V Divadle Polárka budou mít všech 5 pohromadě

V Divadle Polárka budou mít všech 5 pohromadě

Tisk

polarka 200Brněnské divadlo pro děti a mládež, Divadlo Polárka, oznámilo dramaturgický plán na sezónu 2022/2023. Pro ně to bude už 25., takže se rozhodli ukázat, že mají všech pět pohromadě.



Pět prstů, které tvoří ruku.
Pět smyslů, kterými poznáváme svět.
Pět kol u auta (máme přece rezervu).
Pět premiér v Polárce.

Máme všech pět pohromadě? A potřebujeme to vlastně?

Kdo nemá všech pět pohromadě, bude mít těžký život. Na každém kroku zakopne, všechno poplete, pokazí a zvorá. Až je to vlastně legrační, máme chuť se takovému člověku smát. Jenomže – máme pět smyslů, kterými poznáváme svět. A kdo všechno v poslední době přišel o chuť a čich? Kolik lidí píchlo kolo a neměli náhradní? Kolik premiér se v Polárce za poslední dva roky zrušilo? Komu chyběli jeho blízcí, se kterými se nemohl potkat – být pohromadě?

Už možná trochu víc tušíme, že být pohromadě – všech pět, celá rodina, všichni kamarádi – je obrovský dar. A každému občas v životě něco chybí. Ale od toho jsme tu spolu, všichni pohromadě.

Nejtajemnější foglarovka na jevišti Divadla Polárka

Kdyby tehdy u Denků rozsvítili o něco dřív, Vláďa už by pravděpodobně seděl u stolu a dělal něco do školy. Ale nevyzpytatelná náhoda, která často dokáže ve vteřině změnit osudy lidí, způsobila, že Vláďa seděl s maminkou v kuchyni potmě o čtvrthodinu déle než jindy –a ta čtvrthodina všechno rozhodla.

Nejtajemnější foglarovka na jevišti Divadla Polárka. Je třeba dodat něco dalšího?

Namátkou: Jeskyně obřích trilobitů. Legendární závod Terasy pro kluky i holky z Hlediště. Klub Ontario. Zelené vesty. Vloupačka do klubovny, ztracený deník, důkazní materiál. A Inka Solimanová.

Dobrodružství v zemi nikoho
AUTOR: JAROSLAV FOGLAR REŽIE: FILIP NUCKOLLS
Premiéra 10. 12. 2022
Určeno pro diváky od 7 let

Multimediální podívaná a kosmický koncert kapely Polaris

Průlet vesmírem za zvuků galaxie. Koncert, báseň, optický klam. Za kormidlem kosmické lodi –kapela! Houstone, máme problém. A ne jeden. Časové smyčky, gravitace, nevyzpytatelná fyzika, planety ovlivňují vše a všechny. I vy jste členy naší mise. Sorry děcka. Letíte v tom s námi a do Brna, jak ho znáte, se už nevrátíte.

Mise Polaris 5
AUTOŘI: DAVID SMEČKA, HANA MIKOLÁŠKOVÁ REŽIE: HANA MIKOLÁŠKOVÁ
Premiéra 22. 1. 2023
Určeno pro diváky od 5 let

Interaktivní pohádka o hledání nepoznaného na motivy inuitských legend a příběhů

Daleko za polárním kruhem v zasněženém Grónsku žijí ve svých chýších Inuité. A ti si za dlouhých nocí a sněhových bouří vyprávějí příběhy o mocných zvířatech, kouzelných duších nebo tajemných bytostech. Mezi těmito velikány žije i maličká Akiak, která se vydává za velkým dobrodružstvím, aby přinesla do své vesnice světlo a porazila tak nekonečnou tmu.

Akiak aneb Cesta za světlem
AUTOR: VOJTĚCH BALCAR REŽIE: MICHAL MORAVEC
Premiéra 11. 2. 2023
Určeno pro diváky od 3 let

Dobrodružství dvou bráchů, kteří spolu spadli do záchoda, aby v odpadních trubkách našli sami sebe

“Hej, brácho, uhni!”
“Uhni si sám, blbečku.”

Jednoho rána se dva bráchové strkali u záchodu a víte co… ? Spadli tam. Oba dva. Do záchodu. A jejich malá ségra je spláchla… A co teď? Musí přece najít cestu z odpadních trubek zpátky domů. Najdou ji? Každý sám? Společně? A co dalšího po cestě objeví?

Nedráždi bráchu bosou nohou
AUTOR: IRENA HEJDOVÁ REŽIE: JIŘÍ HAJDYLA
Premiéra 25. 3. 2023
Určeno pro diváky od 4 let

“Když mi bylo devět, adoptovala mě gorila.”

Jednoho dne si to do děcáku přiharasí polorozbité Volvo a vystoupí z něj… gorila. Malou Jonnu si odsud odveze k sobě domů – na skládku. Žere Gorila děti? A jak má vlastně vypadat správná maminka?

Příběh o tom, že nic není takové, jak se na první pohled zdá. O tom, že za paznehty a opičím šklebem se dost možná skrývá láskyplné srdce. O ostychu, strachu, důvěře a o tom, že sběrný dvůr může být ten nejlepší domov na světě. A když o ten domov náhodou přijdete, pořád ještě existuje jedno místo, kam se dá jít. Kde to je? Přece tam, kde na vás někdo čeká.

Gorila a já
AUTOR: FRIDA NILSSON REŽIE: LUCIE FERENZOVÁ
Premiéra 10. 6. 2023
Určeno pro diváky od 6 let

Více informací:

https://divadlopolarka.cz/
https://www.facebook.com/divadlopolarka
https://www.instagram.com/divadlopolarka/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Janů: „Ze začátku jsem byla trdlo ze Sekyrkových Louček.“

petra janu ma pout supraphonOslava s publikem na koncertě je podle Petry Janů jediný způsob, jak ve zdraví přežít vlastní kulatiny. A tak si schválně naordinovala koncert v Lucerně a křest 3CD Má pouť přesně na po...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Hledá se vrah

posledni vikend 200V české premiéře se ve Východočeském divadle v Pardubicích představila detektivní hra Agathy Christie Poslední víkend.

...

Literatura

Hledáte poklidnou detektivku plnou sněhu?

Snezna slepota 200Do horkých letních dní se hodila kniha Sněžná slepota odehrávající se v městečku Siglufjördur na severu Islandu. Jaká tato detektivka byla?

...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Adamova jablka, střetne se v ní Robert Jašków s Jacobem Erftemeijerem

Adamova jablka 200Téměř rok po původně ohlášeném termínu se ve Švandově divadle dočká premiéry hra Adamova jablka. V sugestivním příběhu o dobru a zlu v režii Jiřího Pokorného se sejdou Jacob Erftemeijer jako pastor Ivan a Robert Jašków v roli neo...

Film

Zašlá sláva biografů a filmového pásu

biog200Zdalipak tušíte, že kinům se říkávalo biografy, že sídlila jak v neútulných prostorách, kde mnohdy nahradila dřívější zábavní podnikání, tak v přepychových sálech postavených již s vědomím, že se v nich budou promítat filmy. Zdalipak tušíte, že dříve se ...