McCourtův Andělin popel vychází nově v nakladatelství Prostor

McCourtův Andělin popel vychází nově v nakladatelství Prostor

Tisk

McCourtPokud neznáte knihu Andělin popel, nebo na ni navazující pokračování Andělina země, možná by vás leckdo mohl obvinit z literárního barbarství a neznalosti literatury. McCourt je opravdu špička mezi autory, navíc za Andělin popel získal Pulitzerovu cenu. O čem kniha je a proč byste si ji měli přečíst?

Frank McCourt (1930 - 2009) byl spisovatel irského původu, který svou biografii Andělin popel (Angela's Ashes) vydal až ve svých 66 letech. Za tuto vynikající knihu získal v roce 1997 Pulitzerovu cenu. Líčí své neutěšené dětství v irském Limericku a končí vysněným odjezdem do Ameriky. Po ní pak následovala kniha Andělina země, v níž popisuje Frankův pobyt v Americe a jeho další život. Později ještě napsal knihu Teacher man o svých učitelských začátcích a zážitcích.

„Když se dívám zpátky na své dětství, nedovedu pochopit, jak jsem vůbec mohl přežít. Bylo to bídné dětství, jak jinak: o šťastném dětství nemá cenu psát. Horší než obyčejné bídné dětství je bídné irské dětství, a ještě horší je bídné irské katolické dětství.”

McCourt

Andělin popel je jedna z nejlepších knih 90. let. V roce 1998 vyšla v českém překladu Josefa Moníka. Malý Frank (sám autor) se poprvé v knize objevuje jako čtyřletý chlapec, v závěru knihy si jde za svým snem, kdy jako devatenáctiletý mladík odjíždí do Ameriky. Kniha je opravdu neutěšená, takový osud a takové dětství jako musel prožívat Frank v 30. letech 20. století se svými sourozenci a matkou Angelou, by si nikdo nepřál prožít ani v té nejhorší noční můře.

Neskutečná bída v irském slumu, vlhko, chlad a neustálý déšť, spousta sourozenců, z nichž mnozí se nedožili dospělosti, hlad, hlad, hlad, těžká práce, učitel, který bije své žáky a káže jim o Bohu, odmítání, ponižování, třídní rozdíly, divní lidé, věčně opilý a neužitečný otec, který svou rodinu nakonec opustí. Přes autentický popis vší té hrůzy nechybí spousta životní moudrosti a kvalitní smysl pro humor. Kniha je opravdovým skvostem a stojí za přečtení. Určitě bych ji také zařadila na seznam četby povinné literatury.

Za zhlédnutí stojí i velice kvalitní stejnojmenný snímek Adělin popel z roku 2000 se skvělým hereckým obsazením a vynikajícími hereckými výkony. Film režíroval Alan Parker. Po shlédnutí filmu a přečtení knihy máte pocit, že v určitých chvílích byste se už asi na to vykašlali a šli se nejspíše zabít… Představa, že někdo takto skutečně žil, dokázal si vychutnat nepatrně malé radosti, které jsou pro jiné samozřejmostí, a i v těch nejhorších životních situacích neztrácel smysl pro humor, je nadmíru děsivá. Už proto vás Andělin popel chytne za srdce…

Zajímavost: V Limericku také existuje muzeum Franka McCourta v bývalé škole, kterou se svými sourozenci v 30. letech 20. století navštěvoval. Muzeum nechal zřídit Frankův bratr Malachy a najdete v něm mnohé vzpomínkové dobové předměty i rekvizity, které byly použity ve filmu. Muzeum je otevřeno je od roku 2011.

Název knihy: Andělin popel
Autor: Frank McCourt
Překlad: Josef Moník
Počet stran: 416
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2021
Hodnocení: 100 %

 Andělin popel

http://www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/andelin-popel-10.aspx


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdenka Chocholoušová: Pigy je pro nejmenší děti opravdovým parťákem

chocho200Zdenko, vítám vás u našeho rozhovoru. Jste duchovní matkou prasátka Pigyho. Co bylo impulsem k jeho vzniku?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Alchymistova šifra je zpět!

znameni moru 200Po necelém roce vydali v nakladatelství Fragment pokračování dobrodružné knihy pro děti s názvem Alchymistova šifra od Kanaďana Kevina Sandse.

 

...

Literatura

Lobbing není takový, jak si většina lidí myslí

vsichni jsme lobbiste 200V nakladatelství Grada vyšla kniha Václava Nekvapila s názvem Všichni jsme lobbisté představující toto velmi zajímavé odvětví.

 

...

Divadlo

Strach jíst duši (Angst essen Seele auf ) Premiéra v divadle Reduta v Brně

Strach jist dusi perexPodtitul opravdu zajímavého díla zni: Romantická kabaretní komedie s pohádkovými rysy, s Ivanou Hloužkovou a Romanem Blumaierem v hlavních rolích!

...

Film

Pečlivě dávkovaná smrt
ImageVálečné drama ze současného divokého východu vypráví přímočarý akční příběh o tom, jak speciální francouzské komando zachraňuje odvážnou novinářku Elsu ze spárů teroristických únosců. Překvapivě snadná záchrana z vězení s...