Všeho schopní: švédský krimi debut roku

Všeho schopní: švédský krimi debut roku

Tisk

vseho schopni 200Napínavý psychologický thriller Všeho schopní od švédského autora Klase Ekmana nám v srpnu přineslo nakladatelství Kalibr. A že jde teda o pořádnou peckou, která zamává morálním kompasem a dokazuje, že v určitých chvílích si i zdánlivě obyčejní lidé neberou servítky a stát se může opravdu cokoliv.

 


Ostřílený publicista jako spisovatel

Klas Ekman (* 1975) je spisovatel a novinář, napsal několik oceňovaných hudebních biografií a pracoval v řadě největších švédských časopisů a novin. Kromě toho působí jako ředitel reakce prestižního švédského nakladatelství Volante, Kniha Všeho schopní je jeho románovým debutem.

Když se romantika zvrhne…

Anna a Johan mají poměr a míří na romantický víkend v horách. Anna se svému samolibému manželovi vymluvila na jógový víkend, Johan své skoro bývalé ženě na třídní sraz. Co mělo původně být romantické oddechovka, se změní velmi rychle. Anna chce poměr ukončit, protože má přecitlivělého syna, který potřebuje stabilitu a pohodový rodinný život. Johan je v šoku a důrazně nesouhlasí, přeci kvůli Anně přeházel svůj život vzhůru nohama. Cestou se jim stane nehoda s fatálními následky a ta spustí nečekanou a rychlou lavinu průšvihů, nad kterými nelze mávnout rukou. Jak skončí tento morální sešup? Kam až člověk při ochraně svého stylu života je schopen a ochoten zajít?

Jak uchovat život v idylce?

Jak jeden okamžik dokáže změnit život hned několika aktérů, to nám předkládá autor tohoto strhujícího šíleného příběhu. Na jednu stranu máme uvěřitelnou premisu, kdy má pár lidí mimomanželský poměr a teď řeší co s ním, na stranu druhou tu máme nehodu, která rozpoutá hotové peklo. A to doslova, řekla bych. Příběh je psaný hutným jazykem, kde převažují krátké věty, a my máme možnost nahlédnout do psychiky hlavních postav. Co se jim honí hlavou, to je mnohdy hodně civilní – jednak řeší praktické věci, jako co uvařit na večeři, ale taky se bojí o svůj dosud uspořádaný život.

Knihu rozhodně doporučuji všem příznivcům jak severské literatury, tak brilantních psychologických románů. Někomu může příběh připadat přitažený za vlasy, já ho vnímám jako reálný (v rámci možností) a jako takové zamyšlení nad tím, jak se život člověka může v mžiku otočit o 180 stupňů a člověk se řítí dál ke zkáze.

vsecho schopni

Název: Všeho schopní
Autor: Klas Ekman
Původní název: De Kapabla (2020)
Žánr: světová literatura
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2022, pevná vazba
Počet stran: 352
Hodnocení: 90 %

https://www.euromedia.cz/vseho-schopni/kniha/14043/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Support Lesbiens: „Jsme tu přece pro fandy a ti musí slyšet na koncertech pecky“

support lesbiens 200Pohodlně se usaďte a přečtěte si rozhovor s jednou z hvězd festivalu Holešovská Regata, se skupinou Support Lesbiens. Za ni odpovídala stálice Hynek Toman, jež se nezalekl rozpa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Česká detektivka: Srdce z ledu

srdce z ledu200V říjnu vydalo nakladatelství Kalibr novou detektivní knihu Jitky Ludvíkové Srdce z ledu, která se odehrává v autorčině milovaném Jindřichově Hradci. Co nás čeká? Kouzlo maloměsta, nový vyšetřovací tým a atypicky naaranžovaná oběť.

<...

Literatura

Přečtěte si upřímnou zpověď velitele z Wagnerovy armády

bojoval-jsem-v-radach-wagnerovcu200V nakladatelství Alpress vyšla unikátní kniha odhalující fungování Wagnerovy armády, tedy organizace označované jako spolek a soukromá vojenská společnost.

 

...

Divadlo

Dracula znovu ožil

dracula perexNepodléhejme šalebnému vábení nadpřirozených sil, mezi které reklama a propagace zajisté patří. Nechal jsem se zviklat sugestivní nabídkou, že divadelní představení Dracula Reloaded, čas od času divadlem Aqualung pořádané v Ž...

Film

Na začátku února vstoupí do kin životopisný snímek Spravedlnost pro Emmeta Tilla

Spravedlnost 200V srdceryvném příběhu podle scénáře Michaela Reillyho, Keitha Beauchampa a Chinonye Chukwu, která zároveň film režírovala, je hlavním aktérem čtrnáctiletý chlapec jménem Emmett Till, který byl usmrcen brutálním lynčováním za to, že v 50. l...