Tajemství mé matky – pravda nebývá vždy příjemná

Tajemství mé matky – pravda nebývá vždy příjemná

Tisk

tajemstvi matkyKaždá rodina má svá tajemství – některá jsou menší a neškodná, ovšem najdou se i taková, po jejichž prozrazení už nebude nikdy nic takové jako předtím.

 

 

Čtyřicet let sňatku – to už je výročí, které stojí za to oslavit. A tak Roisin, nejstarší dcera svých rodičů Pascala a Jenny, zorganizuje oslavu jako překvapení. Co na tom, že Jenny nemá překvapení ráda – Roisin je přesvědčena, že oslava být musí, a kdyby se o to nepostarala ona, tak nikdo. Ačkoliv její rodiče chtějí jen klidnou večeři v restauraci a na druhý den oběd s rodinou – Roisin to přijde jako nedostačující. Přinutí svého mladšího bratra Daveyho přijet z Dánska, kde momentálně bydlí a nejmladší Steffie nahrne část svých úkolů. Ani jeden z jejích mladších sourozenců její přesvědčení o nezbytnosti oslavy nesdílí, ale ví, že jakmile si Roisin vezme něco do hlavy, je lepší se zařídit po jejím, jinak nedá pokoj.

Hlavně Steffie přijde nespravedlivé, že musí zařídit položky na seznamu, na kterém se ani nepodílela a nemohla se k němu vyjádřit. Veškeré snažení jí navíc přijde zbytečné, protože její sestře nepřijde nikdy nic dost dobré. Má dojem, že Roisin nechápe, že má také i svou práci, i když pracuje sama na sebe. Jako by jí tím naznačovala, že její projekty a podnikání nemají stejně budoucnost a nezaberou jí ani moc času. To co Steffie přijde jako důležité, bere Roisin spíše jako sestřin koníček.

Tak se po všech přípravách do domu jejich rodičů začnou sjíždět hosté – nejbližší rodina a přátelé. Už od začátku nejde nic tak, jak je naplánováno a Roisin si uvědomuje, že pozvat tolik hostů najednou nebyl asi úplně nejlepší nápad, ale drží se svého plánu stůj co stůj. Během delšího čekání se začínají pomalu ukazovat vazby mezi jednotlivými hosty a pomalu začínají na povrch vyplouvat staré rány a nedořešené záležitosti, které se během večera jen ještě více rozjitří.

Jenny a Pascal nakonec se zpožděním dorazí, ale situace se nelepší. Je to i díky průtrži mračen, která navzdory předpovědi počasí nastane a nažene všechny hosty dovnitř. Roisin má pocit, že už snad nemůže být hůře a snaží se všechny hosty shromáždit ke krájení dortu. Tak jako ostatní sourozenci, ani ona si nevšimne matčina neobvyklého chování. Nemůžou tušit, že zrovna tuto noc si její matka vybere k prozrazení svých tajemství. Takových, které ukážou jejich rodiče v úplně jiném světle a donutí je přemýšlet, jak moc je vlastně znají. Pravda, zasáhne téměř všechny členy rodiny a nenechá na kameni kámen. Projde ovšem jejich rodina touto těžkou zkouškou? Nebo ji zasáhne natolik, že už nebude možné ani odpuštění?

O autorovi:

Sheila O´Flanagan se narodila v Dublinu a strávila tu celý svůj dosavadní život. Její kariéra začala v oblasti finančních služeb v Irské centrální bance, kde zastávala funkci hlavního dealera a obchodovala s cizí měnou, dluhopisy a opcemi. Všichni si mysleli, že zvolí kariéru knihkupce nebo knihovnice, protože už od mala milovala čtení knih a vyprávění příběhů. Ovšem v této oblasti práci nalézt nemohla, proto se vydala cestou financi. A možná proto, že jí vášeň z dětství zůstala, se po třicítce rozhodla začít psát, a jakmile jí byla nabídnuta smlouva s irským dodavatelem, vzdala se práce ve financích a stala se spisovatelkou.

