Co se skrývá pod povrchem aneb skvost nakladatelství HOST

Co se skrývá pod povrchem aneb skvost nakladatelství HOST

Tisk

pod zemi pod vodou perexTvůrci bestselleru Mapy Aleksandra a Daniel Mizielińští přicházejí s další unikátní ilustrovanou knihou. Myšlenka, na níž se rozhodli stavět tentokrát, je dosti originální a vynalézavá - odkrýt, co se děje pod povrchem. Ale pozor! Nejedná se o metaforu. V tomto případě se skutečně ocitáte buď „pod zemí“ nebo „pod vodou“ (záleží na tom, ze které strany začnete listovat), abyste se nakonec „prokopali“ k samotnému zemskému jádru.

 

Předně musím pochválit grafickou stránku této velkoformátové publikace. Ilustrace v ní jsou poctivé, promyšlené, vizuálně lahodící a přesto čímsi osobité. Každá dvoustránka navíc zaujme jiným způsobem – jednou se objevíte uvnitř detailně rozkresleného mraveniště a po druhé na vás vykoukne obří oko plejtváka obrovského v doživotní velikosti.

Vedle invenčního pojetí a vysoce vyvedeného vzhledu bych ráda upozornila na další přednost: kniha je generačně mnohovrstevná. Tady bych se ráda pozastavila. Myslím si totiž, že nejkvalitnější knihy pro děti mají jednoho společného jmenovatele, jímž je lehký přesah do světa dospělých. Vezměme si třeba Malého Mikuláše, texty písní pro děti z pera Zdeňka Svěráka nebo třeba večerníček Mach a Šebestová. Všechny tyto „kousky“ (a mnoho dalších) jsou nenápadně prošpikované „dospěláckým“ humorem a v důsledku se stávají společnou zábavou pro obě generace. Těší mě, že kniha Pod zemí, pod vodou je rovněž počinem, který se touto vlastností může pyšnit, třebaže se onen přesah nachází v rovině poznání.

A jak to vypadá v praxi? Zatímco si malé dítě prohlíží gigantického zeleného dinosaura a jeho starší sourozenec s vámi debatuje o životě v druhohorách, vás třeba zaujme, proč jsou vědci schopni dokázat, že měl sinosauropteryx červenobílé peří. Já osobně jsem asi nejvíce žasla nad některými druhy hlubinných ryb – třeba taková hrotoústka indopacifická - její fotografii jsem se ze zvědavosti dokonce pokusila najít na Googlu a přiznám se, že se mi to podařilo až na druhý pokus (pod latinským ekvivalentem).

Jak asi tušíte, pomalu se blíží čas Vánoc. Hledáte vhodný dárek pro dítě, které je navíc zvídavé? V tom případě by mohla být skvělou volbou právě kniha autorů Aleksandry a Daniela Mizielińských. No uznejte sami, co může být lepšího než Pod zemí, pod vodou pod stromečkem?

pod zemi pod vodou

Pod zemí, pod vodou / Pod ziemią, pod wodą
Autoři textu a ilustrací: Aleksandra a Daniel Mizielińští
Z originálu přeložil: Michael Alexa
Žánr: naučná dětská literatura
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2017
Počet stran: 112
ISBN: 978-80-7577-114-8


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Smyslem života je tvořit něco krásného, říká hlavní protagonistka kapely Vesna

vesnaDívčí kapela s pohanským názvem Vesna, která se skládá z pětice nádherných žen, vznikla jako projekt zakladatelky a textařky Patricie Fuxové. Současné seskupení tvoří Patricie, Bára, Oly...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Bohové, hrdinové, zloduši a legendy starověkého Říma. Seznamte se s jejich příběhy

rimske myty perexVe starověkém Římě hrála mytologie důležitou roli. Zasahovala do náboženství i politiky a souvisela i se založením věčného města. Dnes se s odkazy na tyto příběhy můžete setkat dříve, než s příběhy samotnými.


Literatura

Vytváření nepřítele a jiných fikcí, které se mohou stát Skutečností

eco vytvareni nepritele 200Italský estetik, literární vědec a spisovatel Umberto Eco patří u nás nejznámějším osobnostem, většina jeho knih, zvláště pak románů, vyšla v českém překladu - naposledy Pražský hřbitov. Nejnověj...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat ovládne shakespearovské divadlo v originále

prague shakespeare festivalVýjimečnou příležitost setkat se v originální angličtině s inscenacemi Williama Shakespeara a jeho postavami budou mít čeští diváci od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadl...

Film

Ekonomika Hollywoodu

epstein Ekonomika hollywoodu200Americkým filmovým průmyslem protékají neuvěřitelné sumy, mnohonásobně převyšující český rozpočet - a mezi přední badatele, kteří se mnohasměrnými toky peněz zabývají, patří také Edward Jay Epstein<...