Jaký byl devátý případ oddělení Q?

Jaký byl devátý případ oddělení Q?

Tisk

chlorid sodny 200Fanoušci dánského spisovatele Jussiho Adlera-Olsena se opět dočkali, tentokrát už devátého dílu ze série oddělení Q. Jednalo se o knihu Chlorid sodný, která klasicky vyšla v nakladatelství HOST.

 

 

 Předchozí díl Oběť 2117 vyšla v roce 2020 a tehdy se mluvilo o tom, že bude celkem deset dílů. Tyto poslední z nich se navíc zaměřovaly na jednotlivé členy z oddělení a po těch zaměřených na Rose a Asada jsem se nyní těšila, co přinese ten o Carlovi. Na úvod musím přiznat, že jsem čekala, že bude o něm ještě mnohem více.

Nejen oddělení Q se v tomto díle čelí nejen vyšetřování, ale také koronaviru. Situace je náročná, představuje pro ně různé změny, ale také je dokáže semknout. V některých recenzích je covidové téma autorovi vytýkáno, ale mě podobně jako u Minierova Lovu vůbec nevadilo a do děje pasovalo.

Oddělení Q se ponořuje do vyšetřování úmrtí výrazných osobností, která policie dosud považovala za sebevraždy nebo nešťastné náhody. Oni zjišťují, že ne vždy všechno sedí a navíc objevují, že se na místech činu vždy našla sůl. Když se snaží odhalit pachatele a najít v jeho počínání nějaký vzorec, tak zjistí, že vraždám ještě není konec a jedna se může odehrát v období vánočních svátků. Utíká jim proto čas, a navíc se je zde ještě jedna velká komplikace, která souvisí právě s Carlem.

Na knihu jsem se hodně těšila, ale tentokrát jsem měla zřejmě větší očekávání. Jak jsem zmiňovala výše, čekala jsem, že bude tento díl mnohem více zaměřený na Carla a něco mi při čtení chybělo. Dlouho jsem se nedokázala začíst, stránky mi ubíhaly pomalu a neměla jsem problém knihu odložit. Ačkoliv byl případ zajímavý, tak mě tak moc nevtáhl a předchozí díly mi přišly zajímavější.

Potěšilo mě však, že ani zde nechyběl humor a byla jsem ráda za různá velbloudí přirovnání od Asada jako například tato na straně 56: „Rozporuplné pocity často prozradí hra vrásek v obličeji. Carlova tvář právě svou strukturou připomínala architektonický návrh, který načmáral architekt na LSD.“ (56)

Závěr Chloridu sodného jsem na rozdíl od jeho začátku zhltla a teď jsem snad nejvíc napnutá, co se stane dál a co ten závěrečný díl přinese. Už aby vyšel!

Jussi Adler-Olsen (nar. 1950) pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. Svou literární kariéru zahájil romány Alfabethuset (Abecední dům, 1997) a Og hun takkede guderne (A děkovala bohům, 2003), které v češtině ještě nevyšly. V roce 2006 vydal politický thriller Washingtonský dekret (Host 2014). Poté se začal věnovat tématům spojeným s jeho rodným Dánskem. Čtenářskou oblibu si získal především sérií detektivních románů o oddělení Q, která čítá už devět dílů. Prvních pět z nich bylo zfilmováno a promítaly se i v českých kinech. Charakteristickým znakem autorova stylu a jistě i jedním z důvodů jeho obrovského mezinárodního úspěchu je osobitý smysl pro humor, nadhled a ironie. Jeho knih se celosvětově prodalo už dvacet sedm milionů výtisků.

chlorid sodny

Chlorid sodný
Autor: Jussi Adler-Olsen
Překlad: Kristýna Václavů
Žánr: thriller, detektivka
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2022
Počet stran: 479
Hodnocení: 87 %

https://www.hostbrno.cz/chlorid-sodny/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martina Boledovičová: „Tradice nám poskytují řád a nikdy neztratily platnost.“

Martina Boledovicova200Martina Boledovičová je zakladatelka nakladatelství Smart Press, matka jedné dcery a tří synů. Stála u vzniku mnoha projektů a zajímavých knižních titulů, mezi které patří mimo jiné Tradináře. Nápad na tuto edici přišel ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jaká tetička, taková neteř?

lary fary perexSlečna Láryfáry je praneteří paní Láryfáry, kterou přivedla v polovině minulého století na svět známá americká spisovatelka Betty MacDonaldová. Její postava byla natolik populární, že se spisovatelky Ann M. Martinová a Annie Parnellová r...


Literatura

J.D. Robb - Se mnou si nezačínej

se mnou si nezacinej 200V listopadu vydalo nakladatelství Alpress další knihu ze Série Eva Dallasová a tentokráte se jedná o úctyhodný 45. díl! Detektivní knihu z budoucnosti Se mnou si nezačínej má na svědomí J.D. Robb, tedy věhlasná Nora R...

Divadlo

Tvořit! Ale za jakou cenu?

Leni200

Umělci jsou zvláštní sorta lidí. V jejich konání je pohání nespecifikovatelná síla, která je udržuje v činorodosti, a nutí je tak neustále něco tvořit. Protože pokud herec, zpěvák, malíř či jinak umělecky nadaný člověk...

Film

Walt Disney a hledání genderových stereotypů

200filmHodnocení odkazu Walta Disneye (nebo Disneyho?), ať již jeho samého, nebo studia nesoucího jeho jméno, se zpravidla odvíjelo ve dvou rovinách. Jedna zdůrazňovala kýčovitost produktů, druhá obdivovala obchodní talent. Nalezneme však také badatele, kteř...