Příběh dvou statečných žen, které vzdorovaly gestapu

Příběh dvou statečných žen, které vzdorovaly gestapu

Tisk

S odvahou v srdci perexEllin život je zcela obyčejný. To se změní, když 1. září 1939 Němci napadnou Polsko. Ella s rodinou se ocitnou ve varšavském ghettu, kde v červnu 1941 vrcholí epidemie tyfu. Němečtí okupanti vězní tisíce lidí v přeplněných domech a těla mrtvých se hromadí na ulicích.

Když se rozšíří zpráva, že Německo zaútočilo na Sovětský svaz, začnou lidi v ghettu pociťovat nepatrnou naději. Tehdy se Elliným rodičům podaří s pomocí přátel, manželů Zuly a Artura Pieńkiewiczových, propašovat dceru z ghetta. Dívka vůbec nevypadá jako Židovka, a tak ji Zula přijme do rodiny a vydává ji za svou příbuznou. Dočká se rodina konce války?

O autorce

Knihu S odvahou v srdci, kterou v českém překladu vydalo Nakladatelství Ikar, napsala Wendy Holden, zkušená autorka a žurnalistka, která deset let působila jako zahraniční korespondentka pro londýnský Daily Telegraph. Dosud napsala třináct knih, včetně sedmi anonymních autobiografií a několika titulů literatury faktu. S manželem a čtyřmi psy žije v anglickém hrabství Suffolk. V českém překladu vyšly také její knihy Dar života, I krása může zabíjet, Sto zázraků a Narodili se, aby přežili.

Pravdivost na prvním místě

Wendy Holden při vyprávění příběhu klade velký důraz na jeho opravdovost. Jak sama píše v poznámce – když nemůže uvést bližší podrobnosti nebo přesné znění konverzací, přistupuje k rekonstrukci na základě dostupných informací. Neznámá nebo zapomenutá jména nahradila, ale sled událostí zůstal nezměněn. Důkladné studium historických pramenů, návštěva míst, kde se příběh odehrál, rozhovory s potomky obou hrdinek, které v knize častokrát cituje – to vše je důkazem toho, že pravdivost je pro autorku na prvním místě. Drží se faktů a nesklouzává k lacinému hraní na city, které je typické pro spoustu nových knih o holokaustu. Upřímně, ani to nemá zapotřebí, protože příběh je dostatečně silný sám o sobě.

Jak se z cizinek staly přítelkyně

Ella a Zula jsou vykreslené ne jako dokonalé hrdinky, ale jako ženy, které mají své slabosti. Zula tak například souhlasí s tím, že se o Ellu postará, až když se dozví, že nevypadá jako Židovka a že mluví bez přízvuku, Ella zas zpočátku dělá to, co jí Zula pro bezpečí jich všech zakazuje. Jsou to zkrátka lidské bytosti se vším, co k tomu patří, díky čemuž si získají pochopení i sympatie čtenářů. Uvěřitelně zachycený je i vývoj jejich vztahu, kdy se ze dvou žen, které se vzájemně neznají, postupem času stanou blízké přítelkyně.

Nejvíce prostoru zabírají válečné události, avšak autorka ukázala nejen je, ale i to, jaké byly hrdinky před válkou a jaké po ní. Přestože se na nich všechno, co zažily, podepsalo, dokázaly Ella i Zula prožít naplněný život. I když se jejich příběh se odehrál v těžkých časech války a ani poválečné roky nebyly snadné, spojení těchto dvou rodin je inspirující a trvalé. Autorka vyzdvihuje odvahu, obětavost a cit pro spravedlnost a ukazuje, že i v temných dobách je možné ponechat si lidskost a dělat to, co je správné.

S odvahou v srdci

S ODVAHOU V SRDCI
Autorka: Wendy Holden
Originální název: I Give You My Heart
Překlad: Lubomír Sedlák
Žánr: literatura faktu, historie
Vydáno: Ikar, 2023
Počet stran: 280 + 16 stran barevné přílohy

Hodnocení: 90 %

www.knizniklub.cz/knihy/638889-s-odvahou-v-srdci.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Rohlíček: Divadelní prostředí se mi vždy líbilo

Rohlicek perexPochází z umělecké rodiny a divadlo zná od dětství. Dvanáct let byl v angažmá plzeňského Divadla J. K. Tyla a již nějakou dobu jezdí Zdeněk Rohlíček se svoji maminkou Evou Hruškovou s jejich rodinným divadlem po celé republice. Jejich předst...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Spletité tajemství ukryté na ledovém dně

hlubiny 200Švédsko nás neustále zásobuje (nejen) svými krimi romány a je to jen dobře. Máme možnost se setkávat s novými autory, novými vyšetřovatelskými týmy a především s novými tajuplnými a napínavými příběhy. Ledové hlubiny s sebou nesou spletitý příb...


Literatura

Náboženská detektivka poodhalí původ Turínského plátna

pate evangelium200Student Princetonské univerzity vystupující pod pseudonymem Ian Caldwell přichází do České republiky se svou druhou knihou s názvem Páté evangelium. Můžeme se těšit na jízdu ve stylu Dana Browna?

...

Divadlo

Milostný příběh prokletých básníků v podání Matěje Stropnického a Daniela Krejčíka

foto La fabrika perexPoutavou výukou dějepisu je divadelní hra Úplné zatmění, kterou má na programu pražská La fabrika. Divoký život dvou přátel a milenců je totiž příběhem prokletých básníků Paula Marie Verlaine (30. března 1844 Mety – 8. ledn...

Film

Reggiovy dokumenty zachycují stav planety i poměry na ní

koyaanisqatsi 200Tato planeta skýtá přenádherné a majestátní kouty panenské přírody, nad nimiž se tají dech. Tato planeta skýtá množství druhů zvířat a rostlin. Na této planetě však žije i člověk. Člověk přetváří tuto planetu k obrazu svému. Přetváří p...