Začala knihou Najednou sama v roce 1999 (česky vyšla roku 2001), a od té doby napsala přes 20 knih. V češtině z nich vyšly Ztráty a nálezy v roce 2002 (Far from over), Pohřešovaná manželka - 2017 (Missing Wife) a nejnovější knihou je Tajemství mé matky z letošního roku (My mother´s secret). Kromě psaní se věnuje badmintonu a s Raheny Badminton Club hraje v ligových týmech, deset let byla ředitelkou uskupení Badminton Ireland, a nyní je ředitelkou Irish Sports Counsil, kde se snaží rozšířit povědomí o tomto sportu a zároveň pomáhá elitním sportovcům naplnit jejich potenciál. Také je velvyslankyní ženského fondu Community Foundation of Ireland, kde využívá filantropických darů na pomoc různým projektům pro ženy.

Ukázka z knihy:

Roisin cítila po rozhovoru s mladší sestrou jako vždycky lehké zoufalství. Steffie, navzdory tomu, že předstírala, jaká je podnikatelka, nežila v reálném světě. Jenom si hrála na to, že má firmu, chtěla si připadat důležitá. Přitom si sama způsobila, že se stala prakticky nezaměstnatelnou, když odmítla pracovat na reklamní kampani pro šperky. Roisin si byla jistá, že kdykoliv si potencionální zaměstnavatel o Steffie něco zjišťoval, doslechl se o tomto incidentu a usoudil, že by s ní byly jenom problémy. Roisin se jí to snažila sdělit, ale Steffie odmítala poslouchat. Steffie měla vždycky všechno příliš snadné, v tom byl ten problém. Byla nečekaný přírůstek do rodiny deset let po Daveym. Rodiče jí neúměrně hýčkali a zaujali k její výchově mnohem uvolněnější přístup než k oběma starším dětem.

Roisin věděla, že s Daveym prošlapali mladší sestře cestičku a všechno jí usnadnili, ale Steffie to neuznávala. Nikdy neocenila, jak se o ní Roison starala, když byla malá. Prostě si nevzpomínalas všechny ty chvíle, kdy jí Roisin vozila po zahradě v kočárku, krmila nebo si s ní hrála, i když by mnohem radši dělala něco jiného. Steffie zkrátka nebyla vděčná, ani co by se za nehet vešlo.

Název: Tajemství mé matky
Autor: Sheila O´Flanagan
Překlad: Lucie Lukačovičová
Žánr: beletrie
Vydáno: 2019
Stran: 388
Vydalo nakladatelství: Euromedia Group a.s.
Hodnocení: 80 %

https://www.euromedia.cz/

tajemstvi matky

Foto: Lenka Kališová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Valentová: „Bojím se asi tak desetkrát denně“

monika valentova 200Monika Valentová vloni vydala tři knihy pro děti. Zdá se, že snad zanevřela na dospělé čtenáře. Po skvělých sbírkách povídek Hafni! a jiné povídky, Mrkev pro vězně a Nelidské zdroje, které napsala pod dívčím jménem Petrlová, si teď...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Žádný hřích nezůstane nepotrestán, když mrtví promluví

Ostrovkosti perexDetektivky Imogen Robertsonové lákají čtenáře, milující detektivy amatéry v kombinaci s historickým pozadím. Jedná se o volné pokračování historické krimisérie. V pořadí již třetí detektivní případ Harri...


Literatura

James Patterson: Citlivé místo

citlive misto 200V prosinci 2017 vyšla v nakladatelství Alpres další kniha oblíbeného autora Jamese Pattersona, tentokrát z jeho renomované série, jež čítá přes dvacet (!) svazků, o Alexi Crossovi, s názvem Citlivé místo.

Divadlo

Geisslers v létě rozzáří hrady a zámky disco-muzikálem Pudl a pudr

Pudl a pudr200Muzikál roztančený v rytmu disco-opery zamíří v červenci do měst napříč Českem. V dechberoucích kulisách zámeckých nádvoří, zahrad či obrazáren přenesou herci pražského souboru Geisslers Hofcomoedianten diváky do doby fantastických počátk...

Film

Filmy ze střední Evropy

filmy stredni evropy klipPod střechou Maďarského kulturního střediska v Praze se od čtvrtka 25. října do neděle 28. října 2012 pořádá přehlídka Současná filmová tvorba – střední Evropa. Přiblíží zajímavá díla nejen ...