Andělina země od McCourta je pokračováním bestselleru Andělin popel

Andělina země od McCourta je pokračováním bestselleru Andělin popel

Tisk

andelina-zeme-799945646 (2)Pokud si chcete přečíst opravdovou kvalitu a literární skvost, sáhněte po McCourtově knize Andělina země, která je volným pokračováním jeho prvního slavného románu Andělin popel a kterou nyní nově vydalo nakladatelství Prostor.

 

O čem kniha je?

Čtenáři slavného románu Andělin popel se ve volném pokračování dozví, jak to s tím popelem vlastně bylo. Autor, toužící zbavit se všech bolestí irského Limericku, plného chudoby, nemocí i rodinných tragédií, odchází v devatenácti letech do Ameriky. Věří, že v zemi, kde se narodil, se mu podaří uskutečnit své představy o lepším životě. Na Manhattanu se však potýká s novými problémy, rozpolcen mezi touhou po vzdělání a nezbytností se uživit. Slouží v armádě, pracuje v přístavních docích, přitom studuje a snaží se posílat domů matce peníze. Uzdraví se mu oči i chrup, nabývá jistoty, plní se mu erotické sny. Získává srdce pravé americké blondýny a zakládá rodinu v protestantském prostředí. Stává se středoškolským profesorem, ale společenský vzestup si vybírá svou daň. Autobiografický příběh nositele Pulitzerovy ceny je napsán s velkým citem a osobitým humorem.

O autorovi:

Frank McCourt (1930–2009) se narodil v New Yorku jako nejstarší dítě irských přistěhovalců. Velká hospodářská krize a otcův alkoholismus způsobily, že rodina zůstala bez prostředků, a když byly Frankovi čtyři roky, McCourtovi odešli z New Yorku za příbuznými do irského Limericku. Situace rodiny se však ještě zhoršila. Otec neměl práci a jakýkoliv skromný příděl peněz propíjel. Několik McCourtových sourozenců zemřelo a on sám v deseti letech málem podlehl tyfu. V roce 1941 jeho otec odjel do Anglie údajně pracovat do válečné muniční továrny, ale rodině nikdy žádné peníze neposlal, ta byla odkázána na žebrání a příležitostné krádeže. V roce 1949 se McCourtovi podařilo vrátit se do New Yorku. Pracoval v přístavních docích a v době korejské války sloužil v armádě. Po skončení vojenské služby vystudoval angličtinu na Newyorské univerzitě. Třicet let učil na newyorských středních školách, poté se věnoval psaní memoárů. Za knihu Andělin popel (česky 1998, 2003 a 2021) získal Pulitzerovu cenu a mnohá další ocenění. Po jejím ohromujícím úspěchu navázal pokračováním Andělina země (česky 2004 a 2022), v němž vylíčil návrat do Ameriky, země snů, kde v padesátých letech minulého století prošel jako přistěhovalec tvrdou školou života.

Hodnocení knihy:

Když jsem před pár lety četla a recenzovala knihu Andělin popel a viděla stejnojmenný film, velice jsem se těšila na druhý díl s názvem Andělina země. A ani tato kniha mě nezklamala. McCourt je´prostě kvalita a navíc tento autor skutečně píše o tom, co sám prožil. Rozhodně doporučuji a přidávám odkaz na recenzi knihy Andělin popel.

https://www.kultura21.cz/literatura/22304-mccourtuv-andelin-popel-vychazi-nove-v-nakladatelstvi-prostor

Ukázka z knihy:

Na nemocnici je nejlepší to, že si můžu číst ve dne v noci, i se špatnýma očima. Doktor říká, že si oči mají odpočinout. Řekne ošetřovateli, aby téhle jednotce kapal stříbrnou vodičku do očí každý den až do další prohlídky, ale ošetřovatel Apollo mi říká, že doktor ví hovno, a přinese tubu s penicilinovou mastí, kterou mi natře na víčka. Apollo říká, že se trochu vyzná, protože taky studoval medicínu, ale musel školy zanechat, protože měl zlomené srdce.
Infekce zmizí během dne a já se teď bojím, že mě doktor pošle zpátky do Lenggries a to bude konec mých šťastných dnů četby Zane Greye, Marka Twaina a Hermana Melvilla. Apollo říká, ať si nedělám starosti. Když přijde doktor na oddělení, mám si promnout oči solí a budou vypadat jako – Dvě díry od chcaní na sněhu, říkám já.
Přesně.
Vyprávím mu, jak mně matka kdysi mnula oči solí, aby vypadaly zaníceně, abychom dostali peníze na jídlo od zlého chlapa v Limericku. Apollo říká: Jó, ale teď je teď.

andelina-zeme-799945646

Název: Andělina země
Autor: Frank McCourt
Překlad: Josef Moník
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2022
Počet stran: 432
Hodnocení: 100%

http://www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/andelina-zeme.aspx?referrerID=42


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Já už si tu jízdu chci jen užívat, říká operní pěvec Radek Krejčí

radek krejci 200Na scéně Severočeského divadla v Ústí nad Labem je Radek Krejčí řadu let. Vedle oper a operet se objevuje i v muzikálech jako jsou Cikáni jdou do nebe, Noc na Karlštejně nebo Limonádový Joe. Přitom se nebrání ani dalším pěveckým příle...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Teorie rozpadu aneb evropský politický komiks

teorie rozpadu 200Nakladatelství Crew nám v řadě Mistrovská díla evropského komiksu přináší již devátý svazek, tentokráte politický thriller Teorie rozpadu, kde najdeme dva nejznámější příběhy autorského dua scénáristy Pierra Christina a oslavované...


Literatura

Síla hotentota po česku

sila hotentota 200Nakladatelství Pointa vydalo v květnu sbírku zamyšlení a jakýsi nenásilný návod na život v podobě literární prvotiny Petra Kovaříka s originálním názvem Síla hotentota.

...

Divadlo

Katovský příběh přivezlo na zlínské Setkání Stretnutie Bábkové divadlo Žilina

kata dcera kata 200Zlínský divadelní festival Setkání Stretnutie se letos konal již poosmnácté. V dobách svých začátků byl zaměřen především na tvorbu zemí Visegrádu, postupem času vykrystalizoval do přehlídky české a slovenské diva...

Film

Představujeme vám projekty, které na podzim nabídne veřejnoprávní televize

ct 200Česká televize oslavila tento rok šedesáté výročí od svého založení. A i když má ty největší oslavy jubilea za sebou, bude podzimní schéma doprovázené ještě jejich dozvuky. Nebudou však chybět ani nové projekty, které dostanou prostor vedle...