Sváteční představení v Národním divadle

Sváteční představení v Národním divadle

Tisk

nd pan z praseckova 200Na období Vánočních svátků připravil soubor činohry Národního divadla pestrou nabídku inscenací, které vám mohou zpříjemnit atmosféru tohoto jedinečného ročního období.

 

 

Pobaví a rozesměje vás jistě příběh Pána z Prasečkova ve skvělém podání Václava Postráneckého, další novinkou je mimořádná inscenace Shakespearovy antické hry Troilus a Kressida v režii světově uznávaného Davida Radoka a na Nový rok si nenechte ujít slavnostní derniéru volební komedie Ivana Stodoly Čaj u pana senátora, během níž se pobavíte nad výkony Františka Němce, Václava Postráneckého, Evy Salzmannové a dalších.

nd pan z praseckova

V ansámblové inscenaci Troilus a Kressida můžete uvidět celou plejádu činoherních hvězd – např. Františka Němce, Aloise Švehlíka, Davida Matáska, Kateřinu Winterovou, Jana Dolanského a mnohé další. Národní divadlo ji uvádí hned dvakrát – 25. prosince ve 14 a v 19 hodin. Zasmát se můžete už den před Silvestrem na komediích, ke kterým snad není nutné nic dodávat: Shakespearovo Zkrocení zlé ženy v Národním divadle (30. prosince ve 14 a v 19 hodin) a Gogolův Revizor ve Stavovském divadle v 19 hodin.

nd troilus-a-kesseida

Baletní soubor již tradičně zařazuje v tomto období do repertoáru balet P. I. Čajkovského Louskáček - Vánoční příběh a pro velký zájem jsou dokonce mimořádně přidány další termíny: 30. ledna v 19 hodin, 1. února v 19 hodin a 2. února v 18 hodin. Dne 25. prosince je na programu slavný romantický balet Giselle podle námětu německého básníka Heinricha Heineho, jehož příběh stojí na kontrastu lidského a nadpřirozeného světa. Je o půvabné venkovské dívce, která zemře v zoufalství z nešťastné lásky a její duše se po smrti změní ve vílu, doprovázen je hudbou A. Ch. Adama plnou snadno zapamatovatelných melodií. Giselle jako jeden z mála romantických titulů přežila dobu svého vzniku a zařadila se k nadčasovým hodnotám. Balet Národního divadla uvádí Giselle v tradiční verzi podle Jeana Coralliho, Julese Perrota a Maria Petipy.

nd louskacek

Soubor Opery Národního divadla zve na Adventní koncert 23.12.2012. Tradiční a velmi oblíbené adventní koncerty v Národním divadle přinášejí tu pravou sváteční náladu za zvuku české vánoční hudby. Pod taktovkou dirigenta Roberta Jindry a vedením sbormistra Jiřího Chvály je přichystána Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby v podání Orchestru Národního divadla a Kühnova dětského sboru. Dále jsou nasazeny klasické opery, jako Rusalka, Don Giovanni, Aida, Nabucco, Carmen a Netopýr.

I Laterna magika pro vás hraje v prosinci. Vánoční svátky si můžete zpestřit oblíbenými inscenacemi Kouzelný cirkus a Legendy magické Prahy. Ať už se rozhodnete putovat s klauny v Kouzelném cirkuse za nedosažitelným obrazem krásy nebo poznat naší metropoli jako město opředené legendami a mýty v Legendách magické Prahy, čeká vás nezapomenutelný zážitek z multimediálního divadla, které baví obecenstvo po celém světě již více než padesát let. Doporučujeme představení 26.12. za speciální zvýhodněné odpolední vstupné.

nd kouzelny cirkus

Umělecké soubory Opery, Činohry a Baletu vybírají svůj repertoár nejen z bohatého klasického odkazu, ale vedle domácích autorů se zaměřují i na moderní světovou tvorbu. Laterna magika je svébytným a originálním článkem Nové scény ND.

Národní divadlo je reprezentativní scénou České republiky. Je jedním ze symbolů národní identity a součástí evropského kulturního prostoru.

Návštěva tohoto kulturního stánku byla a je svátkem pro většinu z nás a může nám přinést a navodit důstojnou atmosféru oslav Vánoc, konce starého a začátku nového roku.

Zdroj informací a foto: www.narodni-divadlo.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

To, že píšu především pro děti, prostě vyplynulo ze situace

Petra ŠtarkováJiž v dětství ji bavily knížky a hodně četla, a protože ji vždycky zajímaly lidské příběhy, a taky chtěla pomáhat lidem, vystudovala psychologii, která je, jak sama říká, krásná a zajímavá věda. Je autorkou řady populárně naučných článků a od roku 2015 také autorkou kní...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Casting na popravu – události léta 1945 ve Švandově divadle

pankrac 200Válečné a poválečné období i po sedmdesáti letech stále láká ke zpracování mnoho umělců různých žánrů. Přece jenom tato doba s sebou přinesla naprosto neuvěřitelné situace a osudy. Jak by to vypadalo, kdyby se v jedné pankrácké cele potkaly Adi...


Literatura

Kuchařská kouzla ve sklenici

lahud200Tak jsem si zase jednou udělala radost – kuchařka Lahůdky ze sklenice, kterou napsala americká právnička Julia Mirabella, mě zaujala na první pohled. „50 báječných jídel do zaměstnání? To se může hodit“, pomyslela jsem si. V práci postrádám jídelnu či a...

Divadlo

Dokonalá svatba dostála svému názvu

svat 200Dokonalá svatba je situační komedie od britského autora Robina Hawdona, která se od roku 1994 hraje po celém světě. Je velmi aktuální a dokáže rozesmát nejeden sál. I ten ve Zlíně se velmi dobře bavil, za což bylo kromě herců zodpovědné i režisérské duo...

Film

Rok konopí hrozí novou vlnou nespokojenosti s naší legislativou
ImageRok konopí je vyčerpávající český dokumentární film, který se snaží dobrat odpovědi, zda je marihuana skutečně tak zázračným lékem, jak mnozí tvrdí, a proč je tak těžké její využití legalizovat. Tvůrci filmu sbírali víc n...