Vyprávění o nesmyslném a zbytečném utrpení

Vyprávění o nesmyslném a zbytečném utrpení

Tisk

Na zapadni fronte klid perexV roce 1914 vypukla první světová válka a jedna generace kluků opustila školní lavice, aby s vlajícími prapory, nadšením a vojenskou hudbou táhli do války. Měli určitou představu, jak to bude probíhat, a věřili v rychlé vítězství, ale všechno bylo ve skutečnosti úplně jinak.

 

Rychlé vítězství nepřišlo, válka se protáhla a z týdnů v zákopu se staly měsíce a roky. Mladí vojáci ztratili své nadšení a jejich život se proměnil v peklo. Jediné, co je drželo nad vodou, bylo jejich přátelství. Postupně si však začínali uvědomovat, že jejich utrpení je zcela nesmyslné a zbytečné a že i když přežijí, jejich život bude už navždy zničený.

Klasické dílo světové literatury
Autorem klasického románu Na západní frontě klid, který patří ke klenotům světové literatury, je německý spisovatel a dramatik Erich Maria Remarque. Ten se díky osobním zážitkům z obou světových válek stal mužem názorově zcela vyhraněným a do povědomí čtenářů se zapsal jako představitel protiválečné literatury, který zdůrazňoval právo jedince na sebeurčení a život v míru a svobodě. K jeho nejznámějším dílům patří knihy Jiskra života, Černý obelisk, Tři kamarádi a Noc v Lisabonu.

O životě na frontě bez příkras
Autor se v knize věnuje hned několika tématům. Ukazuje, jak se z mladých kluků, kteří šli nadšeně do války, stali vojáci, kteří pochopili, že celá válka je nesmyslná a zbytečná. Vypráví o životě na frontě, a to bez příkras. Vykresluje, že je pro bojující kluky nemožné vrátit se zpátky do běžného života bez následků a že i když přežijí, už nikdy se jim nepodaří plnohodnotně se začlenit do společnosti. Důležitým prvkem je i přátelství, které je tím jediným, co vojákům na frontě přináší alespoň trochu radosti.

Celý příběh je velmi realistický. Už po pár stránkách vás vtáhne do děje a přiblíží vám válku se vší její krutostí a syrovostí. Navzdory tomu, že vojáci byli donuceni zabíjet, jsou vyobrazeni ne jako vražedná monstra, ale jako obyčejní lidé, kteří mají své touhy a sny. A o to je to celé tragičtější. Kniha tak nabízí nejen strhující příběh, ale i spoustu podnětů k zamyšlení.

Na zapadni fronte klid

NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID
Autor: Erich Maria Remarque
Originální název: Im Westen nichts Neues
Překlad: Ivana Parkmanová
Žánr: válečná literatura
Vydáno: Ikar, 2022
Počet stran: 184

Hodnocení: 100 %

www.knizniklub.cz/knihy/623089-na-zapadni-fronte-klid.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Holub: Lenošení jsem dovedl k dokonalosti!

proste200Přinášíme rozhovor se spisovatelem na žánrovém pomezí - Jiřím Holubem.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Je libo dystopii?

znamenita mrtvola200Kdo sleduje knižní svět, nemohl minout knihu Znamenitá mrtvola od argentinské spisovatelky Agustiny Bazterricy. Jaká je?

...

Literatura

Rok kostí, špinavých hrobů, úmorné práce – to vše a ještě víc je v románu Čistý

200litPíše se rok 1785. Mladý inženýr Jean-Baptiste Baratte s velkými ambicemi přijede, s doporučením hraběte de S. z Bellême, do Paříže ucházet se o práci u dvora. Je pozván do Vesailleského paláce, přijme jej sám ministr a práci opravdu dostane. Jenže ne tak...

Divadlo

Hru Teď mě zabij uvede Městské divadlo Mladá Boleslav po pěti letech v derniéře

Ted me zabiji200Derniéru inscenace Brada Frasera Teď mě zabij oznámilo na pondělí 11. prosince Městské divadlo Mladá Boleslav. Příběh jedné rodiny, která žila šťastně až do osudového okamžiku. Ten zamíchá kartami a navždy změní životy. Premiéra hry...

Film

Sovětské archivy nevydaly o UFO žádné nové zásadní informace

fenomen ufo200Fenomén UFO patří mezi jeden z nejzajímavějších předmětů dohadů, disputací a spekulací v kategorii „existuje – neexistuje?“ Ať už má člověk na tento úkaz názor jakýkoli, počítám, že ho zaujme možnost dovědět se další zajíma...