Skutečný příběh ženy, která svou obětavou péčí věnovala dětem i matkám skutečný dar života

Skutečný příběh ženy, která svou obětavou péčí věnovala dětem i matkám skutečný dar života

Tisk

Dar zivota perexEdna Adan Ismail byla první somálskou dívkou, která získala stipendium na ošetřovatelskou školu ve Velké Británii. Psal se rok 1954 a Edna tušila, že tohle je první krok ke splnění jejího velkého snu – založit vlastní nemocnici.

 


V roce 1961 se jako vyškolená sestra vrátila domů a stejně jako její krajané oslavovala nezávislost. Doufala, že v nově vzniklém státu zúročí všechny své znalosti. Realita však byla úplně jiná než její očekávání. Edna pochopila, že k založení nemocnice jejich snů povede ještě dlouhá cesta. Bojovala s byrokracií úřadů, zažila několik pokusů o státní převrat, pronásledování a vězení, ale nikdy nepřestala pomáhat ostatním a přivádět na svět nové děti.

Bojovnice proti ženské obřízce a úspěšná spisovatelka
Knihu Dar života v českém překladu vydalo Nakladatelství Ikar. Jejími autorkami jsou Edna Adan Ismail, bojovnice proti ženské obřízce, která v ní vypráví svůj životní příběh, a Wendy Holden, úspěšná britská spisovatelka, jejíž knihy Narodili se, aby přežili, I krása může zabíjet a Sto zázraků si získaly oblibu i u českých čtenářů.

Vyprávění odhodlané a silné ženy
Příběh je psaný v ich-formě. Edna je sympatická a inspirující žena, která se nikdy nevzdává. Její život je pestrou mozaikou událostí. Odmalička doprovázela svého otce do nemocnice, kde mu pomáhala stříhat obvazy ze starých prostěradel a vymývat injekční stříkačky. Vzdělávala se v Londýně 50. let, dělala noční směny v nemocnici, stala se první dámou Somalilandu, zažila válku i uvěznění, zastávala funkci ministryně zahraničních věcí Somalilandu a předtím působila také jako ministryně rodinného zdraví a sociálního rozvoje. Je i zakladatelkou a ředitelkou Nemocnice Edny Adan v Hargeyse, kterou otevřela v roce 2002, a prezidentkou Somalilandské asociace pro oběti násilí. V roce 2010 otevřela v Hargeyse Univerzitu Edny Adan Ismail.

V knize nevypráví jen o své práci, ale odhaluje také své soukromí. Dozvíte se tak, jak vypadalo její dětství a nechybí ani náhledy na její manželství. Chvílemi její příběh připomíná thriller a při čtení toho, čím si musela projít, opravdu mrazí. Zažila vzestupy i pády, ale svého snu o nemocnici se nikdy nevzdala. Kromě své osobní historie vypráví Edna také o Somálsku a Somalilandu. Vysvětluje, proč je vztah mezi těmito dvěma zeměmi napjatý a informuje o důležitých událostech, které jej formovaly.

Kniha tak nezaujme jen milovníky skutečných příběhů, ale i čtenáře, kteří se chtějí dozvědět něco o pro nás neznámé historii Somálska a Somalilandu. Potěší také ty, kteří rádi čtou o odhodlaných a silných ženách, jež jsou schopné měnit svět k lepšímu bez ohledu na to, jaké překážky musí překonat a co všechno musí obětovat.

Dar zivota

DAR ŽIVOTA
Autorky: Edna Adan Ismail, Wendy Holden
Originální název: A Woman of Firsts
Překlad: Sylvie Wagnero
Žánr: biografie
Vydáno: Ikar, 2021
Počet stran: 368

Hodnocení: 95 %

www.knizniklub.cz/knihy/473766-dar-zivotal


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se Siri Pettersen, autorkou trilogie Havraní kruhy

Siri PettersenSiri Pettesen je norská spisovatelka a designérka, známa především díky své populární trilogii Havraní kruhy, která žne úspěchy i v České republice. Jak se cítila, když svou knihu držela poprvé v rukou? A je nějaká z jejich postav i...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nesbo nechává svého hrdinu trpět

nuz200Když vyjde kniha oblíbeného severského spisovatele v Česku, jsou to pro čtenáře takové menší Vánoce. Dvanáctá “holeovka” přináší vybroušený děj a jak sám autor podotknul, nechá tentokrát svého hrdinu Harryho Holea trpět. Vůbec nepřeháněl.


Literatura

Co se stane, když zabloudíte na schůzi českých parapsychologů

Harr perexPrvotina Jakuba Dotlačila čtenářům otevírá branku do tajuplného světa spiritismu a parapsychologie, díky němuž hlavní hrdina knihy Jiné životy Hynka Harra zjistí, že je nadán schopnos...

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

Metoda doktora Téra a profesora Péra, psychiatrie podle E.A.Poea

Poe perexV těchto dnech přichází do kin filmová adaptace povídky „Metoda doktora Téra a profesora Péra“ od slavného hororového klasika Edgara Allana Poea. Film dostal název Podivný experiment a vedle výborného obsazení nabízí napínavý příběh i hrůzostrašnou at...