Směna: Prosadit se za každou cenu, nebo být svůj a vzdát se všech ambicí?

Směna: Prosadit se za každou cenu, nebo být svůj a vzdát se všech ambicí?

Tisk

smena (2)Pokud máte chuť na kvalitní ženský román z pera české autorky, určitě sáhněte po knize Směna od Anny Beaty Háblové, kterou letos vydalo nakladatelství Host.

Prosadit se za každou cenu, nebo být svůj a vzdát se všech ambicí?

Mladá výtvarnice Petra balancuje mezi touhou po úspěchu a odvržením všeho tvůrčího. Jako ostře řezané reliéfy se v ní vynořují vzpomínky na studium malby i zasuté osobní trauma.

A pak je zde neradostná přítomnost, monotónní práce pokladní v supermarketu, k níž se z pragmatických důvodů uchyluje. Její vnitřní boje jsou konfrontovány s nelítostnými světy prodejny, uměleckého provozu i jejím (většinou nerovným) milostným zápasem. Vášeň pro opravdovost dovádí hrdinku až k hranicím sebevyjádření, vztahu, a nakonec i zákona.

Příběh o křehkosti současné mladé ženy, která ve svém letu nevyhnutelně naráží do skla globalizované cizoty, vlastní osamělosti i osudu.

„Současné umění je v knize nahlíženo postavou malířky Petry. Umění je zrcadlem společnosti a Petra je zase zrcadlem umění. Můj vlastní názor na umění v knize záměrně zachycený není, ale je pro mě nesmírně zajímavé vše zkoumat a pozorovat,“ vysvětluje Anna Beata Háblová, která ve své nové knize ohledává i realitu současného umění a především téma jeho srozumitelnosti.

„Mé postavy ovšem jen kladou otázky, je na každém, aby si odpověď našel sám. Je však pravda, že i sami studenti uměleckých škol dnes přiznávají, že umění, které se na školách dělá, je nesmírně složité. Někdy mám pocit, že tomu rozumějí jen sami autoři, pokud vůbec. Zajímá mě, kam má tato nesrozumitelnost vést. Estetika bez obsahu mě neuspokojuje, ale přehnaná složitost také ne. Ono je pak totiž jednoduché skrýt za složitost nepovedené dílo. Na druhou stranu malba je jen jedním z mnoha médií, po kterém lze sáhnout. Umělecký akt začíná právě volbou patřičného média,“ popisuje Háblová.

„Nakonec není nic než síla,“ uzavírá své první prozaické dílo úspěšná autorka, která na sebe už dříve upozornila pozoruhodným propojováním aktuálních témat a žánrů.

Ukázka z knihy:

Někdo jiný mě bere do rukou. Pevný a jistý stisk. Bezpečí. Vkládá mě do deky. Mluví na mě. Mluví na mě ptačí řečí. Jako můj otec nebo matka. Chci mu říct o své bolesti. O tom, že se potkáváme tak pozdě. On je ale klidný, jako by se nic nedělo. Jako by všechno bylo, jak má být. „Tak jakpak ti je, orlíčku?” Jeho hlas mě konejší. „Tady budeš doma. Už ti nikdo neublíží. Já se o tebe postarám.” Jednotlivá slova jsou jako korálky na kožené šňůrce, která mu visí na krku. Každý korálek je jedno dravčí oko pozorující nejjemnější detaily. Díváme se do očí tak dlouho, dokud nás nerozdělí zvuk budíku a nepříjemné probuzení.

O autorce:

Anna Beata Háblová (nar. 1983) je spisovatelka, básnířka, slamerka, ale také architektka a urbanistka. Publikovala básnické sbírky Kry (2013), Rýhy (2015), Nevypínejte (2018) a O mé závislosti nikomu neříkej (2020). V roce 2017 vydala populárně-naučnou knihu Města zdí o historii a interpretaci obchodních center ve vztahu k městu. Následoval titul na pomezí odborné studie a beletrie Nemísta měst (2019) o opomíjených, pomíjivých a míjených místech. V posledních letech přispívá úvahami o architektuře do Českého rozhlasu.

Umění je zrcadlem společnosti a hlavní hrdinka Petra je zase zrcadlem umění. Je pro mě nesmírně zajímavé pozorovat a zkoumat svět malířský i konceptuální. Nejsem ani na jedné straně barikády. Kdyby to otevřelo diskuzi, budu jedině ráda.
— Anna Beata Háblová, autorka

smena

Název: Směna
Autor: Anna Beata Háblová
Nakladatelství: Host Brno
Rok vydání: 2022
Počet stran: 216
Hodnocení: 90 %

https://www.hostbrno.cz/smena/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Doba nepřeje novým písničkám, říká zpěvák Dalibor Janda

janda perexPřed loňskými Vánocemi jel koncertní šňůru, vydal již své 21. album - DVD Karaoke párty s melodiemi svých hitů - či singl své dceři, zpěvačce Jiřině Anně Jandové. Má úspěchy. Přesto má k dnešní době výhrady: nelíbí se mu, že do rádií je velký pro...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Batman: Země jedna

Batman 200Několik na sebe navazujících časových rovin, které se navzájem prolínají, tvoří tuto plnobarevnou komiksovou knihu natolik zajímavou, že od ní nemůžete odejít, dokud ji nedočtete až do konce. Sto čtyřicet stran uteče jako nic a celou dobu prožijete v...


Literatura

Pokřivený obraz dokonalosti a krásy

chut prazdna perexLidská mysl je fascinujícím nástrojem, který se však často vymyká z rukou svého držitele, ačkoliv se domnívá, že má stále všechno pod kontrolou. Psychika pak dokáže vytvořit takovou iluzi, která u člověka odstartuje řízenou ...

Divadlo

Horská dráha, přehlídku šarmu a osobního kouzla

Horska draha perexPrvní premiérou roku 2019 v Divadle Bolka Polívky v Brně byla 11. ledna francouzská konverzační komedie Erica Assouse, která si hraje s prvky absurdního humoru. Je určena pro dva herce a v režii Petra Halberstadta se v ní představ...

Film

Vzestup další říše

Vzestup 200Film 300: Vzestup říše (2014) je tak trochu lyrický, a přitom hodně akční a bohatý na speciální efekty, spousty falešné krve nevyjímaje. Herečka Eva Green v něm hraje uprostřed mezi dvěma dávnými soupeři tu nejhlavnější roli.