Pinocchio - Jak zvládnout nebezpečný svět

Pinocchio - Jak zvládnout nebezpečný svět

Tisk

PinocchioKřest na 140. narozeniny může znít jako paradox. Nakladatelství LEDA pokřtilo 3. května právě vydanou klasickou knihu Pinocchio italského autora Carla Collodiho v úplně novém, moderním, svěžím, dětem srozumitelném překladu mladé překladatelky Moniky Štefkové.

 

 

K malým čtenářům, jejich rodičům a prarodičům se tak dostává veledílo italské literatury, poprvé vydané v roce 1883 a od té doby přeložené do 140 jazyků. Jistě, o Pinocchiovi někdy slyšel úplně každý. Ale kdo si přečte tuto knížku, bude mile překvapen spádem a vynalézavostí celého příběhu.

Příběhy Pinocchia vycházely původně po jednotlivých kapitolách v novinách, v plánu bylo 15 dílů a špatný konec. To si čtenáři nenechali líbit a vynutili si pokračování. Tak vznikl napínavý příběh, ve kterém sledujeme, jak se Pinocchio protlouká nebezpečným světem.

Vybojovat si právo na život

Nakladatelská anotace říká: "Tvůj tatínek Geppetto tě vyřeže ze zázračného špalíku a ty od něj vzápětí utečeš, touláš se světem a vůbec ti nevadí, že všichni mají o tebe strach. Oklameš i svoji maminku, krásnou Vílu s tmavomodrými vlasy! Probodnou tě, pověsí na strom, málem shoříš. Uvážou tě k boudě jako hlídacího psa, jindy zas tě obalí v mouce a málem tě usmaží jako rybu. Musíš se vzepřít loupeživým kunám, které ti nabídly výpalné, abys jim dovolil krást. Proměníš se v osla a zlý člověk tě hodí do moře...
Máš dobré srdce, ale není na tebe spolehnutí. Tolikrát jsi slíbil, že se polepšíš, ale ani jednou jsi to nedokázal! To ti nevadí, jaké starosti nám děláš? Jsi pěkný lumpík! Jak to dokážeš, že tě přesto máme všichni rádi?
Když se příběh chýlí ke konci a tebe sežere obrovitý žralok, setkáš se v jeho útrobách s Geppettem, kterého žralok schramstl dřív než tebe. A tobě se podaří tatínka zachránit! Ano: někdy je třeba klesnout až na úplné dno, aby se člověk mohl nadechnout a vybojoval si právo na život."

Temný příběh zjemňují četné nádherné ilustrace Fluvia Testy, ale i řada "hlášek", které jsou víc než současné.

Poučení

"Nezbývá nám než se smířit s osudem a čekat, až nás oba žralok stráví!"
"Ale já nechci, aby mě strávil!" bránil se Pinocchio a znovu se dal do pláče.
"Ani já bych nechtěl, aby mě strávil," dodal tuňák, "ale jsem dost rozumný, abych věděl, že když už se někdo narodí tuňákem, je pro něho čestnější umřít ve vodě než v oleji."

„Když se ti nelíbí chodit do školy, proč se nevyučíš aspoň nějakému řemeslu, aby sis poctivě vydělal na chleba?“ „Chceš, abych ti něco řekl?“ odpověděl Pinocchio, který už začínal ztrácet trpělivost. “Na světě je jen jedno řemeslo, které by se mi líbilo.“ „A které řemeslo by to mělo být?“ „Jíst, pít, spát, hrát si a od rána do večera se toulat.“
"Jó, tak to by se mi taky moc líbilo. Ale řekni mi milý Pinocchio, kdo mě bude sponzorovat?"

"Ať už se člověk narodí bohatý, nebo chudý, musí mít nějaké zaměstnání, musí pracovat, abys věděl. Běda tomu, kdo se poddá lenosti! Lenost je velmi ošklivá nemoc a musí se léčit hned od dětství, protože když člověk dospěje, už se z ní nevyléčí.
Tato slova promluvila Pinocchiovi do duše, zvedl vesele hlavu a řekl: Budu se učit a budu pracovat, udělám všechno, co mi řekneš, protože se mi život dřevěného panáčka už zprotivil a chci se stůj co stůj stát chlapcem."

Klasika světové dětské literatury. Prolínání pohádkového a skutečného světa. Fantaskní příběh o těžkostech, s kterými se potýkají nejenom chlapci, ale odráží i momenty, které osloví více dospělé než děti. Příběh chvílemi krutý až morbidní, ale stále psaný s nadhledem a humorem. Pinocchio se nám může zdát jako outsider, mamlas a důvěřivec, ale nakonec poznáme, že je to dobrák i neohrožený hrdina, vzor pro všechny kluky i holky.

Kniha vychází v pevné vazbě a velkém formátu 210 x 297, písmem a řádkováním přizpůsobeným velikostí začínajícím čtenářům i jim předčítajících prarodičů. Může být i krásným dárkem začínajícím čtenářům za jejich první vysvědčení, které se už blíží.

Pinocchio obalka

Pinocchio
Autor:Carlo Collodi

Překlad: Monika Štefková
Ilustrace:
Fulvio Testa
Žánr:  Dětská literatura, pohádky, báje, pověsti
Nakladatelství:  LEDA, spol. s r. o.
Rok vydání: 2023
Počet stran:  200                                             
Zdroj foto:
Nakladatelství LEDA

odnocení:  100 % 

www.leda.cz/Titul-detailni-info.php?i=930



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na našich představeních bývá veselo, říká Jiří Zbořil

zbor perexModerátor a organizátor kulturních vystoupení Jiří Zbořil jezdí po republice s Divadlem Evy Hruškové, s Janem Přeučilem nebo se zpěvačkou Marcelou Březinovou. „Je vidět, že lidé byli dlouho doma a strašně jim chybí sociální kontakt - pobavit se, dá...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sochař duší – druhý případ restaurátorky Valentiny Saviové

altValentina Saviová, se kterou jsme řešili už Vasalisův paradox, je stálou členkou nadace Eliase Sterna, která odhaluje umělecké podvrhy. Mladá žena se opět dostane do víru událostí, v kterých jde o krk.

...

Literatura

Quiche a koláče

QuichePokud jste tuhle pochoutku ještě nikdy neochutnali, nepekli, tak to rozhodně musíte napravit. A jestli si myslíte, že vás to neosloví, tak jedna věc mě při těch úžasných receptech napadla! Všechny ty náplně se dají skvěle použít i...

Divadlo

Pestrý podzim v divadle - Divadlo Radka Brzobohatého

200divAby vaše podzimní dny byly co nejpestřejší, přinášíme vám říjnové divadelní tipy, tentokrát z Divadla Radka Brzobohatého.

...

Film

20 let Projektu100

projekt pernyden perexProjekt 100 byl poprvé uveden do českých kin v roce 1995. Dnes již slaví 20-té výročí. Za jeho působení bylo do kiny uvedeno 179 filmů a vidělo je přes 800 tisíc diváků.