Kudy jít a nezabloudit?

Kudy jít a nezabloudit?

Tisk

Jsem-to-ja obalka200Dospívání vůbec není jednoduché. Plácali jsme se v něm my, tápou naše děti. Tolik bychom jim chtěli pomoci, jenže spoustu záležitostí sdělit nemůžeme, někdy neumíme, jindy nám není nasloucháno. Odjakživa se lidé učí tím, že zkouší jak na to. Když se věc povede – skvěle, dobrá práce! Když jsme na opačné straně svého snažení – vlastně taky dobře. Víckrát (snad) tu chybu přece neuděláme.


Za dobrem a laskavostí

Adam Blahosz potřebuje prozradit své dceři vše, co by jí mohlo usnadnit cestu. Vnímá vše kolem ní, zná nástrahy, jimž je třeba se vyhnout, proto ukazuje, jak to měl kdysi on sám. Jak se snažil vyznat v sobě, v okolí, co mu bránilo v cestě přímé. Teď dobře pozoruje, že ta malá, co bude v jeho očích holčičkou po celý život, se pomalu rozkoukává a otrkává.

Pozemský svět vůbec není snadný a čím víc člověk ví, tím je to složitější. Táta je ale jistota, táta ví, jenže mnohdy se něco slyšet nechce. Každého totiž trápí otázka: Co když?

Ano, dospívání je dřina. Autor to ví. Laskavýma očima sleduje dceru a lehce vypráví. Jeho glosy mapují svět, ukazují klady i zápory, přitom je však pořád táta, který chce stále držet svou holčičku za ruku. Ví, že ji musí pustit, možná hned, možná časem, ona to potřebuje, aby se osamostatnila. Jenže to nejde snadno. Proto ony příběhy plné něhy, lásky a porozumění, proto to niterné rozprávění, odhalování vlastních tajných míst. Výsledkem je průvodce pozemskou krajinou, v níž se dozajista najde jak dcera, tak autor sám.

Jsem-to-ja ukazka

Na stejné vlně

Zpověď Jsem to já – a jsi to ty hladí po duši, čte se lehce, přitom buší v myšlenkách do všech kliček mozkových závitů. Těch několik stránek se dá přečíst za malou chvilku. Jenže to úplně nejde, protože Blahoszova slova rezonují v hlavě a pojí se s vlastními myšlenkami, návody, polemikami čtenáře. Ne se vším totiž budeme chtít souhlasit, ale nakonec zjistíme, že jsme s panem autorem na stejné vlně. Možná jen nechceme přiznat, že jsme na dané věci nepřišli docela sami. Podobně na tom budou i všechny dcery v kraji, o synech nemluvě.

A ještě jedno veliké plus kniha má – je krásné vzhledem. Ač měkká vazba s klopami může čtenáři přijít laciná, tahle se nese téměř ve vázaném duchu. Výtečný ilustrační doprovod Jiřího Dravce Syrovátky dokresluje text, jenž povyšuje výš vstřícná, vzdušná grafická úprava Kristýny Tučkové. Až budete potřebovat pěkný a nekonvenční dárek, víte už, kam sáhnout.

Jsem-to-ja obalka

Název: Jsem to já – a jsi to ty
Autor: Adam Blahosz
Ilustrace: Jiří Dravec Syrovátka
Žánr: průvodce dospíváním
Nakladatelství: Jonathan Livingston
Rok vydání: 2022
Počet stran: 92
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: nakladatelství

Odkaz na web: www.jonathanlivingston.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Temperamentní tango na nádvoří historického pivovaru v Dalešicích

Quintet perexMezinárodní hudební festival Petra Dvorského nabídne ve svém jubilejním 20. ročníku svým posluchačům temperamentní tango. Abychom se o tangu a jeho protagonistech z Escualo Quintetu dověděli více, položili jsme několik otázek Jakubovi Jedl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Evoluce nebo devoluce? Upgrade!

upgrade200V listopadu vyšla u nakladatelství Laser další poutavá a jedinečná kniha amerického spisovatele Blake Crouche s názvem Upgrade. Autor se nám opět bude snažit pomotat hlavu a slibuje něco, na co tento svět není připraven...


Literatura

Panenství je drahé a mouchy na WC jsou důležité

altŽijeme v uspěchané době plné komerce a naším světem hýbe – ekonomika. Pro mnohé z nás pojem, který sice akceptujeme, ale jeho komponenty, jako inflace, hrubý domácí produkt, efektivita investičních pobídek a další ryze ekonomic...

Divadlo

Úklady a láska - klasická hra v moderní podobě

perex uklady laskyLuisa je dcera obyčejného hudebníka, Ferdinand syn kancléře. Pro oba z nich mají otcové své plány - ale nikdo nepočítá s tím, že se dva mladí lidi do sebe zamilují. Jejich láska však ničí plány všech kolem ni...

Film

Raubíř Ralf aneb když padouch začne toužit po uznání!?

taubir ralf disnesyWalt Disney Pictures v posledních dnech uvedl v kinech dlouho avizovaný, originální a vychvalovaný videoherní animák Raubíř Ralf, a soudíme-li podle premiérových tržeb ve výši 49 milionů dolarů, leg...