Musím tě zradit

Musím tě zradit

Tisk

MusimTeZradit200Je to už skoro 35 let od konce komunistické éry a pro nás, kdo jsme v ní žili, je neustále obtížnější, ba nemožnější těm, kdož přicházejí po nás a tu dobu nezažili, vysvětlit, proč jsme tehdy byli smutní a v neustálé depresi. Naštěstí jsou tu spisovatelé jako Ruta Sepetysová, kteří dokážou evokovat, co jsme tehdy prožívali, tak, že se k tomu doberou jak ti noví dospělí, tak dospívající.

Její historický román „Musím tě zradit“ vypráví příběh sedmnáctiletého rumunského studenta, odehrávající se v závěru vlády Ceauseskovy diktatury, která až jako jedna z posledních také padla dík ruské, Gorbačovově perestrojce.

Ano, i u nás něco takového, snad ne tak krutého, bylo, řekne si pamětník, a ten, co se narodil až do nové doby, ledacos pochopí. Pochopí, co je to nesvoboda, totalita, co to bylo StB, všeobecný strach a podezírání, rozdíl mezi tím, co se musí a smí říkat, a tím, co jsme si mohli už jen šeptat, a to ještě stěží.

Román ve sdělné formě realisticky zachycuje šedivou a tíživou každodennost Ceauseskova panování v jeho historické jedinečnosti a zároveň jako jeden z příkladů totalitních společností v jejich typických projevech a vede čtenáře od poznání, jak to bylo, k poznání, co nechceme, lability toho, co máme dnes za samozřejmost, a o co máme usilovat.

Až se budou děti ptát: Proboha, jak jste mohli, proč jste nic neudělali, dejte jim přečíst tuto knihu.

Musim te zradit titulka

Musím tě zradit
Autor: Ruta Sepetysová
Původní název: I Must Betray You (2022)
Žánr: historický román
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2022, pevná vazba s přebalem
Počet stran: 360

Hodnocení: 100 %

www.cooboo.cz/tituly/77918604/musim-te-zradit/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Brichta: „Nechtěl bych skončit jako typický popový prostitut.“

Aleš Brichta, ikona naší rockové scény, právě dojel vzpomínkové turné, ale stále má před sebou spoustu koncertů. V rozhovoru si můžete například přečíst, jak to vypadá s novou deskou či co si myslí o turné Arakain. Tak směle do ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zásadní rozhodnutí: Budu koníkatel, nebo podnikatel?

handmade-byznys perexPřed dilematem, zda jen provozovat svého koníčka, nebo skutečně podnikat, se v jistém čase octla i Hana Konečná, autorka knížky Handmade byznys, stejně jako všechny další nynější podnikatelky, které ručně vyrábějí, jež do ní se...


Literatura

České krimi překvápko: Stvůra

stvura 200V srpnu vydalo nakladatelství Kalibr detektivní příběh stvůra od nové české autorky Kristýny Trpkové. Zaujal mě přebal knihy, ale její obsah mě naprosto pohltil a udivil – samozřejmě pouze v dobrém slova smyslu. Ráda bych na čtení navnadila i vás!<...

Divadlo

V Divadle Polárka budou mít všech 5 pohromadě

polarka 200Brněnské divadlo pro děti a mládež, Divadlo Polárka, oznámilo dramaturgický plán na sezónu 2022/2023. Pro ně to bude už 25., takže se rozhodli ukázat, že mají všech pět pohromadě.

...

Film

Hrdinové Země bez zákona nemají s prohibicí slitování

zeme bez zakona plakatPremiéra americké gangsterky Země bez zákona, odehrávající se ve 30. letech v čase vrcholící prohibice, nemohla do Česka dorazit ve vhodnější dobu. Hlavní protagonisté, bratři Bondurantovi, v ní české publikum pro...