Magie času

Magie času

Tisk

MagieCasuČarodějovy hodiny od J. A. Bellairse už je možné zařadit mezi klasiku dětské fantasy a s novým vydáním od DOBROVSKÝ s.r.o. máme možnost se do této knihy ponořit znovu. Začíst se do ní můžete i bez dětí a pravděpodobně nebudete litovat. Dokonce se můžete těšit i na film, ale o tom později.

 

Takže, o čem že to je? O chlapci Lewisovi, který ztratí rodiče a musí se přestěhovat ke strýčkovi Jonathaovi. Samozřejmě si myslí, že strýček bude jen další obyčejný dospělý, ale už po chvíli zjišťuje, že ten pán s nadváhou a spoustou hodin ve starém domě je mnoho, jen ne obyčejný. Hlavně je to čaroděj, stejně jako jeho sousedka paní Zimmermannová a ten starý dům také nebude jen dvoupatrová barabizna. Hodiny v domě totiž tikají i ve chvíli, kdy jsou všechny vypnuté (chudák kapitán Hook by asi zešílel), což kvůli jeho předchozímu majiteli Isaaku Izardovi není zrovna dobré znamení.

A tak se Lewis snaží pomoct kde se dá, mnohdy i sám sobě, a když se mu podaří vzkřísit zlou čarodějnici, mimochodem manželku Isaaka, je na dobrodružství zaděláno.

Celé se to tváří jako příběh o mladíkovi, který se poprvé setká s magií a po několika dnech mizerného čarování zachrání svět nějakým primitivním způsobem. Jednoduše nějaká naivní young adult beletrie. Jenže to by příběh nesměl vzniknout v době, kdy podobné kousky ještě neměly autory, co by jimi zahltily svět. Jde v podstatě o úvod do detektivní série pro mladé čtenáře a v příběhu tak vidíme jen začátek dlouhého příběhu, který se nás nesnaží uhranout na první dobrou. Což je opravdu dobře.

V duchu hesla „méně je někdy více“ se setkáváme s magií, magickými předměty, napětím i kouzelnickým soubojem jen tak akorát, aby nás to navnadilo, ale nepřesytilo. Po přečtení knihy mám spíše pocit, že jsem četl příběh chlapce s běžnými problémy a čas od času kolem proletělo nějaké to nadpřirozeno, přátelsky zamávalo a schovalo se za nejbližší roh. Pro dětské čtenáře jde o příběh, který jim bude blízký, protože v něm nenajdou žádné všemocné čaroděje, kteří by s neuvěřitelnou pompou bojovali s draky a démony. Spíš najdou chlapce tlouštíka, který se snaží si najít přátele, zažívá strachy, smutky a má poněkud potrhlého milého strýce. A celé se to odehrává v trochu strašidelném domě.

Jak jsem psal na začátku, očekávat můžeme i film, na který se ta dětská část mého já těšila, ale po přečtení knihy si tím nadšením už nějak nejsem jist. Kniha je mírná, trochu temná a tak nějak nesmělá, jakoby kopírovala city dítěte, které ztratí rodiče. Film ale podle trailerů působí akčně, líbivě a zhruba polovina záběrů v knize vůbec není. Napadá mě, jestli to nedopadne podobně jako Letopisy Narnie. Kniha skvělá, film líbivý, ale příliš nenadchne i přes hvězdné obsazení. Ale uvidíme, snad se pletu.

Knihu každopádně mohu doporučit a těch necelých 150 stran textu přelouská i podprůměrný čtenář raz dva (dobře no, někdo i tři čtyři). Snad jen ty gramatické chyby v tom všem vadily. Tak se mějte a ne že začnete doma likvidovat hodiny.

MagieCasu.jpg obalka

Titul: Čarodějovy hodiny (The house with a clock in its walls)

Autor: John A. Bellairs

Vydalo: DOBROVSKÝ s.r.o.

Rok vydání: 2018

Počet stran: 147


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je třeba věřit, že události plynou tak, jak mají, říká herec Jiří Bartoň

barton perDesítky postav má na svém kontě herec Jiří Bartoň, který si zahrál jak v kamenných divadlech, tak na alternativních scénách. Přitom je zajímavé, že se uplatnil nejen v činoherních, ale třeba ve vyloženě muzikálových rolích a že má ve svém r...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tekutý písek: Knižní předloha oblíbeného seriálu

tekuty pisek200Kniha Tekutý písek u nás vyšla už v roce 2017 s tím, že byla vyhlášena jako nejlepší švédská krimi roku 2016. Před čtyřma lety se dočkala seriálové adaptace na Netflixu a letos tak vyšla v nakladatelství Kalibr s novou obálkou.


Literatura

Daliborovy lednové tipy na knihy i audioknihy

Dalibor tipy 200

Nenašli jste pod stromečkem (nebo v punčoše) vytouženou knihu? Nebo dokonce žádnou? Je tu Daliborův povánoční lednový knižní tip…

...

Divadlo

Dvě nominace na Ceny Thálie pro soubor opereta/muzikál Národní divadlo moravskoslezské

thalie 200Soubor opereta/muzikál v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě získal dvě užší nominace na Ceny Thálie za rok 2014. Dvěma nominovanými umělci jsou Hana Fialová za roli francouzské šansoniérky Edith Piaf v inscenaci maďarské spisovatelky a scená...

Film

Mimořádná událost pro fanoušky českého humoru i milovníky vlaků

MU Jana Plodkova Igor Chmela 01 foto Jaroslav KutheilMimořádná událost je sympatickou českou komedií, jejíž zápletka se inspirovala skutečnou příhodou. Jestli se chcete od srdce zasmát a už vás nebaví velké množství ne...