Severská krimi Druhá sestra

Severská krimi Druhá sestra

Tisk

druha sestra200V únoru vyšel druhý díl krimi série o agentu Johnu Adderlyem od oceňované severské spisovatelské dvojice Peter Nyström a Peter Mohlin. Druhý díl nese název Druhá sestra, nabídne jeden šílený týden v životě a práci hlavního protagonisty a podíváme se na zajímavý případ úmrtí krásné a známé mladé ženy.

 


Dynamické duo se představuje

Peter Mohlin a Peter Nyström vyrůstali spolu a svou první věc napsali jako desetiletí. Poté, co profesionálně pracovali na dramatických a redakčních textech, rozhodli se napsat krimi román. Kniha "Poslední na seznamu" je jejich debut, kde otevírají novou sérii s bývalým agentem FBI Johnem Adderleym v hlavní roli.

John a ti druzí

Bývalý agent FBI John Adderley je nucen pobývat ve Švédsku pod falešným jménem a skrývat se před drogovým gangem, ve kterém působil jako špion. Je mu přidělen případ, kdy násilnou smrtí zemřela tvář internetové seznamky Stella Bjelke. Její znetvořená sestra Alicia, mozek za jejich úspěšným byznysem, se ocitá v centru dění a případ začne nabírat na obrátkách. Dokáže John ukočírovat svůj život pod cizí identitou, soukromé problémy z bývalé práce i vazby na rodinu a přitom zdárně vyšetřit komplikovaný případ?

Přednosti druhého románu

Autorské duo se poučilo z prvního dílu a zkrátilo počet stran, čímž docílili svižnějšího tempa. Aby vyprávění ozvláštnili, rozdělili ho na dvě části, přičemž děj se odehrává od středy do pondělí + něco jako epilog se odehrává měsíc po těchto událostech. Navíc se na dějovou linku díváme jak z pohledu Johna, tak očima titulní „druhé sestry“ a občas zabrousíme i do minulosti a dovíme se tak motivace postav.

Druhá sestra – alespoň z mého pohledu - nebyla tak těžkopádná jako první díl, zaujala mě tedy podstatně více. Možná je to tím, že některé postavy už známe líp, stejně jako prostředí švédského Karlstadu. Navíc neotřelý příběh dvou sester dokázal vytvořit vzrušující případ, který vůbec nebyl předvídavý. Doporučuji fanouškům severské detektivní literatury!

druha sestra

Název: Druhá sestra
Autor: Peter Nyström, Peter Mohlin
Původní název: Den andra systern (2021)
Série: Agent John Adderlye 2. díl
Žánr: detektivka, krimi
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2022, pevná
Počet stran: 384
Hodnocení: 85 %

https://www.grada.cz/druha-sestra-11675/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mistryně ČR v Pole Dance Lucie Šimková: „Šplh na tyči jsem ve škole nenáviděla.“

simkova5 200Pole dance, neboli tanec u tyče, je moderní taneční disciplína, která spojuje dohromady hned několik prvků jako jsou např. balet, akrobacie nebo gymnastika. Tento netradiční sport si na svou stranu získává stále více nadšenců. Svědčí o tom i ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Povídky o vlasti: Z pera břitkého kritika Kremlu

povidky o vlasti200V květnu došlo ke 2. vydání souboru Povídky o vlasti od progresivního ruského autora Dmitrije Glukhovskeho. Ruská satira má hluboké kořeny, je stále aktuální a navíc se v dnešní pohnuté době dobře prodává. Hlavně však stojí za přečten...


Literatura

Tajná večeře s „racčím masem“

tajna vecere 200Znáte takové ty knihy, o ktercýh někdo vypráví a vy si říkáte, jak něco tak šíleného může někdo číst? Tak Tajná večeře od Raphaeal Montese je přesně jedna z nich!

 

...

Divadlo

Zdenek Merta oslaví 70. narozeniny!

Zdenek Merta 200Respektovaný skladatel a producent hudebního divadla Zdenek Merta se narodil v Hranicích na Moravě a své dětství trávil například u své tety ve Veselíčku u Lipníka nad Bečvou, prožil ale také čtyři roky v Bejrútu, kde byl jeho otec dipl...

Film

Maniak

maniak plakat200Psychologický thriller s názvem Maniak rozhodně není filmem pro slabší povahy. Jedná se o novodobé podání stejnojmenného filmu z roku 1980, které v sobě nese odkaz na Jacka Rozparovače. Premiéra tohoto temného příběhu bud...