Letem Kotletovým světem: Poslední tango v Havaně

Letem Kotletovým světem: Poslední tango v Havaně

Tisk

posledni tango v havane 200V srpnu vydalo nakladatelství Epocha další kousek bruntálského řezníka a jednoho z nejopěvovanějších moderních autorů fantasy – Františka Kotlety. Servíruje nám příběhy Tomášek Koska ze svérázné detektivní kanceláře Kouda. Takže nás čeká sex, magie, akce a zase sex – a že ho bude hodně!



František Kotleta (*1981) o sobě prohlašuje, že je rodák z Bruntálu, spisovatel, trestanec, podnikatel, jesenický Mauglí a řezník. Ve svém repertoáru má samé řízné fláky: trilogii Bratrstvo krve, slovanskou epopej Perunova krev, scifi masakr Lovci, výbornou apokalyptickou trilogii Spad.

Poslední tango v Havaně patří do volného cyklu paranormálních detektivek s úvodní povídkovou knížku Příliš dlouhá swingers párty a dále příběhem Velké problémy v Malém Vietnamu. I zde potkáváme sympatického hrdinu Tomáše Koska, který vládne magií, jeho přítelkyni a parťačku Dominiku, stejně jako Elišku, Kláru Chlumskou a další známé tváře.

Knížka obsahuje čtyři delší povídkové příběhy: Poslední tango v Havaně, Těžký týden v Ústí nad Labem, Dlouhá noc v Tokiu a Světla Paříže. Dostaneme se tedy mnoha zajímavých míst, které nás osloví svým geniem loci nebo alespoň specifickou kulturou. Co mi ale chybí, je nějaký spojovací materiál v těchto příbězích. Ne že bych nebyla nadšená, že se objevily další historky zrovna o trampotách Koska a spol., ale chybělo tomu pojivo, které by dodalo vypravování přídavný drajv.

Eponymní úvodní povídka vypráví o záhadné sérii úmrtí na Kubě, která je spojena s „folklorem“, tedy magií. Příběh je jistě okořeněný politickým uspořádáním, kdy hrdina stojí proti „novému Castrovi“.

Nejvíc mě asi zaujal příběh z naší kotliny, konkrétně z Ústí nad Labem. Dočkáme se sexuální magie v plné polní a i zde se naplno projeví autorova záliba v prozkoumávání tradic a kultur menšin. Příznačný charakter Ústí mi snad učaroval, vy si můžete udělat obrázek nad popisem údajně nejhoršího ghetta v naší zemi: „Narodit se v Předlicích znamenalo mít na čele vytetovanou značku, která způsobovala, že jste nedostali jinou práci než ve výkopu, nikdo vám nepronajal byt jinde než tady a taky vámi pohrdali i ostatní Romáci z města. Už jenom proto, že nežili v Předlicích, nacházel se jejich sociální status asi o pět příček výš. Nad člověkem s trvalým bydlištěm v téhle čtvrti byl i houmlesák, co bydlel v papírové krabici u nádraží, a jediná věta, kterou dokázal dát dohromady, byla: „Nemáš chrchli chrchli drobásek chrchli chrchli, nemáš?“ (str. 99)

Na asijskou kulturu já nejsem a proto mě třetí a nejkratší povídka, Dlouhá noc v Tokiu, nechala chladnou. Kvituji sice s povděkem, že jsme byli rovnou vrženi do víru akce, ale Japonsko má vlastní svět a mně to nesedí. Vtipné průpovídky nechybí, naopak přebývá jeden pofidérní pavoučí démon. No co už…

Na závěr v Paříži potkáváme staré známé – Horsta a Gibsona. Ale příběh mi připadá překombinovaný - magie, romantická Paříž, střet assassínů a templářů? A to ještě zdaleka není všechno. Taky jsem měla pocit, že autor buď netušil, jak vyřešit nesnáze, ve kterých se hrdinové ocitli, nebo si říkal, že by měl příběh propojit s jinou povídkou a vyřešil to víceméně pomocí deus ex machina, kdy si vypůjčil postavu z druhé povídky.

Jo, z průseru do průseru, tak je to se mnou pořád, (str. 319) to je poslední, co nám hrdina v knize poví a snad je to příslib, že se někdy dočkáme dalších příhod ze života Tomáše Koska. Kotletovci by to jistě uvítali!

posledni tango v havane

Název: Poslední tango v Havaně
Autor: František Kotleta
Žánr: urban-sex-řezničina-fantasy
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2018, paperback
Počet stran: 328
Hodnocení: 80 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor inspirovaný knihou: Naším cílem je obnovit ideologický spor. To je demokracie!

Petr Drulak 200Podle profesora Petra Druláka, jednoho ze čtyř editorů knihy Budoucnost levice bez liberalismu, kterou letos vydala Masarykova demokratická akademie, sice jdete k volbám, ale je celkem jedno, koho budete volit. „Rozhodnou nějací soukromí...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Antistresové omalovánky pro dospělé - Praha

praha200To jsem si zase jednou vzala úkol… Zachtělo se mi seznámit se s antistresovými omalovánkami, když je to teď takový hit. Jejich úkolem je uvolnění těla, duše i mysli. Současná doba je rychlá, život běží závratnou rychlostí, stále někam spěcháme, žijeme v...


Literatura

Rozhovory, které jsou dveřmi k pochopení jinakosti

byli-jsme-tu-vzdycky perexKniha z pera Filipa Titlbacha, českého novináře, přibližuje skrze osobní rozhovory životy queer lidí žijících v českém prostoru. Filip Titlbach představil světu nejen soubor třinácti příběhů, ale hlavně soubor sedmnác...

Divadlo

Česká premiéra divadelní hry Marka St. Germaina – Poslední sezení u doktora Freuda

DSC 9971Divadlo v Řeznické v pátek 9.března 2018 v 19.30 uvede premiéru „Poslední sezení u doktora Freuda“ autora Marka St. Germaina.

...

Film

ČT nachystala nový kanál pro děti a na něm Děsivé dějiny

Desive dejiny CTD 200Česká televize už láká zájemce jak na kanál speciálně sportovní, tak speciálně zpravodajský. Na konci srpna zprovoznila další, určený především dětem: ČT :D (a ponechme stra...