Tajemství včerejška překvapovalo

Tajemství včerejška překvapovalo

Tisk

tajemstvi-vcerejska 200V Nakladatelství Martin Koláček – E-knihy jedou vyšla v roce 2018 kniha Tajemství včerejška od Jaroslava Beneše. Stojí za to?

 



Samá překvapení

Občas se na naši redakci obrátí nějaký méně známý autor buď s prosbou o publikaci informací, nebo přímo o recenzi jeho dílo. Ráda jim vyhovuji, protože jsem zvědavá, co nového vzniklo a často tak člověk objeví někoho zajímavého, což se stalo i v tomto případě. Anotace knihy Tajemství včerejška mě zaujala a říkala jsem si, že půjde o krátké zajímavé dílko. Prvním překvapením bylo, že autor poslal publikace rovnou dvě a tím dalším, že obě se rozsahem pohybují kolem 400 stran. Posléze jsem se navíc dozvěděla, že první kniha, tedy Tajemství včerejška je knížka stará třicet let a ta následující nazvaná Dálkové ovládání přesně dvacet let a od autorovi novější tvorby se tak trošičku liší.

Děj nejlépe prozradí anotace

Představte si, že za vámi přijde váš nejlepší přítel, dohodí vám melouch pro nevšedního člověka a o pár ulic dál jste svědkem, jak klesne do kaluže vlastní krve. Nic není takové, jak se zdá, zvlášť když pracujete jako soukromé očko a za úplatu nahlížíte do soukromí jiných lidí. Náš hrdina ztratil ve víru porevolučního dění manželku, a tak se stala práce jediným smyslem jeho života. Zatím netuší, že za pár hodin bude zkoumat okolnosti vlastní smrti, čeká ho ošklivé rodinné překvapení, a nakonec vypátrá i další netušené souvislosti, odhalující kořeny záhad, které se udály na konci druhé světové války jen kousek za Prahou.

Jak se kniha četla?

Tajemství včerejška bych ohodnotila slovem zvláštní, což by v žádném případě nemělo působit negativně. Děj se rozjel hned na začátku a přinášel pořád něco nového. Nejprve jsem se zalekla používaného jazyka vyžívajícího se v různých přirovnáních a netradičních obratem, ale zvykla jsem si na to a moc mě humor Jaroslava Beneše bavil. Vypsala jsem si například tuto větu: „Bytostně jsem nesnášel ty jeho kecy, blábolil jako vyklepanej koberec bez mozku.“ A podobných bylo mnohem více.

Měla jsem však problém se do knihy začíst, občas jsem se ztrácela v různých realitách i jménech a něco mi k dokonalosti scházelo. Občas se objevily i nějaké chyby nebo překlepy a myslím si, že by Tajemství včerejška slušelo i nějaké proškrtání, nebo zásah odborníka z nakladatelství. Nebyla to však žádná hrůza, celkově se mi kniha líbila a měla jsem z ní dobrý pocit. A hlavně se těším, až se začtu do Dálkového ovládání a také novějších příběhů, ať mám srovnání.

O autorovi je toho málo k nalezení

Jaroslav Beneš se podle informací uvedených na portálu Databázeknih.cz narodil v roce 1963 a je programátor a analytik. Kromě Tajemství včerejška (2018) mu vyšly knihy: Dálkové ovládání (2018), Bílé můry (2018), Tekoucí svědomí (2019), Projekt Orphan (2019) a Místo určení (2020).

tajemstvi-vcerejska

Tajemství včerejška: Neuranoya
Autor: Jaroslav Beneš
Žánr: příběh s prvky sci-fi
Nakladatelství: Martin Koláček - E-knihy jedou
Rok vydání: 2018
Počet stran: 404
Hodnocení: 82 %

https://neuranoya.com/
https://www.kosmas.cz/knihy/250893/tajemstvi-vcerejska/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

NEZAPOMÍNEJME DĚTEM VYPRÁVĚT - Rozhovor se Spolkem Storytelling

Storytelling200Spolek Storytelling se věnuje vyprávění příběhů už několik let. Vypráví na nejrůznějších akcích, ve školách, knihovnách, na festivalech, v divadlech i kavárnách. Učí také zájemce na seminářích, jak poutavě a zajímavě vyprávět, ať už dětem ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dokonalé napojení

Napojeni 200Autor knihy napojení, Douglas E. Richards, vystudoval mikrobiologii, molekulární biologii a obchodní management. A právě vliv prvních dvou oborů je v jeho technothrilleru hodně patrný. Hlavní hrdinkou je vynikající molekulární bioložka, která ob...


Literatura

Strom – rozvětvená kniha pro nejmenší

strom perex

V rámci květnové akce Zásilka z Knihozemě (viz odkaz pod článkem) byla představena mimo jiné originální dětská publikace s názvem Strom. Jestli se jedná o knihu v pravém slova smyslu, toť...

Divadlo

Dušek se vrací na místo činu - Lávka Open Air Chocerady bude 21. – 27. června

lavka open air 200Již podruhé si budou moci vychutnat návštěvníci legendární divadelní představení Jaroslava Duška Čtyři dohody, Pátá dohoda a Vizita v rámci Lávka Open Air Chocerady. Vstupenky k dostání v síti Ticketportal.

...

Film

Když může být láska k vaření také záchranou před vyhoštěním. Francouzská komedie A do kuchyně! se dotýká problémů migrace dospívajících

A do kuchyne200Čtvrtý celovečerní debut francouzského režiséra Louise-Juliena Petita sleduje osudy mladých migrantů snažících se integrovat do tamní společnosti prostřednictvím kurzů vaření. S nimi jim má pomoct svérázná kuchařka Cathy, pro kterou j...