Snaha o obnovení kapradinové horečky

Snaha o obnovení kapradinové horečky

Tisk

kapradiny200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Kapradiny od Antona Sundina, na kterou je opravdu radost pohledět a obsahuje plno zajímavých informací.

 

 

Kniha začíná úvodem a následují kapitoly o dějinách a rozšíření kapradin, botanice a morfologii, druzích kapradin, kapradinách a světě lidí, kapradinové horečce, kapradinách v umění a designu. Ke konci se čtenáři dozví více o pěstování kapradin na zahradě a dostanou tipy na zajímavé zahrady jak u nás, tak ve Velké Británii a Irsku. V úplném závěru nechybí rejstřík.

Co se týče druhů kapradin, velmi se mi líbil netík (adiantum), arachniodes a dryopteris labordei „Golden Mist“, jejíž nové listy mají krásnou zlatozelenou barvu. Takže mám v květinářstvích zase co shánět. Se zájmem jsem si přečetla více o magii a mýtech spojených s kapradinami, neznala jsem jejich využití v léčitelství a bylo pro mě novinkou, že jak je kapradin známý jejich rozvíjející list v podobě stočených pupenů, tak pro něj nemá čeština přesné označení (v angličtině se jedná o crozier – biskupskou berlu nebo fiddlehead, tedy houslový šnek).

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Podlehněte kouzlu kapradin

Kapradiny mají větší formát, díky čemuž vyniknou mnohé fotografie kapradin. Promyšlená a nápaditá je také sazba knihy, avšak v některých případech na úkor praktičnosti. Mnohdy je zde příliš malé písmo tam, kde by se daný blok dal „roztáhnout“ na celou stránku. Mému zraku to až tak nevadí, ale přišlo mi to zvláštní. A za zmínku stojí také krásná obálka se zlatým písmem vycházející však z originálu knihy.

Kapradiny se mi líbí, když jsem na procházce v lese, znám kapraď samec, viděla jsem i nějaké pokojové jako je sleziník, ale jinak jsem se o ně nijak zvlášť nezajímala. Proto jsem na tento titul byla hodně zvědavá a musím přiznat, že mě zaujal a už jsem se poohlížela po špercích s motivem kapradin, takže jsem splnila autorovo přání a věřím, že kapradiny nadchnou i vás!

Anton Sundin je zahradník s velkou vášní pro kapradiny, půdu a udržitelné zahradničení. Svůj čas dělí mezi zaměstnání zahradníka ve Skellefteå a svou zahradnickou živnost, v jejímž rámci také píše o zahradách, přednáší a vede kurzy a workshopy.

Elisabeth Svalin Gunnarssonová je spisovatelka a fotografka zaměřující se na zahrady a kulturní historii. Na toto téma už od roku 2010 napsala a nafotila několik knih.

kapradiny

Kapradiny
Autor: Anton Sundin
Překlad: Olga Bažantová
Žánr: příroda
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2022
Počet stran: 224
Hodnocení: 87 %

https://www.knihykazda.cz/kapradiny/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ráda pracuji nejen v ateliéru, ale i s lidmi, nechci, aby se ze mne stal ateliérový samotář, říká malířka Rosana de Montfort

rosana foto perexKdyž mi i ve světě respektovaná malířka Rosana de Montfort naznačila, na čem všem pracuje, na čem se podílí, a že to není jen výtvarná tvorba, usoudil jsem, jestli za touto neskutečně tvůrčí a aktivní umělkyní nestojí náhodou celý tým...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kde bloudí vaše duše, sestry Foxovy?

Sestry Foxovy, perexRozmlouvání s dušemi zemřelých, nadpřirozené schopnosti, spiritismus. Téma ovinuté tajemnem a záhadami. Odpoví nám skutečný příběh sester Foxových, zakladatelek spiritismu, na otázku, která se nám jednou za čas mihne hlavou? Je tohle vůbec reálné? Nebo ...


Literatura

Další Simpsonovské taškařice

simpsonovi komiksovy ulet 200Pětičlenná rodina, všichni vypadají, jako by měli žloutenku, otec je považován ve městě za největšího tupce a ožralu, hned po Barneym, jeho žena má nepřirozeně dlouhý modrý účes, starší d...

Divadlo

Nahlédněte do běžného dne manželského páru v důchodu

Happy end perexMuž a žena, kteří jsou spolu 60 let. Jejich svět se v průběhu let vtěsnal do jednoho bytu a oni se postupně stali jeden druhému nejen nejlepším přítelem, ale především pomocníkem.

 

...

Film

Karlovy Vary: lze odmítnout pozvání na slavnost?

KVIFFlogo1Na letošním karlovarském filmovém festivalu bude uvedena řada digitálně restaurovaných filmů, mezi nimi i české podobenství Jana Němce O SLAVNOSTI A HOSTECH. Diváky naprosto přehlížený, ovšem odbornou veřejnosti velebený snímek, v němž se nacházely ...