Tajuplný svět pod povrchem jazyka

Tajuplný svět pod povrchem jazyka

Tisk

podzemi-slov perex

Také se občas pozastavíte nad významem nějakého slova? Český bohemista Jakub Marek se nad tím, proč danou skutečnost označujeme zrovna daným výrazem, zamýšlí rád a často. Noří se do tajuplného světa pod povrchem českého jazyka a loví odtud ukryté poklady a perličky. Jistě si dovedete představit, že při bohatosti a pestrosti naší rodné mluvy má o zábavu má postaráno. O svých výpravách pod povrch češtiny vypráví v knize Podzemí slov.

Knížka se na svět se dostala díky úspěšné crowdfundingové kampani v nakladatelství Pointa. Je sice kapesního formátu, ale doslova nabitá zajímavými informacemi. Čtenář se dozví například to, z čeho se určité výrazy vyvinuly a jak některá slova vznikla. Někdy se lidem zdá původ slova natolik logický, že si ho vyloží sami a výsledky etymologického výzkumu je vůbec netrápí. Co myslíte, z čeho pochází výraz peklo? Ze slova péci? Kdepak! Etymologicky souvisí s německým Pech, což je smůla nebo dehet.

Poetika, gramatické hříčky, lidová etymologie

Čeština je jedinečná i tím, jaké používá názvy jednotlivých měsíců v roce a dnů v týdnu. V jedné z nejpoetičtějších kapitol Jakub Marek odhaluje původ jejich vzniku. Roztomilé a vtipné jsou ukázky češtinářských hříček včetně pravopisných chytáků či slovníček slangu vybraných profesních a zájmových skupin. Zde se to přímo hemží výrazy, jimž člověk zvenčí vůbec nerozumí. Jednou z perliček vylovenou z podzemí, nebo v tomto případě lépe řečeno, z podpalubí, je ukázka námořnické etymologie, konkrétně vysvětlení toho, proč se grogu říká právě grog. Námořníci tak pojmenovali nápoj z rumu a vody (poměr 1:2) podle hanlivé přezdívky admirála Edwarda Vernona, který toto ředění nařídil. A proč si admirál vysloužil přezdívku Old Grog (Starý Grog)? Když ze pozorně začtete, brzy přijdete i této záhadě na kloub. Což je, mimochodem, také zajímavé slovní spojení, že?

Kapka žluči, litry tvrdého alkoholu a neslušná kapitola jako bonus

Na několika stránkách si autor dovolil popustit uzdu své žlučovitosti. Myslím, že milovníci češtiny s ním v mnoha případech, o nichž se zmiňuje, budou souhlasit. Poutavé jsou také informace o zrodu názvů tvrdého alkoholu, zaujme vysvětlení přirovnání „chlastat jako holendr“ nebo vývoj slova cheeseburger. Pro všechny zájemce, kteří dočtou Podzemí slov až do konce, nachystal Jakub Marek překvapení v podobě tajného hesla, otevírajícího přístup na stránku s bonusovou kapitolou, jejíž obsah se do slušné knížky nehodí.

Útlá publikace umožňuje čtenáři nahlédnout do tajů češtiny, odhalit překvapivé souvislosti a přečíst si nevšední příběhy našeho rodného jazyka. Možná také otevře oči lidem, kteří (prozatím) vypouštějí slova z úst spíše bezmyšlenkovitě… jak sám Jakub Marek na jednom místě praví: „Pokud příjemce sdělení pochopí, není co řešit“.

podzemi-slov

Podzemí slov aneb Výpravy pod povrch češtiny
Autor: Jakub Marek
Nakladatelství: Pointa ve společnosti Albatros Media
Datum vydání: 23. 5. 2022
Žánr: non-fiction, poznání, vzdělání, humor
Počet stran: 144

Hodnocení: 92 %

www.albatrosmedia.cz/tituly/79890442/podzemi-slov/
www.facebook.com/podzemislov

( 2 hlasů ) 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Štefan Margita a Michal Kindl prozradili, jaké bude turné Intimity

intimity 200Talentovaná česká cellistka Iris Moris vyjede se Štefanem Margitou a s Michalem Kindlem na turné nazvané Intimity, které představí koncertní podobu nových písní. Turné odstartuje 17. září 2021 a zatím čítá na třiadvacet koncertů – mezi zastávkam...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zamilovaná pohoda z Francie se vrací

Lituji recenze perexFrancouzská autorka Agnes Martin-Lugand se už u českých čtenářů zapsala srdcervoucím příběhem Diane, která přišla o svou rodinu a jela svou duši léčit do Irska, kde narazila na komplikovaného a charismatického Edwarda (Šťast...


Literatura

Povídky toaletní - JaSná volba

PovidkyToal perexNa tuhle knížku jsem se opravdu těšila. Slyšela jsem, že bude, pak jsem registrovala, že vyšla a pak jsem začala vnímat mediální kolotoč a zprávy o tom, kde všude se objevila, kam má namířeno a kde s ní všude už autor byl, aby ji předs...

Divadlo

Studio Marta zažije ROZPAD

rozpadani200Sezonu brněnského Studia Marta uzavře projekt ROZPADÁNÍ. V jeden večer se představí dvě inscenace autorských her, které spojuje téma rozpadu. Aktovky Bublifuk a Je potřeba změna! tak uvidí diváci na jevišti poprvé, a to v podání budoucích absolve...

Film

Slavoj Žižek píše o filmu

lacrim200Slovinský filozof Slavoj Žižek bývá jednou považován za (neo)marxistu či přímo (neo)komunistu, zabředávajícího do psychoanalytických výkladů, jindy je mu vyčítáno laciné pozérství. Přesto jej časopis Foreign Policy zařadil mezi stovku nejvlivnějších my...