překlad: Tomáš Havel
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2023
Počet stran:160

https://www.hostbrno.cz/pamet-divky/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Juraj Herz mi dal spousty cenných rad, říká mladý režisér Jakub Krumpoch

JAKUB krumpoch perexI když je Jakub Krumpoch teprve na samém začátku, něco už má přece jenom za sebou. Třeba ceněný dokument Unhappy Happy Life, který měl premiéru před třemi lety, anebo několik kli...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vraždy ve znamení hvězdy

vrazdy ve znameni hvezdy 200Středem zájmu slibného prozaika Františka Kalendy (* 1990) je historie ve spojení s detektivním příběhem, což mu v minulosti vyneslo nominaci na Cenu Jiřího Ortena. Tentokrát nás zavádí na dvůr Karla IV. a do ulic...


Literatura

Klaudie na rozcestí: chce dítě a je jedno s kým

klaudie200Nakladatelství Motto ve společnosti s Albatros Media přináší čtenářkám, které mají rády příběhy o partnerských a rodinných vztazích, již třetí knihu Beáty Matyášové. I tentokrát začíná jméno hlavní ...

Divadlo

Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně

doma u hitlera 200V rámci dvacátého ročníku divadelního festivalu Setkání Stretnutie přijelo do Zlína Štátne divadlo Košice s hrou Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně. Tu speciálně pro Košice a vlastně celý slovenský stát upravil Arnošt Goldflam. Prem...

Film

Atlas mraků: touha po svobodě, důstojnosti a pravdě ovlivňuje lidský život

atlas mrakuU počátku filmu Atlas mraků stála mnohovrstevná kniha Davida Mitchella, která nyní vyšla také u nás, dokonce již ve druhém vydání. Film stejně jako kniha souběžně splétá celkem šest příběhů, časově i...